Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet att flytta en andel av AMS resurser till Kulturdepartementets budget som en direkt förstärkning av kulturens ekonomi.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bildande av nya konst- och kulturfonder och stiftelser som regelbundet delar ut långvariga stipendier och garanterar att täcka kulturens investeringsbehov.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om etablering av fristående agenturer och distributionsfirmor inom kulturens områden.
Kunskap och kultur som tillväxtens motorer
De senaste åren har vi lärt oss att allt oftare tala om kunskapskapital och om kunskapssamhället. Men hur mycket satsar Sverige år 2000 på kunskap? Hur mycket investerar den svenska socialdemokratin - med stöd från Vänster- och Miljöpartierna - på att fördjupa och sprida kunnande?
Låt oss titta på siffrorna. Arbetsmarknad och arbetsliv kostar Sverige 46,1 miljarder år 2000! Om man till det lägger det som går till trygghet vid arbetslöshet - alltså a-kassa, utbildningsbidrag o s v - så når man fram till det astronomiska beloppet 76,7 miljarder. Jämför vi denna siffra med det som investeras i utbildning och forskning - 32,6 miljarder - och så ser vi tydligt att administration av arbetslöshet får mer än två gånger så mycket som kunskapen! Att lägga investering i kultur, medier, trossamfund och fritid - 7,6 miljarder - bredvid AMS och länsarbetsnämndernas subventioner betyder att få detta faktum ännu starkare bekräftat: i pengar räknat värderas kunnandet mycket lågt av dagens regering. Siffrorna för 2001 enligt den höstbudget vi fick ta del av är för arbetsmarknad och arbetsliv 71,5 miljarder, för utbildning och forskning 34,8 miljarder och för kultur, medier, trossamfund och fritid 7,8 miljarder. Hur kan nu denna obalans i investeringar förklaras? Alla säger i dag att kunskapen är en av tillväxtens viktigaste motorer i dagens samhälle men investeringarna i kunskap är fortfarande blygsamma.
Personligen tror jag att gamla dogmatiska synder gör sig kända här. När jag började leva i Sverige på 70-talet, blev jag förfärad över den syn på kunskap och kultur som dominerade. Ren antiintellektualism fick ofta uttryck i politiken. Universitetsstudier och forskning beskrevs av många som överklassens revir, stora institutioner som Operan och Dramaten ansågs personifiera klassfienden. Denna antiintellektualism har inte dött ut, orden har ändrats, handlingarna speglar fortfarande i bästa fall rädsla, i värsta fall fientlighet gentemot tankearbetet.
Vi måste en gång för alla bli av med denna destruktiva syn på kunskap, bildning, kultur. Högskoleutbildning och forskning behandlas i en annan av Folkpartiets motioner - en motion jag stöder med entusiasm: Här vill jag ta upp frågorna om kulturens ekonomi. Bakom de magra siffror som står i kulturens budget skymtar föreställningen om kultur och kommunikation som ett slags onödigt smycke, en marginell företeelse som kräver subventioner men aldrig ger vinst. Vi behöver ta till oss en helt annan syn. De nya informations- och kommunikationsmedierna blandar stillbild och text, rörlig bild och musik, grafik av hög konstnärlig kvalité och dans eller annan form av kroppslig kommunikation. Kulturen kallas nuförtiden "upplevelseindustri" och står för en stor del av intäkterna i flera länders ekonomi. Många stora städer har renoverat sina traditionella museer och byggt upp stolta nya bredvid de gamla. Festivaler och arrangemang som samlar folk kring film, musik, teater utgör en stark motor i berömda turistorters utveckling eller placerar tidigare okända små samhällen på de internationella resornas kartor. Att i dag inte satsa på kulturen betyder att stänga sig ute från morgondagens världsomfattande arbetsmarknad.
