1 Sammanfattning
Denna motion tar sin utgångspunkt i övergången från industrisamhälle till informations- och kunskapssamhälle. Förändringen påverkar samhällsekonomin och arbetslivet.
Den traditionella, storskaliga industriproduktionen ersätts nu i snabb takt av en mer individanpassad företagsamhet. Synen på anställning förändras och nya relationer suddar ut invanda gränser mellan anställda, uppdragstagare och ägare. Medarbetarna ges större ansvar och befogenheter samtidigt som kraven på kunskap och kompetens ökar.
Förändringarna, decentraliseringen och individualiseringen av arbetslivet innebär en utmaning. Den svenska lagstiftningen har inte hängt med i svängarna. Det arbetsrättsliga regelverket är ålderdomligt och anpassat till gårdagens arbetsmarknad. Det blir därmed ett ökande hinder för tillkomsten av nya jobb och måste följaktligen moderniseras.
I motionen framläggs förslag om grunddragen i en förenklad och moderniserad arbetsrättslig lagstiftning. Förslagen tar sin utgångspunkt i att det är den enskilde som skall vara bärare av arbetets rättigheter. Fackliga organisationer skall företräda arbetstagarna på grundval av deras uppdrag, inte till följd av tvingande lagregler.
Förslag framläggs om modernisering av konfliktreglerna och avskaffande av Arbetsdomstolen. Partssammansatta specialdomstolar bör inte förekomma, utan arbetsrättsliga tvister bör avgöras inom det allmänna domstolsväsendet.
Det är viktigt att en omodern, nationell arbetsrätt i stället för att avvecklas inte överförs till europeisk nivå. Sverige bör därför verka för att EU:s regelverk på det arbetsrättsliga området begränsas.
2 Innehållsförteckning 3
4 Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till en förenklad och individualiserad arbetsrättslig lagstiftning i enlighet med vad som anförs i motionen.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om den negativa föreningsrätten på arbetslivsområdet.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tillämpning av kollektivavtal.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om modernisering av konfliktreglerna.
5. Riksdagen beslutar att avskaffa Arbetsdomstolen i enlighet med vad som anförs i motionen.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om den svenska arbetsrättsliga hållningen i EU.
5 Från industrisamhälle till informationssamhälle
Vi befinner oss i övergången från 1900-talets industrisamhälle till 2000- talets informations- och kunskapssamhälle. Förändringen påverkar arbetslivet och ekonomin på många olika sätt. Rörligheten och omsättningshastigheten ökar, individualiseringen av produktionen och samhällslivet förstärks, kunskaper får allt större betydelse för våra konkurrensmöjligheter.
Sammantaget är förändringarna som världsekonomin genomgår positiva. De kan ge utrymme för en välståndsutveckling som för många tidigare låg utom räckhåll. Kraften i förändringarna utsätter emellertid gamla strukturer för stora påfrestningar. De länder som inte klarar att anpassa sig till nya villkor kommer att få svårt att upprätthålla sin konkurrenskraft och därmed välfärden för sina medborgare.
5.1 Ett individualiserat arbetsliv
Marknadsekonomin är till sin karaktär individuell. Den bygger på att enskilda människor både vill och kan utvecklas för sitt eget och det gemensamma bästa. Att individualiseringen nu är så påtaglig sammanhänger emellertid också med att ett snabbt föränderligt samhälle inte kan styras i de gamla kollektiva formerna. Utvecklingen går helt enkelt för fort. Informationstekniken gör inte bara kommunikationen enklare utan ökar också möjligheterna att tillgodose personliga önskemål.
Den storskaliga industriproduktionen hade en hierarkisk arbetsorganisation och tydliga partsroller. I det näringsliv som nu växer fram ges medarbetarna ökade befogenheter och större ansvar, vilket ställer högre krav på utbildning och kompetens. De löpande banden för massproduktion ersätts med en mer individanpassad företagsamhet.
