Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en digital Sverigekarta och etablering av ett GIS-institut i Gävle. Motivering
Användningen av geografisk information ökar liksom dess användningsområden. Den digitala Sverigekartan kommer i sin första version år 2003. Sverige har genom sitt utgångsläge på kart- och fastighetsdataområdet mycket goda förutsättningar för uppbyggnad av databaser och utveckling av nya företag inom en alltmer global bransch - geografisk informationsteknik (GIT). IT öppnar nya möjligheter för visualisering, presentation, möjligheter till rumsliga analyser, konsekvensbedömningar och prövning av alternativa handlingslinjer. Således skapas därigenom inte minst genom Internet och bredbandsutbyggnaden också nya möjligheter till ökat medborgarinflytande i markanvändningsplaneringen. Uppbyggnaden av den rikstäckande digitala fastighetsregisterkartan är särskild angelägen för att påskynda övergången till GIS-tillämpningar i olika verksamheter, både i offentlig och privat sektor.
Vi konstaterar att möjligheterna och ambitionerna inom området hittills inte motsvarats av en politisk vilja till snabb och samlad utveckling. Databaserna bör byggas upp betydligt snabbare än vad som nu sker och dessutom kvalitetshöjas. Standardisering liksom tryggandet av infrastrukturen för GPS, Global Positioning System, har alltför knappa resurser. Sverige satsar för närvarande betydligt mindre resurser än andra länder inom detta strategiska IT-område.
Regeringen har tillsatt Omställningsgruppen som bistår kommuner med omställningsproblem på grund av strukturomvandlingar inom Försvarsmakten. De berörda kommunerna är: Kiruna, Boden, Sollefteå, Härnösand, Falun, Karlskoga, Karlsborg, Gotland och Hässleholm.
Vidare avser regeringen enligt budgetpropositionen att utarbeta ett program för främjande av informationsteknik i regionalpolitiskt högt prioriterade områden.
Vi folkvalda från Gävleborg föreslår med tanke på möjligheter till utveckling, rationalisering, miljöförbättringar, tillväxt och ökad sysselsättning att det bör säkerställas resurser för ytterligare investeringar för den digitala Sverigekartan. Vi menar att arbetet med att uppgradera den digitala Sverigekartan med information om planer och bestämmelser bör påskyndas genom att produktionen helt eller delvis utförs i de orter som drabbats av neddragningarna inom försvarsmakten.
Vidare är en etablering av ett GIS-institut i Gävle en mycket viktig strategisk fråga, eftersom en omfattande FoU-verksamhet inom detta område är en grundförutsättning för tillväxt i hela den bransch som arbetar med geografisk informationsteknik. Genom en snabbare uppbyggnad av den digitala Sverigekartan och etablering av GIS-institutet i Gävle kan nya företag skapas inom området geografisk informationsteknik inte minst i Gävleborgs län.
Stockholm den 2 oktober 2000
Ragnwi Marcelind (kd)
Patrik Norinder (m)
Anne-Katrine Dunker (m)
Sven Bergström (c)