Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett bosparsystem och begär att den tillsätter en utredning om detta. Motivering
Välfärdsstaten är byggd på de enskilda hushållens trygghet och ett hushålls välfärd är bland annat ett gott boende. Det ligger i hela Sveriges intresse att medborgarna bor bra.
Att äga en bostad är ett sätt att kunna sänka sin boendekostnad. Kristdemo- kraterna har tidigare framfört i motioner att ett aktivt bosparande skulle kunna möjliggöra för hushållen att bygga upp ett sparkapital.
Ett intressant alternativ som bör studeras är Bofrämjandets förslag till sparlånesystem i huvudsak byggt på det tyska "bausparkassesystemet", som i dag har ca 25 miljoner sparare. Genom ett kontinuerligt sparande mot låg fast ränta bygger spararen upp en lånerätt inom ett slutet kollektivt bosparsystem. Detta leder till rätt att låna medel till låg fast ränta som är känd när sparandet inleds.
Låt oss anta att tio blivande bostadsköpare är villiga att spara för att få tillgång till de medel som behövs som toppkapital. Om var och en varje år kan spara en tiondel av erforderligt kapital tar det tio år innan var och en har sitt kapital. Om dessa tio istället sparat i en gemensam "pool", en sluten bosparkassa, skulle den första kunna köpa sin bostad redan efter ett år genom att använda sparade medel som de andra tio åstadkommit. Andra året skulle den andra spararen kunna köpa sitt hem genom att använda pengar som de andra åtta sparat plus den amortering som den förste gjort på sitt bosparlån och så vidare. De som sparat i bosparkassan når sitt mål i genomsnitt 4,5 år tidigare än de som sparat individuellt.
Det allmänna bosparandets funktion och effekter sammanfattade:
- ökar tillgången på eget kapital
- sänker skuldsättningsgraden
- sänker kapitalkostnaden och därmed boendekostnaden
- grundlägger goda sparvanor
- in- och utlåningsräntan är låg och fast - med ränta under marknadsräntan
- modellen är även tillämplig för hyresboende
Ett ytterligare skäl för ett bosparsystem i Sverige är att vi är med i EU och tillhör samma finansiella marknad som övriga Europa. Om vi inte inför dessa regler får våra konsumenter sämre utbud och dyrare lån än konsumenterna i andra EU- länder. Redan idag erbjuder vissa bosparkassor i Tyskland sina bosparare lån med lägre ränta än marknadsräntan, när de köper hus/bostadsrätter i Sverige. Konkurrensneutraliteten är svag, då de saknar riktig kon- kurrens genom att svenska och utländska institut inte etablerar sig här i avvaktan på stabilare lagstiftning för slutna bosparkassor.
Regeringen bör således snarast återkomma till riksdagen med ett förslag till bosparsystem.
Stockholm den 28 september 2000
Annelie Enochson (kd)
Ulf Björklund (kd)
Ulla-Britt Hagström (kd)
Harald Bergström (kd)