Lönebildningen har blivit allt mer decentraliserad och centralorganisationerna på arbetsmarknaden - LO, TCO, SACO och SAF - har inte längre någon roll att spela där. Även uppgörelser om t.ex. arbetstider och kompetensutveckling träffas nu i allt större utsträckning direkt i företagen.
En livslång, fast anställning med företaget som arbetsplats är inte längre det självklara. Rörligheten ökar i stället och det växer fram helt nya relationer på arbetsmarknaden. Delägarlösningar blir vanligare och nya kontraktsformer suddar ut gamla gränser mellan anställda, uppdragstagare och ägare. Mer flexibla arbetskontrakt träffas t.ex. i form av projektanställningar. Distansarbetet ökar i omfattning. Egenföretagandet i aktiebolag och enskilda firmor ökar också och utgör idag ca tio procent av den totala arbetsstyrkan.
Genom s.k. out-sourcing koncentrerar många företag sin verksamhet och avtal med entreprenörer, självanställda konsulter och bemanningsföretag blir allt vanligare. Det näringsliv som på detta sätt växer fram är samtidigt mer sårbart för störningar. Det beror bl a på att produktionen är mer kundorderstyrd och att lagerhållningen är minimal.
En annan förändring gäller våra arbetstider. De kommer att variera såväl över konjunkturcyklerna som över medarbetarnas livscykler. Möjligheterna att ta hänsyn till medarbetarnas personliga önskemål och familjeförhållanden kommer att bli mycket större. I industrisamhället var det självklart att arbeta enligt standardiserade tidsregler. I framtiden kommer både enskilda och företag att vilja och behöva ha mer varierade tider för arbete. Det gäller över dagen men också i stort. Perioder av hårt arbete kan komma att varvas med perioder där arbetet inte är lika omfattande.
5.2 Arbetsrätten är föråldrad
Sammantagna utgör dessa förändringar en påtaglig utmaning mot åtskilliga grunddrag i det nutida svenska arbetslivet. På samma sätt som den globala förnyelsen av ekonomin ställer krav på förändringsförmåga gäller om arbetet att allehanda arbetsformer måste kunna utvecklas och erkännas. Arbetets villkor måste få formas av enskilda människor som anförtros ansvaret att själva besluta om den egna framtiden.
Då är det uppenbart att svensk lagstiftning inte har följt med i de snabba förändringarna. Det arbetsrättsliga regelverket är en del av det gamla industrisamhället. Det är uppbyggt efter de förhållanden och strukturer - storskalig industriproduktion - som gällde där.
Den typ av företag och arbetsplatser som stått modell för arbetsrätten finns inte längre kvar. Till det nya som kännetecknar informationssamhället - decentralisering, flexibilitet och småskalighet - saknar arbetsrätten alla referenser. Arbetsrätten känner inte och beaktar därför inte företeelser som småföretagens betydelse, den expanderande tjänstesektorn, de många nya anställningsformerna, den decentraliserade lönebildningen och arbetsorganisationen.
Arbetsrättens konfliktregler är en relik från industrialismens barndom. De beaktar inte det moderna näringslivets sårbarhet och den förskjutning som detta medför i balansen mellan de traditionella parterna. Nu kan hela samhällssektorer slås ut genom att ett fåtal nyckelpersoner strejkar, samtidigt som de traditionella motåtgärderna blivit meningslösa. De ekonomiska skadorna blir helt enkelt för stora om den i teorin tillgängliga stridsarsenalen utnyttjas.
5.3 Ett hinder för nya jobb
Regleringen av arbetsmarknaden består inte bara av lagstiftning, utan också av ett nät av kollektiva avtal mellan arbetsmarknadens huvudorganisationer. Bara inom SAF-området finns det ca 600 olika kollektivavtal. Det totala regelverket blir för många företagare nästan omöjligt att genomskåda. Småföretagsdelegationen har också framhållit att många småföretagare lyfter fram de arbetsrättsliga reglerna som ett viktigt problem.
