Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att minska arbetsgivarens ansvar för semesterlön vid arbetstagarens frånvaro. Motivering
Enligt semesterlagen (1977:480) är viss frånvaro från arbetet s.k. semesterlönegrundande frånvaro. Detta gäller bl.a. vid frånvaro på grund av sjukdom (dock högst 180 dagar under ett s.k. semesterår), föräldraledighet eller vissa former av studier. Innebörden är att arbetsgivaren ska betala semesterlön även för frånvaroperioden, trots att arbetstagaren under perioden inte uppbär någon lön - förutom sjuklön i vissa fall - utan i regel får ersättning från försäkringskassan eller från någon annan offentlig enhet.
Detta kan leda till betydande kostnader för arbetsgivaren. Ett exempel är när arbetstagare får ledigt för att bedriva studier i det s.k. Kunskapslyftet. Sådana studier bedrivs med stöd av s.k. särskilt studiebidrag och är därmed semesterlönegrundande enligt semesterlagen. För att sådant bidrag ska betalas ut krävs emellertid att arbetsgivaren anställer någon annan som ersätter den som studerar. Både den som studerar och dennes vikarie har då enligt semesterlagen rätt till semesterlön för samma period. Arbetsgivaren får alltså bära dubbla semesterlönekostnader för den aktuella tiden.
En sådan ordning är alltför betungande, inte minst för mindre företag. En rimligare ordning vore att det organ som betalar ut en ersättning också ska betala ut semesterlön. Så bör till exempel försäkringskassan ansvara för semesterlön för den period då arbetstagaren har fått sjukpenning.
Arbetsgivaren bör rimligen inte vara skyldig att betala ersättning då någon arbetsprestation inte utförts. Denna princip gäller i de flesta fall mellan arbetstagare och arbetsgivare. Det finns dock undantag, bland annat arbetsgivarens ansvar för sjuklön enligt lagen (1991:1047) om sjuklön.
Om lagstiftaren anser att arbetstagaren ska tjäna in semesterlön också under perioder av frånvaro - för att han eller hon ska få möjlighet till betald semesterledighet trots bortavaro - så bör kostnaderna för detta stanna på det offentliga som har betalt ut ersättning under perioden.
En motion med denna innebörd har tidigare förelagts riksdagen. I samband med detta uttalade arbetsmarknadsutskottet (1999/2000:AU5) att frånvaro som ger rätt till vuxenstudiestöd är semesterlönegrundande därför att det har en koppling till arbetslivet. Detsamma borde gälla särskilt studiestöd, ansåg utskottet, som därför avstyrkte motionen.
Det kan emellertid ifrågasättas om studier av det aktuella slaget verkligen har en tydlig koppling till arbetslivet. I många fall avser studierna ämnen som helt saknar koppling till arbetstagarens anställning. Studieprogram av detta slag syftar ofta till att höja den allmänna kunskapsnivån och i vissa fall till att fungera som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Det är inte rimligt att kostnaderna för detta ska bäras av arbetsgivaren. Effekterna av programmen är främst samhällsekonomiska och därmed bör också kostnaderna för exempelvis semesterlön bäras av det offentliga.
Stockholm den 29 september 2000
Inger Strömbom (kd)
Inga Berggren (m)
Marianne Andersson (c)
Holger Gustafsson (kd)
Ola Karlsson (m)