Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det nuvarande försöket med utökat regionalt självstyre bör permanentas.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att fler försökslän bör beredas möjlighet att delta i försöksverksamheten med regionalt självstyre.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att direktvalda regionfullmäktige bör finnas i alla svenska regioner.
Inledning
Efter det att Regionberedningen lämnat sitt slutbetänkande Regional framtid (SOU 1995:27) redovisade regeringen i september 1996 sin syn i regionfrågan i propositionen Den regionala samhällsorganisationen (prop. 1996/97:36). Propositionen innehöll bland annat förslag till försöksverksamhet i fyra län med syfte att utveckla former för en bättre demokratisk förankring av det regionala utvecklingsarbetet. Riksdagen antog förslaget.
Regionförsöket
Riksdagsbeslutet innebar att nya självstyrelseorgan bildades i försökslänen. Dessa fick ökat ansvar för det regionala utvecklingsarbetet i samarbete med statens förvaltning på regional nivå. Enligt lagen (1996:1414) om försöksverksamhet med ändrad regional ansvarsfördelning har från den 1 juli 1997 i Kalmar, Gotlands och Skåne län det regionala utvecklingsansvaret överförts från länsstyrelsen till ett regionalt självstyrelseorgan.
I Kalmar län utgörs självstyrelseorganet av ett regionförbund, bestående av länets kommuner och landstinget, som bildats särskilt för detta ändamål. Högsta beslutande organ är förbundsfullmäktige. Parallellt med den nya organisationen finns det gamla landstinget. De hanterar fortfarande exempelvis hälso- och sjukvården. Från den 1 januari 1999 tog Region Skåne med regionfullmäktige som högsta beslutande organ över uppgifterna från det regionförbund som från den 1 juli 1997 utgjorde självstyrelseorgan. Vid samma tid tillkom även Västra Götalands län i försöksverksamheten. Såväl Region Skåne som Västra Götalandsregionen har även ansvaret för de uppgifter som normalt ligger på landstingen, bland annat hälso- och sjukvård. I Gotlands län är det Gotlands kommun med kommunfullmäktige som högsta beslutande organ som har motsvarande uppgifter.
I försöksverksamheten ingår, förutom det regionala utvecklingsansvaret, vissa andra statliga uppgifter. Exempelvis har beslut om användningen av vissa regionalpolitiska medel och andra utvecklingsmedel, beslut om långsiktig plan för den regionala transportinfrastrukturen och fördelning av statsbidrag till regionala kulturinstitutioner överförts till självstyrelseorganen.
Formerna för det ökade regionala ansvaret skall prövas i en försöksverksamhet som skall pågå till utgången av 2002. Försökets syfte är att vinna erfarenhet av en mer samlad regional förvaltning i ett län där arbetet bedrivs med delvis nya förutsättningar. Under försökstiden har länsstyrelsen i försökslänen exempelvis inte någon styrelse.
PARK-kommittén
Regeringen tillsatte i maj 1997 en parlamentarisk regionkommitté, den så kallade PARK-kommittén. Kommittén skall utifrån resultatet av utvärderingen av försöksverksamheten lämna förslag till hur uppgifterna mellan staten och den kommunala självstyrelsen på regional nivå skall fördelas i framtiden. Dessutom skall kommittén göra mer generella överväganden om statens egen organisation på regional nivå.
Tre viktiga utgångspunkter skulle kommittén utgå ifrån när den formulerar sina överväganden och förslag. Den första var att det bör utvecklas former för en fördjupad demokratisk förankring av det regionala utvecklingsansvaret. Den andra utgångspunkten var att det bör finnas en sammanhållen, effektiv statlig organisation på regional nivå som kan svara för bland annat tillsyn och rättstillämpning samt följa upp och utvärdera statsmakternas beslut. En tredje utgångspunkt för kommitténs överväganden var att staten måste se till att de mål som anges i den nationella politiken fullföljs i landets alla delar samtidigt som hänsyn tas till de mål för den regionala utvecklingen som regionala självstyrelseorgan har ställt upp. Det finns mycket som tyder på att PARK- kommitténs betänkande kommer att innehålla förslag på förändringar i nuvarande försök.
Det är av yttersta vikt att den nuvarande försöksverksamheten permanentas, att fler försökslän tillkommer samt att direktvalda regionfullmäktige inrättas i samtliga försökslän.