Det samlade regelverket blir avhållande på företagens benägenhet att nyanställa. Trösklarna för att anställa är helt enkelt för höga och många av de anställningar som skulle behövas kommer aldrig till stånd. De fördelar som dagens arbetstagare kan få till följd av arbetsrätten vinns därmed i betydande utsträckning på deras bekostnad, som står utanför arbetsmarknaden.
För alla företag och företagare, men särskilt för de små, är nyanställningar stora investeringsbeslut. Varje sådant beslut är därmed förknippat med automatiska trögheter. Ju större ansvaret för att engagera fler medarbetare är, desto större blir också trögheterna. 1970-talets arbetsrättsliga lagstiftning ledde till att dessa trögheter ökade. Anställningsbesluten blev större, mer bindande och därmed mer riskfyllda.
Ett av de mer framträdande problemen med dagens regelverk utgörs av de svårigheter som gäller möjligheterna att träffa individuella avtal. Det är inte självklart möjligt för enskilda och företag att komma överens om den ersättning som gör att arbeten kommer till stånd. Inte heller kan företag och enskilda fritt förfoga över t ex arbetets förläggning i tiden. Det första drabbar unga särskilt hårt, genom att de får svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. Det andra slår mot alla de varierande arbetsformer som kan göra det lättare att förena arbetsliv och familjeliv. Den grundlagsfästa avtalsrätten har lyfts bort från den enskilde.
Det hävdas stundtals att Sverige, ifråga om villkoren på arbetsmarknaden inte, på något avgörande sätt avviker från vad som är vanligt i Europa i stort. Det är både sant och osant. Det är osant i så måtto att Sverige genom kombinationen av lagar och kollektivavtal gått betydligt längre än flertalet europeiska länder. Sant är emellertid att nästan hela Västeuropa präglas av mer reglerade arbetsmarknadsvillkor än andra regioner i världen, såsom Nordamerika och Sydostasien.
Det har också resulterat i påtagliga skillnader ifråga om förmågan att skapa nya riktiga arbeten. I USA skapas det nya jobb i en takt som saknar motstycke. I Storbritannien har det skapats över 2,5 miljoner nya jobb under de senaste 15 åren. I Sverige försvann i stället 250 000 jobb under samma tid.
På många håll förändras därför arbetsrätten i liberaliserande riktning. Allt fler inser att sådana förändringar är angelägna om dynamiken skall kunna stärkas och tillväxten av arbetstillfällen främjas. Det är viktigt att en sådan utveckling kommer till stånd också i Sverige. Detta understryks av att det behövs 400 000 nya jobb bara för att lika många skall vara i sysselsättning nu som för tio år sedan.
6 Reformera arbetsrätten
I det följande framlägger vi förslag till modernisering av den svenska arbetsrätten. Syftet är att förena kraven på trygghet för den enskilde arbetstagaren med kraven på ett modernt regelsystem som stärker näringslivets dynamik och ökar antalet arbetstillfällen.
6.1 Förenkla lagstiftningen
Strävan måste vara att radikalt förenkla den lagstiftning som i dag reglerar förhållandena mellan medarbetare och arbetsgivare. Särskilt under 1970- talet skedde en facklig-politisk, ideologiskt betingad offensiv som åstadkom en formlig explosion av nya lagregler, bl a genom lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL).
Enligt vår uppfattning bör nu merparten av den arbetsrättsliga lagstiftningen ersättas med ett mindre antal stadganden som alltid skall iakttagas i anställningsförhållanden. Till dessa skall den enskilde personligen, eller den fackliga organisation till vilken denne uppdragit att föra sin talan, kunna förhandlingsvägen lägga till andra villkor av betydelse.
