Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om inrättande av heltidstjänster. Motivering
Arbetslösheten minskar och regeringen kommer att uppnå målet om högst 4 procents arbetslöshet i slutet av innevarande år. Det är mycket bra men det finns människor som önskar bidra till samhällsutvecklingen genom att arbeta heltid. Tyvärr kan vi konstatera att rätten att arbeta heltid är en könsfråga. Det är i huvudsak kvinnor som arbetar deltid och då oftast i tjänstesektorn och i den gemensamma sektorn som kommuner och landsting.
Det är en rättvisefråga att alla som önskar skall kunna arbeta heltid, inte minst med tanke på det nya pensionssystemet, där hela livsinkomsten skall ligga till grund för den framtida pensionen. De som själva önskar arbeta deltid skall efter ansökan få denna möjlighet.
De deltidsanställdas situation på arbetsmarknaden försvagas då de ofta hamnar i en situation som bl.a. gör det svårt för dem att bedriva utbildning på grund av sitt deltidsarbete. Arbetsgivaren ser ofta de deltidsanställda som en reservarbetskraft som kan jobba mertid när behov uppstår. För den deltidsanställde innebär det att utrymmet för studier eller för kombinationsanställningar begränsas.
För att förbättra de deltidsarbetslösas situation krävs en lång rad insatser.
Det är viktigt att arbetsgivarna verkligen tar sitt ansvar och organiserar arbetet på ett sådant sätt att de som önskar högre sysselsättningsgrad också kan få det. Det gäller såväl offentliga som privata arbetsgivare. Att som idag vältra över kostnaderna på a-kassan för att arbetsgivarna inte organiserar arbetet på ett sådant sätt att de som så önskar får arbeta heltid, är inte acceptabelt. Det finns idag inga tvingande skäl för arbetsgivaren att öka arbetstiden för dem som så önskar. En möjlig väg kan vara att det i den arbetsrättsliga lagstiftningen regleras vad som är särskilda skäl, för att inte inrätta heltidstjänster.
Inom arbetsmarknadspolitikens ram finns också skäl att intensifiera insatserna. Redan idag skall arbetsförmedlingen kräva av de deltidsarbetslösa att de ska stå till arbetsmarknadens förfogande och ta anvisade jobb. Men arbetsmarknadspolitiken måste också anpassas till de deltidsarbetslösas situation.
Gällivare kommun är ett föredöme och har som landets första kommun beslutat att inrätta enbart heltidstjänster. Det fanns ett viss motstånd från anställda som fick byta arbetsplats m.m., men efter den korta tid som förflutit sedan den nya ordningen börjat tillämpats, så har förändringen uppskattats mer och mer av de anställda.
Stockholm den 4 oktober 2000
Lennart Klockare (s)
Birgitta Ahlqvist (s)