Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförts om behovet av att ytterligare förstärka och påskynda pågående arbete som syftar till att uppnå en "likavärdering" av mäns och kvinnors ställning på arbetsmarknaden. Motivering
Två steg fram - ett tillbaka, så kan jämställdhetsarbetet beskrivas. Kvinnornas situation idag, jämfört med för bara tjugo år sedan, är dock mycket förändrad och förbättrad. Mycket som var otänkbart då är alldeles självklart idag. Dagens unga män kan till exempel knappast ens föreställa sig ett liv utan delat ansvar för barn och hemarbete. Att dammsuga tillhör inte längre enbart det kvinnliga kompetensområdet.
Just det gemensamma ansvarstagandet är oerhört viktigt för att nå sann jämställdhet både känslomässigt och praktiskt. Skall kvinnor ens ha en chans på arbetsmarknaden, i politiken och i annat samhällsarbete måste vi ha det delade ansvaret med i bagaget. Här spelar föräldraförsäkring, barnbidrag och barnomsorg huvudroller som skapar möjlighet till både ock - alltså både jobb och familj.
Ja, två steg fram - men inte ända fram. Kvinnor utbildar sig och konkurrerar med männen på arbetsmarknaden. Men trots hög kompetens så värderas kvinnors insatser lägre än männens. Kvinnor tjänar sämre, har sämre karriärmöjligheter och styrelserummen är fortfarande stängda och låsta med dubbla lås för kvinnor.
Mycket görs och har gjorts från den socialdemokratiska regeringens sida för att förändra rådande strukturer. Kravet på lönestatistik ner på företagsnivå kan naturligtvis bli en katalysator. Men tålamodet tryter, de nödvändiga förändringarna tar för lång tid. Med all rätt kräver kvinnorna rättvisa löner och rättvisa kompetensbedömningar. Nu.
Regeringen förbereder en reform för utökad rätt till kompetenshöjning av arbetstagare. Även om utarbetandet av förslaget naturligtvis sker i samarbete med arbetsmarknadens parter så äger regeringen frågan. Det borde vara rimligt att i detta arbete särskilt lyfta fram kvinnors ställning och möjligheter på arbetsmarknaden i syfte att påskynda jämställdhetsarbetet.
Stockholm den 3 oktober 2000
Ulla Wester (s)
Elisebeht Markström (s)