Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om nödvändigheten av att minska energiåtgången för uppvärmning av fastigheter och önskvärdheten av snara stimulansåtgärder. Motivering
Miljöfarliga utsläpp, bl a av koldioxid, hotar på sikt att förstöra vår jord. Debatten om hur vi ska minska utsläppen pågår ständigt, och framför allt biltrafiken förs fram som en "bov i dramat". Men det har i olika sammanhang kunnat beläggas att en mycket stor del av utsläppen kommer från andra källor, inte minst uppvärmning av våra bostäder. Vi bor i ett land med låga vintertemperaturer, och värmeförlusterna från våra bostäder genom fönsterglas är mycket stora.
Regeringens målsättning att koldioxidutsläppen ska vara nere på 1990 års nivå senast år 2010 innebär att vi måste minska utsläppen med nära 700 000 ton varje år. Detta måste vi åstadkomma både genom minskad energiförbrukning för fordon och genom minskad energiåtgång för uppvärmning av våra bostäder.
Enligt uppgifter som presenterats av Energimyndigheten försvinner ca en tredjedel av husens värme ut genom fönstren. I Sverige går det åt 5 000 kWh per person och år för att värma upp våra bostäder. Det är alltså stora mängder värme som "försvinner" ut i luften och därmed onödiga mängder koldioxid. Energimyndighetens beräkningar (informationsskrift februari år 2000) visar att varje sparad kilowattimme minskar koldioxidutsläppen med 1 kg (CO2- besparingen är baserad på energimix och beräkningar redovisade i rapporten Miljöanpassad effektiv uppvärmning 20 grader - men hur? Utgiven av Energimyndigheten och Naturvårdsverket).
Dessa uppgifter visar att det är oerhört viktigt att minska energiåtgången för uppvärmning av bostäder och övriga fastigheter. 80 % av fönsterytorna i vårt land är i dag tvåglasfönster (50 miljoner kvadratmeter). Värmeförlusten genom ett tvåglasfönster är tre gånger större än genom ett treglasfönster av modernt snitt. Det finns i dag teknik som möjliggör omändring av ett tvåglasfönster till treglasfönster utan att hela fönstret behöver bytas, vilket medför lägre kostnader än ett helt utbyte av fönster.
Det är önskvärt, framför allt ur miljösynpunkt, men också av kostnadsskäl, att minska energiåtgången för uppvärmning av bostäder och andra fastigheter. Det finns därför skäl att stimulera "uppgradering" av befintliga tvåglasfönster, dels genom ökad information, dels genom någon form av ekonomisk stimulans, förslagsvis en mindre skattelättnad för de hus som minskar energiförbrukningen.
Om vi ska uppnå av regeringen uppsatta mål vad gäller koldioxidutsläpp bör alla åtgärder som är möjliga vidtas med det snaraste.
Stockholm den 29 september 2000
Yvonne Ångström (fp)
Helena Bargholtz (fp)