Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bristyrkesutbildning inom vård- och omsorgssektorn. Motivering
Bristen på utbildad personal inom vård- och omsorgsområdet tenderar att snart vara vårdens mest akuta problem. Inom äldreomsorgen t.ex. ställs högre krav på sociala, medicinska och omvårdnadsinriktade kunskaper. Utbildning och kontinuerlig kompetensutveckling för personal inom vårdområdet är en nyckelfråga för att säkerställa en god vård och omsorg. Framtidens vård och omsorg kommer även att ställa krav på nya utbildningar där både medicinsk och social kompetens ingår.
Svårigheterna att rekrytera och behålla personal med rätt kompetens för arbete inom vård och omsorg ökar snabbt liksom behoven av nyrekryteringar. En rad åtgärder måste vidtas inom en mängd områden för att trygga verksamheternas fortbestånd. Däribland behöver arbetsorganisationen utvecklas. Informations- och marknadsföringsåtgärder måste vidtas för att fler ska söka sig till utbildning och arbete inom vårdsektorn. Att arbeta med vård och omsorg måste bli attraktivt. Kapaciteten inom utbildningssystemet måste utökas. Insatser måste intensifieras för att bättre ta tillvara redan utbildade invandrare. Det gäller samtliga kategorier bland vårdpersonal - från biträden till läkare. Det är ett oerhört stort slöseri att inte ta tillvara dessa resurser som redan är utbildade i sina respektive hemländer.
Samtidigt behöver utbildningarna utvecklas för att ge bättre kontakt med forskning och arbetsliv. Särskild uppmärksamhet behöver ägnas åt den rekryteringspotential som kan finnas inom branscher och verksamheter där sysselsättningen minskar. En möjlig åtgärd för att åstadkomma ett trendbrott i den ökande obalansen mellan vårdsektorns rekryteringsbehov och tillgången på arbetssökande kan vara att återinföra möjligheten att låta redan anställda få del av arbetsmarknadsutbildning, anordnad som s k bristyrkesutbildning.
Stockholm den 2 november 2000
Tullia von Sydow (s)
Nikos Papadopoulos (s)