En lång rad lagar och förordningar skulle med en sådan ordning komma att sakna en meningsfull funktion. Det skulle i sin tur, utöver den ökade flexibiliteten, leda till att arbetsrätten blev mer överblickbar. Redan detta faktum skulle öka många företagares säkerhet och därmed benägenhet att anställa.
Det är självklart att varje arbetstagare skall vara garanterad vissa grundläggande rättigheter som bl a säkerställer honom/henne mot en godtycklig behandling från arbetsgivarens sida. Sådana grundläggande stadganden om villkoren i arbetslivet skall medge olikartade lösningar på praktiska förhållanden och samtidigt vara så utformade att arbetstagare och arbetsgivare kan föra talan i domstol om de inte iakttages.
Vi anser att den arbetsrättsliga lagstiftningen bör innehålla bestämmelser om att uppsägning av en arbetstagare endast får ske på saklig grund. Det uppfattar vi som en viktig rättssäkerhetsfråga. Däremot finns det ingen anledning att lagstifta om regler som förhindrar annat än fasta tillsvidareanställningar. Det bör heller inte finnas lagfästa regler om vem som skall ha företrädesrätt till fortsatt eller förnyad anställning.
Helt avskaffade turordningsregler skulle understryka att varje medarbetare är unik och skall behandlas därefter. Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern, Folkpartiet och Miljöpartiet har emellertid nyligen träffat överenskommelse om ett begränsat undantag från turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd. Av respekt för denna överenskommelse avstår vi från att nu framlägga förslag om ett totalt slopande av turordningsreglerna.
6.2 Individualisera lagstiftningen
Spelreglerna på den svenska arbetsmarknaden är i extremt stor utsträckning relaterade till de centrala arbetsmarknadsparterna. Detta anknyter till en korporativ tradition som tyvärr är vanlig på många samhällsområden i Sverige.
Den naturliga utgångspunkten för all arbetsrättslig lagstiftning bör vara parterna i anställningsförhållandet, d v s arbetstagaren och arbetsgivaren. Det är dessa två parter som i utgångsläget måste förfoga över anställningsavtalet och dess innehåll. Det är ibland nödvändigt att ha en grundläggande skyddslagstiftning för att trygga arbetstagarens ställning, men staten bör inte intervenera i onödan i parternas rätt att träffa avtal med varandra. Detta understryks för övrigt av att redan den allmänna avtalslagstiftningen ger ett betydande skydd till den svagare parten i ett avtalsförhållande.
Det är viktigt att förstärka föreningsrätten, också på arbetslivets område. Den positiva föreningsrätten d v s rätten att tillhöra en fackförening respektive en arbetsgivarorganisation, är grundmurad. Det är sämre beställt med den negativa föreningsrätten, även om denna rätt i princip garanteras av Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Varje arbetstagare och varje arbetsgivare måste ges en i lag skyddad och reell rätt att stå utanför organisationerna på arbetsmarknaden.
Det är den enskilde som skall vara bärare av arbetets rättigheter. Detta hindrar givetvis inte att man som arbetstagare väljer att sluta sig samman med andra för att tillsammans med dem låta sig företrädas av en facklig organisation. Det sker emellertid då på den enskildes uppdrag och på de villkor som denne själv anger.
Begrepp som arbetare eller tjänsteman, huvudorganisation och kollektiv- avtalsområde tenderar att allt mer förlora sin relevans. Det moderna fackets uppgift blir då mer inriktat på stöd i förverkligandet av den enskildes personliga ambitioner.
En arbetsgivare skall inte vara skyldig att tillämpa ett kollektivavtal på andra arbetstagare än på dem som omfattas av kollektivavtalet d.v.s. som är medlemmar i den fackliga organisation som har träffat avtalet. Denna regel måste vara tvingande för att den enskildes rätt inte skall bli illusorisk.
Därutöver bör man i lagstiftningen införa regler som gör att kollektivavtalen blir dispositiva genom individuella avtal mellan arbetstagare och arbetsgivare. Det skulle innebära att arbetstagare och arbetsgivare fritt kan reglera alla sina mellanhavanden. Först om någondera parten inte önskar ett sådant avtal träder kollektivavtalets bestämmelser in.
