Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Halland, genom omfördelning, måste få en större och mer rättvis del av anslagen. Motivering
Befolknings- och bebyggelseexpansionen har varit kraftig i Halland under lång tid. Sedan 1970 har folkmängden ökat med 40 %, vilket är mer än i något annat län. Denna utveckling har allmänt sett varit positiv, men har samtidigt lett till att exploateringstrycket under lång tid varit högre i Halland än på andra håll. Det har också inneburit att antalet överklagade detaljplaner respektive bygglov, antal bidragsansökningar på bostadsområdet, antalet miljötillstånd etc. varit stort.
Statskontorets översyn 1997 av resursfördelningen mellan länsstyrelserna visade att Halland var missgynnat. Med hänsyn till folkmängd, antal kommuner och landareal bör, enligt Statskontorets beräkningar, Halland få disponera en större relativ andel av länsstyrelseanslaget.
En jämförelse mellan några län med ungefär lika stor folkmängd visar tydligt att Halland har näst lägst anslag per invånare.
Tabell 1: (Anslag 2000 (tkr) Folkmängd 1999-12-31 Kr/inv. Folkmängdsutveckling 1970-1999 )
1 Observera att Kalmar har nedjusterats p.g.a. att uppgifter avseende regional utveckling 1998 fördes över till Regionförbundet.
Mot denna bakgrund är det mycket angeläget att fullfölja den omfördelning av länsstyrelseanslaget som påbörjades 1998, så att förutsättningarna att bedriva verksamhet i länen blir med rättvisa.
Stockholm den 4 oktober 2000
Lennart Kollmats (fp)