Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om statligt stöd för projektet Gröna Jobb. Motivering
Gröna Jobb är ett projekt vars grundtanke är att etablera nya företag och nya anställningar på marknader som kan och bör expandera. En del av dessa marknader är helt nya och andra är utvidgningar av redan etablerade. Projektet är till för arbetslösa som är intresserade av att starta egen firma med inriktning på den gröna sektorn. Tanken är att projektet skall skapa nya arbetstillfällen på landsbygden i småföretag, ge produktiva och miljömässigt bättre skogar, infrastruktur för turism, ett steg mot "ett hållbart Sverige" och förverkligande av Gröna Arbeten.
Gröna Jobb är ett treårigt projekt där arbete och utbildning varvas. Personer som skall anställas i projektet rekryteras på sedvanligt sätt med avsikt att få de mest lämpade för arbetsuppgifterna. Dessutom är det viktigt att en stor del av de anställda är intresserade av att själva starta företag. Det är också angeläget att ha en blandning avseende såväl ålder som kön på de anställda så att en kreativ mix av erfarenhet och entusiasm uppstår. En förutsättning är att de som skall anställas är arbetslösa vid projektstarten. Genom projektet skapas minst 192 nya arbetstillfällen för en målgrupp som av olika skäl har svårt att finna arbete.
En grundtanke i Gröna Jobb är att bedriva en personalpolitik så att den anställde aktivt stimuleras genom utbildning och mentorskap till att etablera egen verksamhet utanför sin tjänst i projektet eller utvecklas så att hon eller han efterfrågas av annan arbetsgivare.
Det första av de tre åren domineras av utbildning. Utbildningen består av såväl teoretiska som praktiska moment. Inriktningen är tydligt "grön" med skogsvård och natur- och kulturmiljövård.
Under det andra året sker en successiv invävning av studier i att starta eget. Ett viktigt inslag är studiebesök och mentorskap från etablerade företag. Under detta år börjar projektdeltagarna också att utföra arbete på den öppna marknaden i egen regi och på affärsmässiga grunder. Detta kan ske på två olika sätt, antingen genom egna företag som utför det beställda arbetet samtidigt som de är tjänstlediga från projektet, eller att bli anställda i redan etablerade företag under kortare eller längre perioder.
Under det tredje året fullföljs utvecklingen med mer företagsutbildning, praktik och krav på arbete utanför projektet. Några arbetsuppgifter är skogsvård, naturvård, kulturmiljövård och turism.
Ökade resurser för utveckling av projektet
Ett projekt som Gröna Jobb måste givetvis analyseras noga så att inte oönskade effekter i form av snedvriden konkurrens uppstår. Under förberedelserna av projektet Gröna Jobb har dessa effekter noga analyserats.
Bakom projektet Gröna Jobb finns flera aktörer inom länen i Värmland och Örebro. Skogsvårdsstyrelsen driver projektet i nära samarbete med länsarbetsnämnden, länsstyrelsen, universitet och turistråd. Kommuner och lokala byalag är andra viktiga medverkande.
Målet med projektet är alltså att ge en tre års anställning med arbete och utbildning som ska leda till nya egna företag eller anställning i redan befintliga företag av väl utbildad personal. För att klara detta krävs naturligtvis resurser. För att klara ett projekt som detta är det viktigt att finna en vikt mellan offentlig- och privatfinansiering. Det finns idag en stark ekonomisk uppbackning i länet, men för att klara det fullt ut krävs ett ökat statligt stöd.
Stockholm den 3 oktober 2000
Sofia Jonsson (c)