1 Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge Boverket i uppdrag att sammanställa och analysera försök med eller avsaknad av boendeplanering i landets kommuner.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om boendeplaneringsprogram.
2 Boendesegregation
En rad undersökningar under de senaste åren har tydligt visat hur boendesegregationen under 1990-talet ökat i Sverige. Problemet finns i hela landet men är särskilt markant i storstäderna. Var du kan bosätta dig är ofta en fråga om klass, kön och/eller etnisk tillhörighet. Vi kan konstatera att den geografiska koncentrationen av människor med låga inkomster ökat under hela 1990-talet. Skälen till detta är flera, men naturligtvis har arbetslösheten och de ökade klassklyftorna haft ett avgörande inflytande, samtidigt som den ökande marknadsanpassningen av bostadsmarknaden har förstärkt segregationen.
Under1990-talet förändrades den svenska bostadspolitiken på en hel del avgörande punkter för den sociala bostadspolitiken. Statens roll som finansieringsgarant och lagstiftare har fått ge vika för marknadslösningar, samtidigt som kommunernas ekonomi kraftigt försämrats. I den "heliga marknadens" namn försvann en del av de lagar som tidigare utgjorde utmärkta redskap för att upprätthålla en social bostadsmarknad. Det gäller bland annat kravet på obligatorisk bostadsförmedling, obligatoriska bostadsförsörjningsprogram och lagen om bostadsanvisning.
Mönstret för den ekonomiska segregationen kan framför allt iakttagas i storstäderna, där människor med låga inkomster blivit allt mer geografiskt koncentrerade. Utvecklingen visar att andelen låginkomsttagare ökat i de områden där inkomsterna totalt sett är allra lägst och att de minskat i de områden där inkomsterna är höga. Det är framför allt i hyresrätten vi finner de grupper som inte kan välja sitt boende. Tre grupper är överrepresenterade i dessa områden. För det första är det invandrade och då framför allt utomeuropeiska medborgare. För det andra etniska svenskar med låga eller inga inkomster, socialbidragsberoendet är ofta mycket högt i dessa områden. För det tredje är andelen ensamföräldrar, då framför allt kvinnor, kraftigt överrepresenterade i de "fattiga" områdena. I Storstadskommitténs delbetänkande Delade städer redovisas statistik som klart belägger den här situationen.
Segregationen är ingen naturlag utan en följd av den politik som bedrivs. Under flera år har inriktningen i den s.k. integrationspolitiken rört möjligheten att ensidigt förändra situationen i de ekonomiskt resurssvaga områdena. Vad man då glömmer är att all segregation förutsätter att det finns minst två olika grupper som är åtskilda från varandra eller som har olika levnadsförhållanden. Om vi menar allvar när vi säger att vi vill bekämpa segregationen måste vi granska de mekanismer som styr det faktum att vissa grupper kan välja segregationen. Vad är det för strukturer i det svenska samhället som skapar förutsättningar för vissa att kunna välja att leva åtskilda från andra och välja bort att bo med människor med lägre inkomst eller annan etnisk härkomst? För Vänsterpartiet och den övriga arbetarrörelsen har det alltid varit en självklarhet att bekämpa klassklyftor och verka för jämlikhet. För oss är det därför en självklarhet att vända på perspektivet och syna segregationen utifrån de mekanismer som underlättar den självvalda segregationen.
3 Marknadsanpassning
Den främsta faktorn för denna typ av segregation är naturligtvis marknadsanpassningen av produktionsvillkoren för bostäder, vilket lett fram till mycket höga hyror i nyproduktionen av hyresrätter och skapat en omfördelning till förmån för produktion av bostadsrätter och egnahem. Den här omfördelningen får till följd att statens subventioner av bostadsbyggande, i form av räntebidrag, går till de bäst ställda i samhället, en ur alla synpunkter snedvriden fördelningspolitik.
De kommunala bostadsbolagen vågar eller vill inte gå in i bostadsprojekt som man inte är säker på kommer att gå ekonomiskt ihop och helst skapa ett överskott. De byggprojekt som kommer till stånd blir då ofta ett nischbyggande i attraktiva lägen med ofta dyra byggnadsmaterial och exklusiva tillval. MKB Fastighets AB:s Bo01 i Malmö och hamnområdet i Helsingborg är exempel på bostadsområden som redan i sin utformning väljer att segregera bort folk med låga inkomster. I Malmö kommer detta att innebära en skärpning av den redan mycket stora segregationen.
Kommunerna upplåter ofta mark till privata entreprenörer utan krav på en allsidig sammansättning av bostadsbeståndet. Entreprenörerna och byggherrarna använder sedan marken till att bygga bostäder till människor med viss livsstil eller till människor som efterfrågar speciell lyxstandard. Exempel på sådana här projekt är Gåshaga i sydöstra Lidingö och det s.k. skruvade huset i Malmö. Oftast upplåts de nya bostadsområdena med ägarrätt eller bostadsrätt.
4 Boendeplanering
Det kommunala planmonopolet borde varit en garant för att detta inte skulle ske. Trots detta sker det, utan någon större debatt, inte minst beroende på att det inte längre ställs några krav på att kommunerna skall planera boendet för kommuninvånarna. En övervägande del av kommunerna upprättar inget bostadsförsörjningsprogram och nästan hälften av kommunerna arbetar inte aktivt med boendeplaneringsfrågor. Bilden är dock inte nattsvart utan det finns exempel på kommuner som aktivt arbetar med boendeplanering. Växjö är en sådan kommun som låter berörda förvaltningar arbeta med det program som tagits fram och stämma av verksamheten med boendeprogrammet. Vänsterpartiet ser detta som ett intressant sätt att arbeta och Boverket borde få till uppgift att sammanställa och dra slutsatser av detta och andra projekt som pågår kring boendeplanering runt om i våra kommuner och samtidigt med detta utvärdera vad som hänt i kommuner där boendeplaneringen avstannat. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
5 Allsidigt sammansatta bostadsområden
I plan- och bygglagens 5 kap. 7 § regleras kommunens möjlighet att utifrån ett program ge förutsättningar för hur ett bostadsområde skall bebyggas, antal lägenheter, upplåtelseform och så vidare. Detta är inget absolut krav. Frånvaron av krav på obligatoriska boendeplaneringsprogram i samband med översynen av översiktsplaner är utan tvekan en orsak till den svaga samhällsdebatten i boendefrågor. Med ett krav på obligatoriska boendeplaneringsprogram som bland annat skulle ta upp aspekterna kring segregationen skulle vi få en aktiv debatt i kommunerna om hur vi bygger ett samhälle där alla får plats. Det ovan anförda om boendeplaneringsprogram bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 30 september 2000
Sten Lundström (v)
Lars Bäckström (v)
Marie Engström (v)
Owe Hellberg (v)
Siv Holma (v)
Kjell-Erik Karlsson (v)
Johan Lönnroth (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Jonas Ringqvist (v)
Per Rosengren (v)