Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av förändrat ledarskap hos de statliga myndigheterna i syfte att öka jämställdhet och jämlikhet. Motivering
Vi i Sverige har hunnit långt i jämställdhetsarbetet. Vi har mycket att vara stolta över samtidigt som vi måste konstatera att kvinnors underordnade ställning består. Målet om mäns och kvinnors lika värde och möjligheter är fortfarande långt borta. Ett sätt att påskynda utvecklingen är Mainstreaming. På sikt torde denna metod vara den rätta för att förändra invanda mönster. Det är därför också ett av de medel den socialdemokratiska regeringen valt för att påskynda jämställdhetsarbetet till exempel bland myndigheterna.
I undersökning efter undersökning, i rapport efter rapport framkommer det att kvinnor med handikapp och sjukdom fortfarande diskrimineras inom både sjukvården och försäkringssystemen. Män får i allmänhet oftare handikappersättning och dessutom till högre belopp än kvinnor. Kvinnor med diabetes eller hjärtsjukdomar får mindre stöd än män i samma situation. Flickor får mer sällan vårdbidrag än pojkar med samma handikapp. Fortfarande utgör männen normen vid forskning och vid utvecklandet av nya läkemedel. Dessa orättvisor är väl kända och har diskuterats och utretts i olika sammanhang under många år.
Faktum kvarstår att inte mycket har hänt i praktiken trots att krav på förändringar har preciserats i regleringsbrev och anvisningar. Skevheterna består vilket naturligtvis är oacceptabelt. Även jämlikhetsaspekten måste infogas i jämställdhetsarbetet. Det behövs uppenbarligen mer än utredningar och förhållningsregler för att förhindra diskriminering. Ledarskapets roll i dessa sammanhang måste lyftas fram. Vid nyrekryteringar av personer till arbetsledande funktioner måste kunskaper i jämställdhetsproblematiken väga tungt.
Stockholm den 5 oktober 2000
Ulla Wester (s)