Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av bostadspolitiska insatser för invånarna i Stockholmsregionen. Motivering
Barnen leker och stojar på gården. Deras röster ekar mellan husväggarna och får en hund att skälla. En äldre dam passerar med matkassar i båda händerna. Från ett fönster hörs musik, toner som verkar komma från något medelhavsland - en vanliga dag i ett vanligt svenskt bostadsområde. Så här lever och bor vi människor. Men inte alla!
I vårt land ökar bostadsbristen. Boverket rapporterar om brist på bostäder i allt fler kommuner. I Stockholms län söker tusentals sin egen bostad. Med hopp om en egen lya letar inte minst unga familjer efter nånstans att bo. För alltför många blir mötet med bostadsmarknaden en sorglig historia. Det finns inga lediga lägenheter, det byggs knappt några nya hyresrätter och till de fåtal lediga ringlar köerna i oändlighet av förhoppningsfulla bostadssökande. Samtidigt ökar befolkningen kraftigt, ca 20.000 fler invånare per år som alla vill ha någonstans att bo.
Bostadsmarknadsenkäten 2000 pekar på bostadsbrist i 19 av Stockholms läns 26 kommuner. Därtill säger hälften av de kommuner som har balans att man tror på brist inom två år. Trots detta bedömer ca hälften av kommunerna att det planerade byggandet är tillräckligt! I hälften av kommunerna är också den politiska bedömningen att den egna kommunen inte ska växa mer. Det är nödvändigt att förstärka samarbetet mellan kommunerna i regioner med en gemensam bostads- och arbetsmarknad. Det kräver - för att fungera - ett stöd genom ett tydliggörande i lagstiftningen.
Det här är en helt annorlunda verklighet jämfört med bara för ett par år sedan. Bostadsmarknadsrapporten visar att det i Stockholms län fanns över 2000 tomma lägenheter i början av år 1998. Vid ingången till det nya seklet var den siffran nere i 568. I praktiken finns inga tomma lägenheter idag. I Stockholmsregionen krävs ungefär 10.000 lägenheter per år samtidigt som det planeras för ca 5.000 per år. För väldigt många familjer och inte minst ungdomar är hyresrätten det enda alternativet i valet av upplåtelseform. Därför hjälper det inte att det tillkommer bostadssrätter i attraktiva lägen, egnahem eller specialbostäder för äldre. Vi behöver ett nytt bostadsbyggnadsprogram i landets tillväxtorter, inte minst i Stockholmsområdet, där också upplåtelseformen hyresrätt är ett betydande inslag.
Den första bostaden i livet är något speciellt. Friheten, det egna ansvaret och möjligheten att äntligen få rå sig själv är ett stort steg för oss alla. För de unga är dock bostadassituationen särskilt svår idag. Många tusen unga köar för en första lägenhet. Det som byggs är inte möjligt för de unga att efterfråga. Samtidigt är det många ungdomar som vill ta chansen att gå på högskolan när nu samhället satsar kraftigt på den högre utbildningen. Men också här är boendet ett problem. Bara för Stockholms studenter bedöms behovet vara ca 1.000 lägenheter per år om studenterna ska kunna slippa bekymra sig för hur boendet ska kunna ordnas. I realiteten blir det ungefär hälften. Det är bra att staten nu avsatt medel för studentbostäder men för att möta behoven krävs ytterligare insatser. Det är också viktigt att ta de många ungas behov av en bostad på allvar och insatser måste göras för att öka tillgängligheten till billiga lägenheter med en god kvalitet.
I den översyn av förutsättningarna för ett ökat bostadsbyggande som landshövding Ulf Adelsohn gjort i samverkan med kommunerna föreslås en hel del åtgärder för att riva hinder för bostadsförsörjningen. En viktig del i detta är sambandet mellan infrastruktur, tillväxt och bostadsbyggandet. Det är en tydlig signal från många kommuner att uteblivna investeringar i viktiga infrastrukturprojekt hämmar byggandet. Vi ser i vår region hur kommunerna betonar att ett problem är markreservationer för infrastrukturinvesteringar som inte blir av därför att inga statliga resurser avsätts. Vi ser också hur Nynäshamns kommun länge haft lediga lägenheter, trots den relativa närheten till Stockholm. För den kommunen är en utbyggnad av väg 73 angelägen, men detta kan stå som symbol för en mängd liknande förhållanden i Stockholms län där sambandet mellan bostadsbyggande och infrastrukturinvesteringar är tydliga.
I ekonomiska sammanhang betonas ofta vikten av konkurrens för att pressa priser och undvika att få företag själva kan styra en marknad. Denna insikt verkar inte ha nått bostadsmarknadens aktörer. Som Byggkostnadsutredningen visar kan man t.ex. genom att minska byggtider, kvalitetsfel och byggkostnader sänka kostnaderna för byggandet. Det kan enligt utredningen också ske genom bättre upphandlingar av t.ex. offentliga beställare. Genom att byggprojekt indelas i mindre delar säger man att även de mindre byggföretagen kan konkurrera. De står många gånger utanför idag därför att det i huvudsak är fyra stora byggföretag som helt dominerar på dagens byggmarknad. Utredningens slutsatser aktualiserar behovet av en kraftfullare och effektivare konkurrenslagstiftning på byggområdet. Därtill bör lagstiftningen tydligare styra den offentliga sektorns upphandlingar i syfte att åstadkomma en press på byggkostnaderna.
