Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen begär att regeringen tillsätter en parlamentarisk kommission med uppdrag att sammanställa kunskap och föreslå åtgärder som vänder ökningen av negativ stress och utbrändhet. Inledning
På fyra år har sjukskrivningar med utbrändhetsdiagnoser ökat med 50 procent bland anställda i kommuner och landsting. Det visar statistik från AMF-försäkring och SPP. Ökningen är alarmerande, anser professorerna Maria Åsberg och Åke Nygren vid Karolinska Institutet. De arbetar med ett forskningsprojekt för att kartlägga och komma till rätta med stress och utbrändhet inom yrkeslivet.
1997 utgjorde utbrändhet knappt 20 procent av alla sjukskrivningar för alla anställda i kommuner och landsting och tre år senare har det ökat till nästan 30 procent. Bakom procentsatserna döljer sig en ökning med drygt 6 000 sjukfall. Därmed har utbrändhetsdiagnoserna passerat belastningsskador som den vanligaste orsaken till sjukskrivning.
Det ska noteras att kvinnor under senare år drabbats i högre utsträckning än män.
Stress har alltid funnits, men arbetslivets snabba förändringar under 1990- talet har lett till helt nya krav på att hinna med och att kunna anpassa sig till ny teknik och nya arbetsorganisationer. Det har skett stora förändringar inom både offentlig och privat sektor med "plattare" organisationer, ökade prestationskrav och mindre resurser. Alla dessa samtidiga förändringar har hos många människor medfört en obalans mellan krav och förmåga som ger s.k. negativ stress.
Att så många inom offentlig sektor drabbas av ohälsa på grund av sin arbetssituation är mycket allvarligt och måste åtgärdas. Det behövs en bred uppslutning av experter, fackföreningar, arbetsgivare och förtroendevalda för att snabbt hindra att sjukskrivningar på grund av utbrändhetsdiagnoser fortsätter att öka.
Negativ stress - orsak och konsekvens
Forskningen har visat på framför allt tre kritiska situationer, som bidrar till negativ stress:
1. Den anställda saknar tilltro till förmågan att hantera arbetets krav - nu och i framtiden.
2. Den anställda upplever att dennas personliga behov, kompetens och erfarenheter inte ses och respekteras.
3. Den anställda känner sig utesluten ur gemenskapen och saknar förtroende för att arbetskamrater och arbetsledare skulle ställa upp om det behövs.
Skadlig stress eller negativ stress uppkommer om arbetet ställer höga krav som inte balanseras av att den anställda har inflytande över arbetet. Stress som sådan är en nödvändig mänsklig funktion som inte ska sammanblandas med negativ stress eller utbrändhet. Långvarig negativ stress kan leda till utbrändhet.
På lång sikt är negativ stress skadlig och kan ge upphov till konkret fysisk ohälsa på en rad olika sätt. Vissa av dessa tillstånd är mycket allvarliga men fullt möjliga att åtgärda om insatser görs i god tid och möjlighet till återhämtning ges.
Några exempel på ohälsotillstånd till följd av långvarig negativ stress är högt blodtryck, höga blodfetter, ökad risk för blodpropp, allvarliga minnesstörningar och koncentrationsproblem.
Listan på ohälsotillstånd kan göras lång, men gemensamt är att dessa uppstår genom stress som under lång tid påverkar kroppens kemiska och mekaniska system. Stress kan inte bara noteras utifrån den enskildas upplevelse utan kan numera även mätas i form av störningar i cortisolhalten m.m. Forskning från arbetslivet har visat att försämringar i arbetsmiljön även kan påverka könshormonernas aktivitet. Det gäller både kvinnor och män.
Negativ stress kan motverkas
Begreppet utbrändhet kan leda tanken fel. Människor kan uppfatta att begreppet utbrändhet innebär att det är ett oåterkalleligt tillstånd. Det är dock fel, det är möjligt att återhämta sig, men det tar tid. Negativ stress och utbrändhet kan åtgärdas redan innan det uppstått, om medvetenhet och handlingskraft finns på arbetsplatsen.
Enligt professor Bengt Arnetz, institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, så krävs det att vi hittar nya modeller för hur vi ska leva i ett samhälle med den snabbt föränderliga informationstekniken. Stress borde lyftas från ett snävt individ- och organisationsperspektiv till en samhällelig nivå. Fokus måste riktas mot de systemfel som bidrar till stress. Ett sådant synsätt förminskar inte behovet av att arbeta aktivt för bättre arbetsvillkor och goda arbetsplatser på det individuella och lokala planet.
Bra strategier för att komma till rätta med negativ stress kan vara att utbilda chefer och ge dessa stöd, ge ökat inflytande till de anställda över deras egen arbetssituation och ge möjlighet till flexibla arbetstidssystem som t.ex. "tvättstugemodellen" inom vård och omsorg. Det är också viktigt att ge möjlighet till inslag av motion och egen tid.
Kvinnor, män och stress
Sedan mitten av 1980-talet förvärvsarbetar lika många kvinnor som män i Sverige. Trots det så har kvinnors stressmönster och stressupplevelser inte undersökts i någon större utsträckning, i synnerhet inte i relation till ohälsa. Även forskning om belöning kontra ansträngning har riktat in sig framför allt på yrkesarbetande män.
De faktorer som bidrar till stress och ohälsa hos både kvinnor och män är låg utbildning och minimalt beslutsutrymme. Men för kvinnor finns också en mycket tungt vägande riskfaktor i vad som kallats "relationstress". Det kan handla om partnerns sjukdom, alkoholproblem i familjen eller ekonomiska bekymmer. Det är tungt bidragande faktorer till att kvinnor får kärlkramp och hjärtinfarkt.
Med tanke på att utbrändhetsdiagnoserna ökat mest hos kvinnor i offentlig sektor krävs det att forskningen fokuseras på kvinnor, stress och ohälsa i betydligt högre grad än vad som hittills gjorts.
Att kvinnor i offentlig sektor befinner sig i en utsatt situation är inte svårt att förstå. Det är en sektor som genomgått många och snabba organisationsförändringar, kraftiga nedskärningar och minskat inflytande och osäkerhet om den egna arbetssituationen. Vårdbiträden och undersköterskor har fått bära en mycket tung börda med den egna hälsan som insats.
Mellanchefer i den offentliga sektorn, som i de flesta fall också är kvinnor, har fått vara de "ömma bödlarna" för att genomföra nedskärningarna samtidigt som de fått större ansvarsområden och högre krav på prestationer.
Krav på åtgärder
Genom att negativ stress och utbrändhet numera är så oerhört utbredda krävs snabba och kraftfulla åtgärder. En brett sammansatt kommission bör sammankallas bestående av forskare, representanter för fack, arbetsgivare och berörda organisationer samt de politiska partierna. Uppdraget ska vara att sammanställa kunskap och föreslå åtgärder som vänder ökningen av negativ stress och utbrändhet. Riksdagen bör begära att regeringen tillsätter en kommission enligt vad som ovan anförts.
Stockholm den 4 oktober 2000
Rolf Olsson (v)
Ingrid Burman (v)
Lena Olsson (v)