Den fattiga svenska kulturen
I Sverige lever kulturfolket alltjämt under svåra omständigheter. De flesta människor som försörjer sig på att skriva, spela musik, måla, dansa eller spela teater är inte och kan inte bli fast anställda. Och till och med de stora institutionerna har hos oss en i grunden svag ekonomi. Regeringens budgetproposition presenterade sig själv som ett slags räddningsplanka för kulturen och fick stora rubriker i tidningar om s k nya satsningar. Men om man tittar på de olika arbetsplatsernas faktiska situation kommer man till slutsatsen att kulturanslagen i bästa fall täcker grundläggande behov. På Nordiska museet räcker anslaget knappt för de nya löne- och pensionskostnaderna, Dramaten kommer att gå ut ur år 2001 med minus i slutredovisningen, Drottningholms teatermuseum står inför den olösta frågan om en absolut nödvändig lokal för en museal verksamhet som aldrig fått det ekonomiska stöd den förtjänar.
För att bättre belysa de svårigheter som kulturen stöter på kan vi närmare se på museernas situation.
Regeringen satte i gång SESAM-projektet 1995-1998. Det gällde en engånginsats som egentligen försökte täcka bestående behov inom museernas kärnverksamhet. Själva utgångspunkten för detta projekt var en tydlig uppfattning om stora brister. 1993 års museiutredning hade fört fram skarpt kritiska synpunkter. Ett av de problemområden som identifierades var vård- och konserveringsbehoven vid museerna. Situationen konstaterades vara ohållbar - viktiga delar av det svenska kulturarvet hotade att förstöras om inga drastiska åtgärder vidtogs. Utredningen föreslog en nationell räddningsaktion för att få bukt med problemen.
När SESAMs resultat summerades, kom man fram till ganska skrämmande slutsatser som egentligen inte kan överraska. Slutorden i regeringens skrivelse om denna satsning innehöll erkännanden om de stora fel som man inte lyckades rätta till: "Redan från början stod det emellertid klart att SESAM- medlen inte skulle räcka till för att åtgärda alla de problem och den eftersläpning som fanns vad gäller registrering, dokumentation, vård, konservering och magasinering... Museerna har enligt uppgift lyckats mobilisera mer resurser till vård och registrering än tidigare, men påpekar att marginalerna är för små för att omfördelas med tillräckliga resultat."
Med andra ord: Grundläggande behov inom den dagliga verksamheten kan inte täckas med tidsbegränsade insatser. Problemen lindras på kort sikt men hotar att efter kortare eller längre tid förvärras därför att finansieringen av museernas kontinuerliga arbete inte räcker till.
Museiverksamheten behöver en förstärkt ekonomi och en långsiktig planering: Detta kräver i sin tur säkra investeringar. Den räddningsaktion till kulturarvets fördel som Museiutredningen talade om har inte kommit i gång - trots alla larmsignaler och rop på hjälp från museifolket. Sveriges ekonomi är god men kulturarvet svälter.
En osund finansiering av kulturen: arbetsmarknadsåtgärderna
För den fattiga kulturen har arbetsmarknadsåtgärderna och a-kassan under en längre tid gjort ett slags konstgjord andning, en smygvariant av finansiering. På papperet står det att skådespelarna, dansarna eller bildkonstnärerna är arbetslösa och att de därför är berättigade till utbildningsbidrag eller a-kassa. I verkligheten fortsätter många av dessa förmodade arbetslösa att intensivt arbeta mot minimal betalning och med få chanser att nå ut till den publik som kan ha glädje av deras arbete.
Ett tydligt exempel kan hämtas ur SESAM-projektets trista historia. SESAM grundades inte på vanliga projektanställningar utan utnyttjade ALU- anställningar och andra former av sysselsättningsåtgärder. Det rationella i detta förfarande ska ifrågasättas: Varför ska just museernas behov av arbetsinsatser täckas med pengar avsedda att stötta arbetslösa utanför det reguljära arbetets fält? Varför ska arbetsmarknadsåtgärder användas där finansiering för absolut nödvändiga riktiga jobb saknas? Att museerna behöver folk som kan vård, konservering och registrering är ingen överraskning - detta är museernas ständiga uppgift. Varför ska man då på korta perioder ta in arbetslösa människor som behöver lära sig komplicerade arbetsprocesser men slängs ut när de äntligen kan hantera sina arbetsuppgifter därför att perioden med ALU har tagit slut? Varför ska museerna efteråt tvingas lära upp andra arbetslösa för att få viktiga behov under kort tid tillfredsställda?
