Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen beslutar om en allmän obligatorisk arbetslöshetsförsäkring att gälla fr.o.m. den 1 januari 2001.
2. Riksdagen beslutar att höja egenfinansieringen i a-kassan fr.o.m. den 1 januari 2001.
3. Riksdagen avslår regeringens förslag om begränsningar i sökandet efter arbete de första hundra dagarna av en arbetslöshetsperiod.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att underlätta inträde i arbetslöshetsförsäkringen.
5. Riksdagen avslår regeringens förslag om höjd a-kasseersättning under de första hundra dagarna av en arbetslöshetsperiod.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av enhetliga regelsystem i privata och offentliga bemanningsföretag vad gäller a-kasseregler.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av lagen beträffande företagares rätt till a-kassa.
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om familjehemsförälders rätt till a-kassa.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tilläggsdirektiv till utredningen om ny tillsynsmyndighet.
Inledning
I vårt samhälle förknippas människans värde ofta med innehavet av ett traditionellt förvärvsarbete. Utifrån ett kristdemokratiskt perspektiv är detta både ett farligt och felaktigt synsätt. Farligt därför att den som blir arbetslös då kan känna sig värdelös, felaktigt därför att människans värde ligger i det faktum att hon är människa, inget annat.
Arbetslöshet innebär dock stora bekymmer för den enskilde. Den är också det största hotet mot en rättvis fördelning. Arbetet med att skapa förutsättningar för nya jobb är den enskilt viktigaste fördelningspolitiska åtgärden. Arbete ger människor möjlighet att göra val i sitt liv. Att ha ett arbete, vara efterfrågad och behövd, ökar också livskvaliteten.
Även om arbetslösheten sjunkit under det senaste året, bl.a. till följd av en gynnsam konjunktur i omvärlden, så är den förfärande hög i många delar av landet medan det på andra håll råder arbetskraftsbrist. Man har under året kunnat urskilja tydliga tendenser mot en regionaliserad arbetslöshet. Tydligt är också att inträdet på arbetsmarknaden är svårast för ungdomar, invandrare samt äldre som blivit arbetslösa. Åtgärder måste tydligt inriktas mot att stärka anställningsbarheten hos dessa grupper.
Tillväxtbefrämjande åtgärder är det centrala för att få fler i arbete och därmed minska kostnaden för arbetslöshetsförsäkringen. Det krävs en konsekvent och långsiktigt stabil politik för att trygga fortsatt välfärd och få igång jobbtillväxten, inte minst inom tjänstesektorn. De kristdemokratiska förslagen inom detta område utvecklas bl.a. i motioner om den ekonomiska politiken, näringspolitiken och arbetsmarknadspolitiken.
Regeringens arbetslöshetsförsäkring
Den obligatoriska arbetslöshetsförsäkring som utformades av den borgerliga regeringen 1991-1994 - hade alla förutsättningar att fungera på ett tillfredsställande sätt. Den socialdemokratiska regeringen avskaffade denna försäkring i ett av de ideologiskt betingade återställarbesluten. Sedan har a-kassan ständigt förändrats när det gäller regler och upprivande av tagna beslut vad gäller ersättningsnivåer och villkor. Många har också ställts utanför försäkringssystemet. Detta har varit till stor skada för de enskilda medborgarna och arbetsmarknadens funktionssätt i stort.
Riksdagen beslutade våren 1997 om en ny sammanhållen arbetslöshetsförsäkring vars ikraftträdande skett successivt. Denna försäkring uppfyller inte de krav som Kristdemokraterna ställer på en arbetslöshetsförsäkring värd namnet. Den bygger på gamla strukturer och tar inte hänsyn till de förändringar som skett på arbetsmarknaden vad gäller anställningsformer, arbetstid m.m.
Endast ett år efter att regeringen infört en ny a-kassereform tillsatte man en intern arbetsgrupp för att se över flera viktiga delar i arbetslöshetsförsäkringen. Det man åstadkommit är ett lapptäcke av regler som upplevs som krångligt, både av den arbetslöse och av den personal som ska hantera arbetslöshetsförsäkringen. Förändringarna har i sig skapat en stor osäkerhet om vad som egentligen gäller. Uppenbart är också att det nya systemet inte håller måttet, inte ens med regeringens egna mått mätt.
IFAU, Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, har studerat hur arbetslöshetsförsäkringens regelverk har tillämpats ute på landets arbetsförmedlingar. Man konstaterar att det strikta regelverket hanteras med stor variation i tillämpningen. 28 procent av arbetsförmedlarna uppger att de följer upp alla anvisningar om arbeten också med arbetsgivare, medan 31 procent aldrig gör det. Generellt sett är arbetsförmedlarna "snällare" än vad regelverket anger. Ur rättssäkerhetsperspektiv är spridningen av tillämpningen ett problem, eftersom kraven inte bör vara beroende av vilken förmedlare som den sökande möter. Regeringens arbetslöshetsförsäkring har följaktligen inte fungerat på ett tillfredsställande sätt.