6.3 Modernisera konfliktreglerna
Sammanslutningar av arbetstagare och arbetsgivare har sedan gammalt rätt att vidta fackliga stridsåtgärder. Denna möjlighet att driva sina krav utgör en grundläggande fri- och rättighet. Den åtnjuter därför också visst grundlagsskydd.
Konfliktreglerna är emellertid genomgående av gammalt datum och i flera avseenden förlegade. Balansen mellan parterna har också rubbats sedan reglerna tillkom, framför allt därför att dagens ekonomi är så oändligt mycket mer integrerad och sårbar än gårdagens.
Vi har i kommittémotionen 2000/01:A227 "En fri och lokal lönebildning" framlagt förslag om införande av en proportionalitetsregel och om ett förbud mot sympatiåtgärder. Båda förslagen syftar till att bättre balansera konfliktreglerna och förhindra att tredje man oförskyllt åsamkas stor skada.
Slutligen finns det skäl att avskaffa de nuvarande reglerna om s k tolkningsföreträde i rättstvister.
6.4 Avskaffa Arbetsdomstolen
Vi är för vår del principiella motståndare till specialdomstolar och partssammansatta domstolar. Sådana bör inte förekomma. Det har i den praktiska rättstillämpningen visat sig att domstolar som tillförs ledamöter som företräder särintressen har en tendens att inte bara tillämpa gällande lag utan även fylla ut och skapa lag vilket leder till mindre förutsebarhet; rättssäkerheten äventyras därmed.
Arbetsdomstolens funktioner bör därför övertagas av det allmänna domstolsväsendet. Vi är övertygade om att en sådan ordning kommer att gynna förutsägbarheten och rättssäkerheten. Detta gäller desto mer med de förändringar av arbetsrätten som vi föreslår.
Liksom vid andra tvister där parternas överenskommelser kan ersätta domstolsdom finns naturligtvis också på arbetsrättens område möjlighet för arbetsmarknadens parter och för enskilda arbetsgivare och arbetstagare att inrätta permanenta eller tillfälliga organ för rådgivning, konfliktlösning och avtalstolkning.
7 Arbetsrättsliga regleringar på EU-nivå
Det finns till slut anledning att beröra de uppgifter EU kommit att få ifråga om villkoren på arbetsmarknaden. Inom ramen för vad som kallas den sociala stadgan och det sociala protokollet har en europeisk arbetsrätt börjat ta form. Som ett led i IGC-processen förordar också vissa länder och politiska grupperingar att EU:s engagemang för att bekämpa arbetslösheten skall förstärkas.
Vi vill för vår del varna för en utveckling där en omodern nationell arbetsrätt, istället för att avvecklas, flyttas upp till Europanivå. En sådan utveckling skulle ytterligare försvåra den vitalisering Europa borde genomgå för att kunna erbjuda andra delar av världen en utvecklande konkurrens.
De beslut som fattas inom ramen för den sociala stadgan och det sociala protokollet, liksom i form av direktiv i gängse ordning, blir omedelbart bindande för Sverige. Enligt vår mening bör den svenska regeringen inom EU verka för att unionens regelverk på det arbetsrättsliga området begränsas till vad som kan motiveras från strikta hälso- och säkerhetsrelaterade utgångspunkter och som har till syfte att inget land skall kunna skaffa sig konkurrensfördelar genom orimliga säkerhets- eller hälsoregler.
Stockholm den 5 oktober 2000
Mikael Odenberg (m)
Kent Olsson (m)
Patrik Norinder (m)
Christel Anderberg (m)
Henrik Westman (m)
Ewa Thalén Finné (m)
Anna Åkerhielm (m)
Rolf Gunnarsson (m)
Anna Lilliehöök (m)