Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utredning ur könsperspektiv av Arbetsdomstolens arbete. Den könsdiskriminerande arbetsmarknaden
Den patriarkala maktstrukturen i samhället slår igenom på arbetsmarknaden, som är tydligt könssegregerad. Det är ingen ny upptäckt och sedan många år pågår ett arbete med att försöka bryta kvinnors systematiska underordning. Det har visat sig vara svårt.
Diskrimineringslagstiftningen
Sedan 1999 har Sverige fyra arbetsrättsliga antidiskrimineringslagar. Det är fråga om en lagstiftning som är tvingande och har sin bakgrund i internationella konventioner och EU-direktiv. Ofta saknas en konflikt mellan ett arbetsgivar- och ett arbetstagarintresse och i stället handlar tvisterna nästan alltid om att olika arbetstagargrupper ställs mot varandra.
I lönediskrimineringsfrågor är det inte ovanligt att kollektivavtalen ifrågasätts. Det är inte förvånande då könsmaktsstrukturerna finns och reproduceras överallt i samhället, och kollektivavtalen utgör ej något undantag i det sammanhanget. I sådana situationer har arbetsgivare och fack, av förklarliga skäl, en benägenhet att inte vilja ifrågasätta det man gemensamt åstadkommit.
Nu gällande regler om Arbetsdomstolens sammansättning
Huvudprincipen för Arbetsdomstolens sammansättning är fyra intresseledamöter och tre opartiska jurister. Denna sammansättning är naturlig när det gäller att tolka kollektivavtal och i andra tvister där ett arbetstagarintresse står mot ett arbetsgivarintresse. Här kan intresseledamöternas kännedom om förhållandena på arbetsmarknaden tillföra domstolen viktig sakkunskap.
Tillämpning av gällande lag
Diskrimineringsmålen handlar om grundläggande mänskliga rättigheter. I många länder regleras dessa frågor i grundlag. Det torde knappast vara ett rimligt synsätt att betrakta arbetsgivar- och arbetstagarrepresentanter i domstolen som experter på denna diskrimineringsjuridik beroende på vilket kön personen i fråga har och beroende av vilket kön vi själva tillhör. Patriarkatets inflytande på domstolsväsendet påverkar självfallet även domslut.
Detta illustrerades på ett mycket tydligt sätt i det s.k. blankettmålet (AD 1984:140). Målet handlade om frågan huruvida två kvinnliga blankett-tekniker hade lika arbetsuppgifter som en man som också arbetade med blankettfrågor. Kvinnorna, som hade 1 000 kr lägre lön per månad, förlorade målet. Arbetsdomstolens sammansättning var sex män och en kvinna.
Suzanne Schlyter, docent i lingvistik, studerade på uppdrag av Arbetslivs- centrum språket i rättegången. Enligt sammanfattningen av språkanalysen framkom att mannen:
- talade mycket och länge
- monologisk stil
- något komplexare språk
- framhävde sig själv i sin insats
- intresserad av sak mer än människor
- aktiv, pådrivande
- hans inlägg sammanfattades av andra uppvärderande
medan kvinnan:
- talade mindre och kortare
- dialogisk stil
- något enklare språk
- förringade sig själv och sin insats
- intresserad av människor mer än av sak
- mottagande, lyssnande
- hennes inlägg sammanfattades inte uppvärderande
Arbetsdomstolens majoritet missade helt att väga in kvinnans och mannens olika språkbruk i sina resonemang, något som minoriteten däremot gjorde i sin reservation där man ville bifalla kvinnornas talan. Dessa exempel på språkbruk är endast en av ett flertal aspekter som är könsmässigt färgade, dvs. när vi tolkar olika beroende på vilket kön personen i fråga har.
För att skapa likhet inför lagen krävs en konstruktiv analys av domstolarnas normativa föreställningar om kön, klass och koppla detta till den makt som finns inom domstolarna. Det krävs en dekonstruktion av de rådande könsföreställningarna, i såväl juridiken som i samhället i stort, för att få till stånd en förändring i riktning mot ett jämställt samhälle. Dessa normativa föreställningar är dock sällan enkla att reda ut, inte minst på grund av att vi alla är bärare av dem och även reproducerar dem.
Kunskap om och synliggörande av patriarkatets inverkan på Arbetsdomstolens arbete är nödvändig om syftet med jämställdhetslagen skall uppnås. Kunskapen är nödvändig om konkreta åtgärder skall kunna vidtas så att jämställdhetslagstiftningen skall kunna nå full effekt.
Arbetsdomstolens arbete (sammansättning, språkbruk, lagtolkning etc) bör utredas utifrån ett könsperspektiv. Resultatet kan sedan ligga till grund för en konkret handlingsplan för att uppnå könsneutralitet i Arbetsdomstolens arbete. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 1 oktober 2000
Camilla Sköld Jansson (v)
Hans Andersson (v)
Ingrid Burman (v)
Ulla Hoffmann (v)
Siv Holma (v)
Kalle Larsson (v)
Gunilla Wahlén (v)
Carlinge Wisberg (v)