Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att frågor rörande löneskillnader på grund av kön ej bör inlemmas i lagstiftningen.
2. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring i jämställdhetslagen så att frågor rörande löneskillnader på grund av kön tas bort från lagstiftningen.
Motiven för våra förslag
I en artikel i SvD den 5/10 1999 respektive den 25/9 2000 poängterade insändarskribenten Hans-Göran Myrdal, att vissa damfotbollslag skulle hotas om regeringens jämställdhetsmotion blev verklighet. I den senaste insändaren skriver han att "efter nu föreslagna ändringar i jämställdhetslagen blir Djurgården och Malmö FF skyldiga att analysera löneskillnaderna mellan 'grupperna' manliga och kvinnliga elitspelare och [...] presentera en årlig handlingsplan med 'målsättningen att snarast möjligt, och senast inom tre år genomföra de förändringar som behövs'."
Förhållandet är följande: det avlönade arbete fotbollsspelarna utför - kvinnor som män - är identiskt. Den enda skillnad man möjligen kan skönja är att det i männens fotbollsspel krävs större fysisk styrka. En sådan könsmässigt betingad skillnad får enligt lagstiftningen absolut inte ligga till grund för lönediskrepans.
Men är verkligen arbetet likvärdigt? Ja, regeringen tycks mena det. Med hjälp av en mall skall alla arbeten kunna jämföras, värderas och lönesättas enligt propositionen. Själva definitionen likvärdigt arbete vill regeringen nu införa i § 2 jämställdhetslagen.
Definitionen bygger på ett felslut. Det är inte möjligt för en statsapparat att värdera skillnaden mellan herr- och damfotboll, än mindre skillnaden mellan exempelvis en sjuksköterska och en sjukhustekniker. Faktorerna för lönesättning är annorlunda; bland dem kan nämnas tillgång och efterfrågan. Rörligheten hos yrkesgruppen är en annan.
Om det blir riksdagen som medelst lagstiftning får i uppdrag att stävja lönemässig könsdiskriminering, går ett viktigt ansvar förlorat. På ännu ett område visar då riksdagen att den enskilde inte behöver engagera sig, så länge man håller sig inom lagens råmärken. När det gäller den här typen av attitydfrågor, är det viktigare att individen känner sitt personliga intresse och åtagande. Det ansvarstagandet ger sig till känna när debatten får vara fri, utan att riksdagen hotar med lagstiftning.
Om förändringarna i jämställdhetspropositionen bifalls blir biverkningarna svåra. I stället för att stärka yrkesgrupper där kvinnor hittills varit överrepresenterade, kommer de att försvagas. Vissa kommer kanske att slås ut fullständigt. Det enda vettiga för fotbollsklubben är att lägga ned damfotbollen. Likställda löner för damerna innebär konkurs för klubben, så länge publiken inte är beredd att betala lika mycket eller mer för damfotboll.
Publiken i det här exemplet är det som i allmänt tal brukar betecknas som marknaden. Erfarenheten säger att varje gång man söker skydda en grupp eller ett särintresse genom att tvinga marknaden till vissa åtaganden, drar sig marknaden tillbaka. Marknaden - som alltså kan vara en fotbollsåskådare, en patient, en bilspekulant eller något annat - drabbas naturligtvis när en tjänst eller vara upphör att existera p.g.a. att lagstiftning ryckt bort incitamenten för fortsatt verksamhet. Självfallet drabbas då även de människor som till yrke hade att skapa tjänsten eller varan. I det här fallet Sveriges kvinnor.
Stockholm den 26 september 2000
Ulf Melin (m)
Nils Fredrik Aurelius (m)