Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en offensiv informationsinsats i syfte att synliggöra de fyra diskrimineringslagarna och respektive ombudsmans roll. Motivering
Arbetsplatsen ska vara fri från diskriminering. Det måste finnas en maktbalans mellan arbetsgivare och arbetstagare. Ett av kraven är att ingen skall behöva bli godtyckligt behandlad av sin arbetsgivare eller av sina kollegor. Diskriminering i alla dess former måste motarbetas!
I maj 1999 trädde tre nya lagar om diskriminering i kraft. De handlar om diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning, funktionshinder samt etniskt bakgrund. Lagstiftningen omfattar allt från anställningsförfarandet till dess att man slutar. Det kan handla om trakasserier, hot och våld på arbetsplatsen men också lönediskriminering, befordran och avskedsdiskriminering för att nämna några.
De fyra nu befintliga diskrimineringslagarna - diskriminering på grund av sexuell läggning, funktionshinder eller etnisk bakgrund samt jämställdhetslagen - skiljer sig dock något från varandra vad det gäller tillämpning av lagstiftningen och hur yttringar av diskrimineringen ter sig. Därför finns det myndigheter och ombudsmän - HomOombudsman, handikappombudsman och diskrimineringsombudsman - som ska se till att lagarna efterlevs.
Det har nu gått mer än ett år sedan lagstiftningen trädde ikraft och vi kan konstatera att lagarna inte fått fotfäste i folks medvetande ännu. Fortfarande diskrimineras folk på arbetsplatserna och lagstiftningen fungerar inte tillfreds- ställande då de personer som arbetar med lagarna inte har kunskap för att tillämpa dem eller inte kan identifiera diskrimineringen.
En kraftig informationsinsats måste genomföras för att de fyra diskrimineringslagarna, skall synliggöras och ge varje individ kunskap för att kunna stoppa diskrimineringen på arbetsmarknaden.
Varje individ måste ges kunskap om vad de ska göra ifall de ser någon bli diskriminerad i arbetslivet och i samhället i övrigt.
För någon månad sedan fattade LO-kogressen beslut om att utbilda alla de fackligt förtroendevalda i dessa frågor. Det var ett viktigt beslut. Vi måste tydligt visa var gränserna går om vi ska nå målet att ingen ska bli diskriminerad i arbetslivet på grund av det faktum att man är kvinna, handikappad, homo- eller bisexuell eller invandrare.
Stockholm den 3 oktober 2000
Ann-Kristine Johansson (s)
Hillevi Larsson (s)
Laila Bäck (s)
Helena Zakariasén (s)
Anita Johansson (s)
Eva Arvidsson (s)
Siw Wittgren-Ahl (s)
Anders Ygeman (s)
Ronny Olander (s)
Lars U Granberg (s)