Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om jämställdhet inom trossamfunden. Motivering
Trots att Sverige är ett förhållandevis jämställt land så kan man konstatera att församlingar och deras organisationer i många fall är långt ifrån jämställda. Om man ser tillbaka på de frikyrkorörelser som bildades runt sekelskiftet 1899/1900 visar det sig att kvinnorna varit med och initierat, suttit i styrelser och predikat ända tills rörelsen blivit mer etablerad i samhället eller vuxit sig starkare. Då har männen tagit över styrning och predikande medan kvinnorna fortsatt att sy, koka kaffe och dra in pengar till arbetet, utan att få vara med och besluta. Ett förhållande som Ulla- Marie Gunners undersökning bidragit till att synliggöra.
Detta är ju egentligen inte förvånande. Församlingar speglar det samhälle de är en del av, ett samhälle med en bit kvar på vägen mot jämställdhet. Det finns dock en risk att kraven på jämställdhet inte ställs lika högt på kyrkorna som på samhället i övrigt.
Kyrkornas världsråds centralkommitté proklamerade årtiondet 1988-1998 som ett ekumeniskt årtionde för kyrkor i solidaritet med kvinnor. Ett skäl var svårigheterna i allmänhet för kvinnor i samhällen och kyrkor världen över men till grund för beslutet låg också en enkätundersökning i ett femtiotal medlemskyrkor. Undersökningen hade visat att kvinnor i allmänhet inte hade tillgång till ledande tjänster i kyrkorna. De stod oftast utanför de beslutande organen och var hänvisade till traditionella roller med låg status. Kyrkornas världsråd menade att kvinnornas situation världen över var oacceptabel utifrån det teologiska grundantagandet att både kvinnor och män skapats till Guds avbild.
Att informera om de olika trossamfunden i den svenska skolan innebär att man också ser hur dessa är organiserade och hur de styrs. Sverige är numera ett mångkulturellt land och det är nödvändigt att ta hänsyn till den religionsfrihet som råder i Sverige, men vi måste också ha målsättningen att de jämställdhetssträvanden och den praxis som gäller i vårt svenska samhälle även ska omfatta trossamfunden.
Stockholm den 20 september 2000
Carina Hägg (s)