Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att snarast utreda hur bostadsbyggandet i tillväxtområden skall stimuleras. Motivering
Bostadsmarknaden är sedan lång tid tillbaka ett hårt reglerat område. Stora regionala skillnader råder också, där 60 procent av Sveriges kommuner har ett överskott på bostäder och funderar på rivning medan de övriga kommunerna har bostadsbrist i större eller mindre utsträckning. Nyproduktionen av bostäder har varit mycket låg de senaste åren.
Under 1990-talet uppvisade Gnosjöregionen den starkaste tillväxten i hela landet och utvecklingen av näringslivet i området är fortsatt mycket stark. Arbetslösheten är mycket låg. Den starka utvecklingen har inneburit att rekrytering av arbetskraft till stor del sker utanför regionen, vilket kräver tillgång till bostäder för dem som flyttar till regionen för att få arbete.
I dag råder stor brist på bostäder i regionen, vilket försvårar rekrytering av arbetskraft för företagen. Privata aktörer på bostadsmarknaden lockas inte till satsningar trots den höga tillväxten. Anledningen är att regionen inte uppfattas som tillräckligt attraktiv och lönsam. De stora byggföretagen och fastighetsägarna väljer istället att satsa i storstadsregionerna. I regionen blir det därför uteslutande en kommunal angelägenhet att bygga bostäder. Trots att kommunerna i regionen har fattat beslut om byggande av lägenheter kan inte behoven tillgodoses. Det är rimligt att ett delat risktagande sker mellan stat, kommun och enskild när det gäller nyproduktion av bostäder.
I regionen är villapriserna låga och det innebär att få törs satsa på att bygga en ny villa när man riskerar att sälja sin villa med förlust vid flytt till annan ort. Som exempel kan nämnas att endast 13 bygglov beviljats för enbostadshus de senaste fem åren i Gnosjö kommun trots att industrilokalproduktionen uppgått till 80 000 kvadratmeter under samma period. Arbetspendlingen har ökat, men i takt med stigande bensinpriser blir det allt svårare att fylla alla lediga jobbplatser. Bostadsbristen medverkar således till ett direkt tillväxthämmande klimat.
För att den positiva utvecklingen i Sveriges tillväxtregioner inte ska tappa fart, och för att människor ska våga satsa på att bygga egen bostad, krävs således en stimulans av bostadsbyggandet. Det kan exempelvis handla om skattemässig direktavskrivning eller sänkt moms på byggnationer. Att belasta en byggnation med 25 procent skatt redan vid investeringstillfället medför en betydande kostnadsfördyring. En utredning bör tillsättas som får i uppdrag att hitta instrument för att stimulera bostadsbyggandet.
Stockholm den 28 september 2000
Maria Larsson (kd)