Permanentning av nuvarande försök och fler nya försökslän
Försöken med ökat regionalt självstyre startade i full skala den 1 januari 1999 och har således endast pågått i drygt ett och ett halvt år. Ändå har mycket åstadkommits i form av nya arbetssätt och nytänkande inom de ansvarsområden som de regionala självstyrelseorganen har övertagit. Inte minst har det politiska engagemanget för regionala utvecklingsfrågor ökat.
Idag vet vi att de regionala resurserna måste mobiliseras för att åstadkomma ekonomisk tillväxt. Trots att det finns en del problem och brister i utformningen och tillämpningen av det ansvar som de regionala självstyrelseorganen har fått, har ett politiskt förankrat organ störst möjligheter att uppbåda och samla de regionala resurserna.
Det regionala självstyret ger dessutom en tydlig sammanhållande aktör i regionen. Ett regionfullmäktige har inte länsstyrelsens, eller dess chef landshövdingens, dubbla lojaliteter gentemot dels staten, dels regionen. Regionfullmäktige kan dessutom representera regionen i såväl nationella som internationella sammanhang.
Det är uppenbart att samhällsutvecklingen ställer krav på regional samverkan. Förutsättningar för ekonomisk tillväxt är i allt högre grad beroende av insatser på regional nivå. Det har medfört att det runt om i Sverige finns starka politiska drivkrafter som arbetar för att uppnå ökat regionalt självstyre på samma sätt som i försökslänen. I försöksregionerna har mycket förändrats och i praktiken är det idag ogörligt att återgå till den gamla ordningen. Därför är det naturligt att besluta om att permanenta den nuvarande försöksverksamheten och därefter släppa in nya försökslän.
Direktvalda regionfullmäktigeförsamling ar
Runt om oss i Europa har samtliga EU-länder regionala nivåer. De är organiserade på olika sätt, en del med och en del utan direkt demokratisk förankring. Emellertid är det endast Frankrike och Sverige som idag tillämpar en modell med en rent statlig styrning på regionplanet utan medverkan från den lokala politiska och medborgerliga nivån.
Subsidiaritetsprincipen slår fast att beslut skall fattas på lägsta effektiva nivå. Beslut bör fattas av dem som berörs och helst så nära dem som möjligt. I takt med att den regionala nivån blir allt betydelsefullare för samhällets utveckling är det befogat att de frågor som behandlas på regional nivå sätts under ökad demokratisk kontroll. Medborgarna måste ha goda möjligheter att utöva politiskt inflytande.
I försöksverksamheten ingår idag två olika modeller för hur regionerna styrs. I den ena modellen, som tillämpas i Region Skåne, Västra Götalandsregionen och Gotlands kommun, styr ett direktvalt regionfullmäktige regionen. Där har regionfullmäktige också tagit över landstingets gamla uppgifter. I den andra modellen, som tillämpas i Kalmar län, styr ett indirekt valt regionförbund, där alla länets kommuner och landsting utser ledamöterna i förbundsfullmäktige. I denna modell finns det direktvalda landstinget kvar parallellt och innehar beskattningsrätten.
Det har höjts röster för att tillåta olika modeller för det regionala självstyret. Vid en första anblick kan det tyckas bra, men ett indirekt valt organ kan aldrig ersätta ett direktvalt. Ett direktvalt och därmed folkligt förankrat organ gör det lättare för medborgarna att påverka den politiska beslutsprocessen och utkräva ansvar för regionens utveckling.
Det är lättare för medborgaren att påverka sina lokala och regionala politiker i ett regionalt självstyrelseorgan än att påverka en länsstyrelse eller ett indirekt valt kommunförbund. Det går inte att rösta bort vare sig landshövdingen eller någon som väljs indirekt. Dessutom har en av folket vald församling alltid ett högre demokratiskt värde än en indirekt vald församling.
Med anledning av detta är det viktigt att självstyrelseorganen i de framtida svenska regionerna blir folkvalda regionfullmäktigeförsamlingar som finns i Region Skåne och Västra Götalandsregionen. I Kalmar län bör inför valet 2002 införas direktval till regionfullmäktige samtidigt som regionen tar över landstingets uppgifter. Den trestegsprocess Kalmar län har genomgått kan användas som modell för hur ett landsting kan förändras till en region med direktvalt regionfullmäktige.
I utgångsläget hade staten/länsstyrelsen ansvaret för de regionala utvecklingsfrågorna. I steg två inleddes en process då länet fick ett indirekt valt fullmäktige som självstyrelseorgan samtidigt som det gamla landstinget parallellt hanterade hälso- och sjukvården. I steg tre skapas ett direktvalt regionfullmäktige och landstinget läggs ned.
Stockholm den 5 oktober 2000
Margareta Viklund (kd)