Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att bifalla Heby kommuns framställan om att snarast få tillhöra Uppsala län. Inledning
Heby kommun hör geografiskt, kulturellt, arbetsmarknadsmässigt och näringsgeografiskt till Uppland. I dag hör kommunen endast administrativt till Västmanlands län på grund av historiska skäl från tiden då Sala silvergruva drevs. Såväl folkomröstningar som utredningar och politiska konstellationer ställer sig positiva till att Heby kommun skall tillhöra Uppsala läns landsting. Det borde med andra ord inte finnas några hinder för att genomföra en förändring där Heby kommun även administrativt tillhör Uppsala län.
Varför ett länsbyte?
Det finns många skäl som talar för ett byte av länstillhörighet. En stor majoritet av kommunen identifierar sig regionalt med Uppsala län. Som ett exempel på detta är att Sala Allehanda och Upsala Nya Tidning är de dominerande tidningarna vilket vittnar om att invånarnas känsla av tillhörighet till Uppsala län. Det är till Uppsala kommunikationsleder går och det är dit man arbetspendlar eller där man skaffar sig högre utbildning. Likaså tillhör Heby kommun Uppsala stift, vilket stärker tillhörigheten ytterligare. I samband med de allmänna valen 1998 genomfördes en rådgivande folkomröstning i Heby kommun om vilket län invånarna ansåg att kommunen skulle tillhöra. En majoritet, 57,7 procent, röstade på alternativet Uppsala län och alternativet Västmanlands län fick 39,9 procent. 2,4 procent av rösterna var blanka eller ogiltiga. Valdeltagandet uppgick till 75,3 procent. Med stöd av detta valresultat beslutade fullmäktige att inge en framställan till regeringen om att kommunen snarast skulle överföras från Västmanlands län till Uppsala län. Fullmäktigebeslutet var enhälligt. I enlighet med lagens föreskrifter om en ändrad landstingsindelning initierade kammarkollegiet en utredning vilken Svenska kommunförbundet genomförde. Utredningen är solklar i sitt utlåtande: "Som framgår av vad ovan redovisats anser utredningen att samtliga kriterier som indelningslagen ställer upp som villkor för en indelningsändring är uppfyllda." Utredningen kom sedermera fram till att "starka skäl talar således för ett länsbyte" då såväl kommuninnevånare som samtliga kommunens politiska partier är för en indelningsändring. Även kammarkollegiet föreslår att regeringen beslutar att Heby kommun ska tillhöra Uppsala län.
I en motion till riksdagen 1997/98: Bo303 av Per Bill m.fl. föreslog motionärerna att riksdagen som sin mening skulle ge regeringen till känna vad i motionen anförts om att resultatet av Heby kommuns folkomröstning skulle tillmätas avgörande betydelse för beslut om länstillhörighet för Heby kommun. I riksdagens behandling av motionen anförde bostadsutskottet: "Det finns enligt utskottets mening grundad anledning förutsätta att tillbörlig hänsyn kommer att tas till den lokala opinionen vid en sådan prövning utan något riksdagens tillkännagivande om detta."
Det finns en demokratiaspekt, då folkomröstningar är viktiga för en vital demokrati. Att genomföra folkomröstningar och sedan inte följa folkviljan undergräver tron till politiken och dess möjligheter.
När såväl kammarkollegiet, folkvilja som lokala politiker är ense borde det inte finnas några hinder för att å det snaraste bevilja Heby kommuns framställan om byte av länstillhörighet.
Stockholm den 4 oktober 2000
Per Bill (m)
Tomas Högström (m)
Mikael Oscarsson (kd)
Magnus Jacobsson (kd)
Rigmor Stenmark (c)
Harald Nordlund (fp)