Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett återinförande av fastighetstaxeringsnämnder.1
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tillsätta en utredning om införandet av investeringsbidrag mot höga produktionskostnader.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tillsätta en utredning som utvärderar bostadsbidragets effekter som utjämnande faktor.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om allas rätt till en god bostad.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett ekologiskt tänkande vid om- och tillbyggnad av bostäder. 6. 1 Yrkande 1 hänvisat till SkU.
Motivering
1990-talet var i många avseenden ett ur välfärdssynpunkt förlorat årtionde. Den ekonomiska krisen tvingade oss till en rad tuffa och besvärliga beslut, varav ett stort antal ledde till försämringar inom viktiga välfärdsområden. Det innebar också att inkomst- och förmögenhetsklyftor återigen ökade. Barnfamiljer och de sämst ställda pensionärerna har halkat efter.
Även på det bostadspolitiska området innebar 1990-talet en reträtt. Under nittiotalet urholkades bostadsförsörjningsansvaret och finansieringssystemet försämrades. Utvecklingen ledde till att vi fick en stor mängd outhyrda lägenheter runt om i landet. Bostadsbyggandet minskade kraftigt, främst när det gäller byggandet av hyresrättslägenheter.
Nu är situationen en annan. En framgångsrik budgetsanering och ekonomisk politik har bidragit till att arbetslösheten minskar och sysselsättningen ökar. Tillväxten är bland de högsta i Europa och ligger på en nivå som motsvarar 1960-talets. Prisökningar och räntor är låga och reallönerna stiger. I år ökar kommunsektorns skatteintäkter samtidigt som statsbidragen till kommunerna ökar. Detta har gett förutsättningar för att öka efterfrågan på bostäder.
Det är nu viktigt att vi använder den ökade tillväxten på ett sådant sätt att vi motverkar segregation och orättvisa mellan människor. Hur vi bor, var vi bor och vad det kostar att bo påverkar i hög grad vår livssituation och våra möjligheter i livet. S-kvinnor och Svenska Byggnadsförbundet anser att alla har rätt till en god bostad till ett skäligt pris, med modern utrustning och av den storlek som motsvarar familjens behov. Detta är kärnan i den sociala bostadspolitiken. Bostadspolitiken är en del av välfärdspolitiken, lika viktig som en bra skola, vård och omsorg.
Den sociala bostadspolitiken har bidragit till en hög boendestandard. För att Sverige ska fortsätta att ligga i täten vad gäller goda bostäder även på 2000-talet krävs att ett ekologiskt tänkande får genomslag såväl i bostaden som i dess omgivningar. För kommande generationer är det ekologiskt uthålliga samhället en förutsättning för människors vardagsliv. Nu har vi chansen att lägga grunden till en ny livsstil.
De ekologiskt satsade statliga medlen bör därför även innehålla möjligheter till att riva miljöfientliga boendemiljöer som ett led i att sätta fart på om- och tillbyggnad av bostäder. Vi behöver även bättre långsiktig planering av nyproduktionen, en effektivare samordning mellan kommunala planeringsorgan, de boende och byggproducenterna.
Produktions- och kapitalkostnaderna är för höga. Detta ger alltför höga hyror och priser för de boende, särskilt i tillväxtorterna. Detta leder till social segregation och sämre boendestandard för hushåll med låga inkomster. Detta skulle kunna motverkas genom att ett statligt investeringsbidrag infördes som ett tak mot för höga produktionskostnader. Det vore därför önskvärt att regeringen utreder möjligheterna att införa ett sådant.
Vi ser också en växande efterfrågan på bostäder hos grupper som inte har råd med den boendekvalitet som de egentligen behöver. Detta bidrar också till att bostadsproduktionen avstannar. För hushåll med små inkomster är bostadsbidragen mycket viktiga och kan även vara avgörande för valet av bostad. Bostadsbidraget kan idag sökas av barnfamiljer och studenter. Men i Sverige har vi idag andra grupper så som ensamstående lågavlönade kvinnor och män som inte har råd att efterfråga den bostad som de önskar och har behov av. Bostadsbidragens roll som utjämnade faktor för hushåll med små inkomster har här en viktig funktion att fylla och för att uppnå målet att alla har rätt till en god bostad till ett rimligt pris. Regeringen borde tillsätta en utredning som utvärderar bostadsbidragets effekter som utjämnande faktor.
Fastighetsskatten är en omdiskuterad del av bostadspolitiken. Det är nödvändigt att vi kommer till rätta med marginaleffekterna av fastighetsskatten. Ett sätt skulle kunna vara att återinföra fastighetstaxeringsnämnderna. Detta är en fråga som regeringen borde ta under övervägande.
Stockholm den 3 oktober 2000
Inger Segelström (s)
Ronny Olander (s)
Eva Arvidsson (s)
Reynoldh Furustrand (s)
Elisebeht Markström (s)
Ola Rask (s)
Anne Ludvigsson (s)
Hans Stenberg (s)
Monica Green (s)
Claes-Göran Brandin (s)
Berit Andnor (s)
Ulla Wester (s)
Agneta Brendt (s)
Anders Karlsson (s)