Att bostaden är en social rättighet och inte en handelsvara är något som de flesta ställer upp på. Därför behövs ett nybyggande, inte minst i landets tillväxtområden. Därför krävs både snabba insatser och mer långsiktiga lösningar. Bostaden är ett av fundamenten för ett gott liv. Därför krävs att samhället åter tar initiativ på bostadsområdet och inte väljer att överlåta till enbart de marknadskrafter som misslyckats att styra tillgången på bostäder.
Allmännyttan skapades en gång för att ge de många människorna möjlighet att bo bra till en rimlig kostnad och där plånbokens tjocklek inte var avgörande. Detta är en av hörnstenarna i den sociala bostadspolitiken. Antalet hyreslägenheter minskas nu dramatiskt. Ombildandet av hyreslägenheter till bostadsrätter breder ut sig allt mer i en privatiseringsvåg som ofta sker av ideologiska skäl i borgerligt styrda kommuner. Möjligheten att bo i hyreslägenhet håller helt enkelt på att stoppas och därmed människors möjlighet att själva välja var och hur de vill bo. Segregationen ökar i bostadsbristens spår.
Det är varken pengar eller ägande som ska avgöra var man vill bo eller ge möjlighet till inflytande. Människors valfrihet måste säkerställas. Det är en demokratisk rättighet. Det ska heller inte vara nödvändigt att ombilda hyresrätten till bostadsrätt för att bättre kunna påverka till exempel boendemiljön. Därför innebär en utförsäljning av allmännyttan också en utförsäljning av människans valfrihet. Därför innebär en utförsäljning att något av den sociala bostadspolitikens själ och hjärta och därmed människors möjligheter till egenmakt i boendet går förlorad. Lagstiftningen behöver tydliggöras för att säkra och öka hyresgästernas inflytande med en särskild uppmärksamhet riktad på hur detta klaras i bostadsområden som säljs ut. Samtidigt är det angeläget med ett långsiktigt skydd mot utförsäljning av allmännyttan.
Som beskrivs i motionen är det väldigt många människor som har svårt att få en bostad. Och grunden till detta är i huvudsak bristen på bostäder. Men det är också angeläget att invånarnas möjligheter att skaffa en bostad förenklas genom en fungerande bostadsförmedling. Sådana förslag är aviserade. Men en bostadsförmedling måste också ha lägenheter att förmedla. Sedan 1993 är bostadsanvisningsrättslagen som ersatte den tidigare bostadsanvisningslagen avskaffad. Den möjlighet som då fanns för förmedlingarna att få lägenheter att förmedla av bostadsföretagen försvann. Men det innebär inte att behovet av styrmedel försvunnit, snarare tvärtom. Vi ser tydligt idag att det finns ett behov av en ny lag som i grunden har samma funktion som den tidigare: att se till att det finns lägenheter för fungerande bostadsförmedlingar att erbjuda invånarna. Därför behövs en modern form av bostadsanvisningslag.
I den bostadspolitiska debatten kretsar mycket kring volymer och byggande, antal lägenheter och lagstiftningsfrågor. Men bostaden är inte bara ett fysiskt objekt. Här lever vi våra liv. Här växer barnen upp. Här ska vi vila ut efter arbetsdagens eller skoldagens slut. Därför är livsmiljöerna så viktiga. Därför är det också på tiden att gå vidare med byggandet av "Kvarteret Framtiden". Det kan handla om hur vi utvecklar bostadsområden från miljonprogrammets tid, hur områden kan förbättras utifrån barnens behov av trygghet och utveckling. Det kan gälla hur vi i bostadsplaneringen ser till att våra bostadsområden blir levande med en lämplig blandning olika funktioner: boende, fritid, möjligheter att driva småföretag, offentlig och kommersiell service och närhet till natur- och rekreationsområden. Det kan också handla om hur den nya tekniken kan bidra till att utveckla boendet och hur boendet kan utgå från ett ekologiskt perspektiv. Ett antal framåtsyftande försöksprojekt i landet borde stimuleras.
Trots det mörka läget i vår region händer det mycket inom bostadspolitiken. En mängd förslag utarbetas för att finna vägar att stärka människors möjligheter till ett bra boende. Vi tror att de förslag som anförs i motionen bör kunna stärka möjligheterna att uppnå de bostadspolitiska ambitionerna ytterligare.
Stockholm den 3 oktober 2000
Tommy Waidelich (s)
Inger Segelström (s)
Christina Axelsson (s)
Tullia von Sydow (s)
Anita Johansson (s)
Eva Johansson (s)
Ola Rask (s)
Eva Arvidsson (s)
Cinnika Beiming (s)
Christina Pettersson (s)
Yilmaz Kerimo (s)