Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att utvärdera vilka effekter lagen om ledighet för att driva näringsverksamhet har haft. Motivering
Sedan den 1 januari 1998 gäller lagen (1997:1293) om rätt till ledighet för att bedriva näringsverksamhet. Den innebär sammanfattningsvis att den som har varit anställd hos en arbetsgivare antingen de senaste sex månaderna eller sammanlagt minst tolv månader de senaste två åren har rätt att ta ledigt för att starta ett företag. Rätten till ledighet ska avse en sammanhängande period om högst sex månader hos en och samma arbetsgivare. Det företag som den anställde startar får inte konkurrera med arbetsgivarens. Ledigheten får inte heller innebära väsentlig olägenhet för arbetsgivarens verksamhet.
Denna nya lag innebär av flera skäl svårigheter för företagen, inte minst de mindre. Det finns idag flera lagar som ger anställda rätt att vara lediga från anställningen, exempelvis för att vårda barn eller för att studera. Att en arbetstagare är borta från arbetet kostar emellertid arbetsgivaren betydande belopp eftersom produktionen minskar. Så är fallet inte minst i de mindre företagen där varje anställd motsvarar en stor andel av den totala personalstyrkan. Under senare år har detta förstärkts. Ökade kostnader för personal, den tekniska utvecklingen och den skärpta konkurrensen har tvingat företagen att minska antalet anställda och att driva verksamhet med färre personer än tidigare. Därmed har det dels blivit viktigare att varje anställd deltar i produktionen, dels blivit svårare att ersätta den som ändå är frånvarande.
Även om den nya lagen innehåller regler om att den som är ledig för att starta företag inte får konkurrera med sin arbetsgivare, finns det ändå risk att sådan konkurrens uppstår. I många fall ligger det nära till hands att den som är ledig väljer att starta ett företag i den bransch där han eller hon tidigare verkat, trots att lagen sätter upp ett förbud mot sådan konkurrens.
För arbetsgivaren kan det många gånger te sig svårt att komma till rätta med en konkurrens som står i strid med lagens bestämmelser.
Det är angeläget med åtgärder som underlättar företagande. Tanken att underlätta för anställda att pröva på att starta eget är god, men som lagen har utformats finns det en inte obetydlig risk att den skapar stora svårigheter för de redan befintliga företagen. Från den utgångspunkten har det även tidigare lagts motioner med krav på att utvärdera lagen. Arbetsmarknadsutskottet uttalade med anledning av detta (1999/2000:AU05) bl.a. att det inte fanns några tecken på att lagen har orsakat några problem för arbetsgivarna och avstyrkte därför tidigare motion. Vi menar tvärtom att det i högsta grad är angeläget att utvärdera lagen såväl för att se om den haft avsedd effekt för nyföretagandet som för att se om den haft befarade negativa effekter för befintliga företag.
Mot bakgrund av bland annat det delvis förändrade läget på arbetsmarknaden, där många företag har svårt att få tag på personal med rätt kompetens, är det viktigt att minska frånvaron på arbetsplatserna. Lagen om ledighet för att starta företag orsakar sådan frånvaro och bidrar inte till att antalet företag blir fler. Det är därför angeläget att utvärdering sker.
Stockholm den 29 september 2000
Inger Strömbom (kd)
Inga Berggren (m)
Marianne Andersson (c)
Kenth Skårvik (fp)
Holger Gustafsson (kd)
Ola Karlsson (m)
Åke Sandström (c)