Detta exempel visar hur kulturens kroniska brist på absolut nödvändig arbetskraft maskeras med hjälp av AMS-insatser. Situationen är välkänd och många liknande exempel kan hämtas från teaterns och dansens, filmens och musikens områden. Att detta så ofta händer förklaras på ett enkelt sätt: Den svenska arbetsmarknaden byggdes politiskt upp på tron på ett arbetsliv till största delen försörjd med arbetskaft via fasta anställningar, medan kulturens särart i väldigt många fall kräver helt andra modeller för betalning av genomförda och kommande uppdrag. Vem och på vilket sätt kan ge en fast anställning till en författare när ingen - inte ens författaren själv - med säkerhet kan ange tidpunkt för leverans av ett nytt manus? Hur ska perioderna utan föreställningar avlönas för musiker, dansare och skådespelare när de arbetar så att säga bakom kulisserna, när de i enskildhet utvecklar sin teknik, gör experiment som inte är offentliga men öppnar nya möjligheter för deras konst? Är verkligen konstens människor arbetslösa så länge de regelbundet tränar, förbereder nya uppträdanden, ägnar sig åt självutvecklande arbete? Kan en arbetsförmedlare eller en funktionär på a-kassan besluta att en bildkonstnär, en musiker eller en dansare behöver byta yrke, har dessa tjänstemän rätt att ta sådana beslut? Hur skulle AMS-företrädare ha behandlat van Gogh eller någon annan känd konstnär som under sin livstid själv inte lyckades sälja sina tavlor?
En utväg ur kulturens kroniska ekonomiska kris
En rationell slutsats är att vanliga arbetsmarknadsåtgärder och vanlig verksamhet på arbetsförmedlingarna inte kan motsvara kulturens behov. Statens pengar går till fel adress: Betydande summor hamnar hos arbetsförmedlingar, a-kassor och olika s k arbetsmarknadsutbildningar i stället för att riktas direkt till kulturens arbetsfält, i stället för att erbjuda de investeringar i arbetskraft som kulturen ständigt saknar.
En omflyttning av en bråkdel av de enorma summor som i dag går till AMS och till olika a-kassor till kulturens budget skulle ge upphov till betydligt bättre villkor för producenter och distributörer av konst och kultur. En sådan omflyttning skulle också skapa ärligare och enklare modeller för finansiering.
Socialliberalismen betraktar konstens och kulturens produktion och distribution som mycket viktiga för samhällets sunda klimat. En förstärkning av kulturens finanser och en förenkling av stödet till den kan bara vara givande.
För att undvika att de nya investeringarna en gång till ger upphov till bidragsberoende och krånglig byråkratisk hantering av ansökningar bör dessa förflyttade summor placeras enligt helt nya modeller, liknande de stiftelser för forskning och kultur som skapades när löntagarfonderna lades ner. Under två eller tre goda ekonomiska år kan man på så sätt bygga upp starka kulturfonder som senare inte längre behöver tillskott från statskassan. Dessa fonder bidrar till att väsentligt förbättra kulturens ekonomi genom både långvariga arbetstipendier och praktiska möjligheter att avsätta betydande belopp när särskilda insatser behövs när t ex tekniken kräver total förnyelse av utrustningen, när lokalhyrorna plötsligt går upp eller när vissa institutioners/gruppers behov av bättre lokaler bli akut. De nya stiftelserna bör stå helt oberoende av både politiker och tjänstemannagrupper i kulturbyråkratin. Utdelning av långvariga stipendier och nödvändiga investeringsmedel kan komplettera dagens otrygga, snuttifierade och ofta godtyckligt beviljade bidrag och anslag.
En betydande del av dessa nya finansieringsformer borde ge upphov till nya och fristående agenturer för marknadsföring och försäljning av kulturella tjänster och till nya distributionskanaler i stånd att bättre än hittills utveckla konstens och kulturens fristående marknad.
Stockholm den 5 oktober 2000
Ana Maria Narti (fp)