Under budgetåret 1999 utbetalades 34 494 miljoner kronor i arbetslöshets- ersättning. Det är kostnaden för 63,5 miljoner ersättningsdagar, vilket är en minskning med 7 procent. Antalet arbetslösa minskade dock med 13 procent. Utgifterna har blivit högre än beräknat trots att antalet arbetslösa blev cirka 3 300 färre än beräknat. Fler av de arbetslösa har haft inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning.
Omkring 75 procent av de öppet arbetslösa som var registrerade vid arbetsförmedlingen 1999 hade rätt till inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning medan omkring 7 procent hade rätt till grundbeloppet. Således var 18 procent av de arbetslösa inte berättigade till någon ersättning alls. Många av dessa kan förmodas vara ungdomar och invandrare som då blir hänvisade till socialbidrag för sin försörjning trots att de är arbetssökande. Den s.k. främre parentesen är ytterst bekymmersam då den dels tvingar jobbsökande ungdomar att bli socialbidragstagare i avsaknad av ett arbete, dels överlastar försörjningsansvar på kommunerna trots att ungdomarna står till arbetsmarknadens förfogande. Det är viktigt att arbetsmarknadspolitiken fortsatt är ett statligt ansvar, bl.a. därför att kostnaderna för arbetslöshet även i framtiden kommer att fördelas mycket ojämnt över Sveriges kommuner.
Regeringen har också misslyckats med att få ned deltidsarbetslösheten. 1999 fanns i genomsnitt 123 600 deltidsarbetslösa varav 82 procent var kvinnor. Trots att det regeringsbärande partiet också regerar ute i många kommuner och landsting syns ingen politisk vilja att erbjuda heltidstjänster till alla deltidsarbetande inom exempelvis vården.
Kristdemokraternas principiella syn på arbetslöshetsförsäkringen
Arbetslöshetsförsäkringen är ett viktigt och nödvändigt inslag i det svenska välfärdssystemet. Vid en period av arbetslöshet ska den arbetslöse ha kvar ett ekonomiskt stöd under tiden han söker nytt arbete. Arbetslöshetsförsäkringen ska fungera som en omställningsförsäkring där incitamenten att ta ett nytt arbete är stora.
Men den ska också ge en ekonomisk grundtrygghet så länge man aktivt står till arbetsmarknadens förfogande. De individuella handlingsplanerna är ett viktigt och nödvändigt instrument och ska stimulera aktivt arbetssökande, kompetensförstärkning och rörlighet så att passiva perioder blir av mycket tillfällig art.
Det måste alltid vara mer lönsamt att ta ett kort, tillfälligt arbete än att låta bli. Vi vill minska marginaleffekterna. Det innebär att vi hellre ser en höjning av grundavdraget som sänker skatten för alla, än höjda bidrag. I dagens läge prioriterar vi därför inte höjning av dagpenningen i arbetslöshetskassorna. Vi vill sträva efter att på olika sätt minska marginaleffekterna när man går från arbetslöshet till arbete, från deltids- till heltidsarbete.
Det är också nödvändigt att komma förbi trösklar som gör att människor inte kan ta de arbeten som erbjuds. Ett sådant problem är att den arbetslöse i vissa lägen förlorar ekonomiskt, eller vinner väldigt lite, på att ta ett ledigt jobb jämfört med att uppbära arbetslöshetsersättning i kombination med övriga bidragssystem. Dylika regler ger enligt vårt förmenande fel signaler till den försäkrade. Allt arbete man kan få måste belöna den enskilde ekonomiskt.
Kristdemokraterna har under lång tid pläderat för en allmän obligatorisk arbetslöshetsförsäkring som betalas solidariskt av alla. Vi anser att en försäkring mot inkomstbortfall vid arbetslöshet ska gälla alla förvärvsarbetande som har anknytning till arbetsmarknaden. Idag är arbetslöshetsförsäkringen frivillig. I Sverige har en relativt hög andel av arbetskraften ett försäkringsskydd trots att vi inte har en obligatorisk försäkring.
I slutet av 1999 var 3,8 miljoner personer anslutna till a-kassa vilket är 88 procent av arbetskraften. Det är viktigt att det även fortsättningsvis finns en från parterna på arbetsmarknaden fristående kassa, dit den som inte vill tillhöra ett fackförbund kan ansluta sig. Vi välkomnade därför Alfa-kassan som försäkrar både anställda och företagare.
Dagens finansieringssystem av arbetslöshetsförsäkringen är det sämsta tänkbara. De försäkrade betalar cirka 10 procent av utgifterna med medlemsavgifter, men avgiften är helt oberoende av arbetslöshetens nivå och därmed saknas incitament för kassorna och deras huvudmän att hålla nere arbetslösheten.
Genom en högre grad av avgiftsfinansiering uppnås ett bättre samband mellan lönebildning och arbetslöshet. På så sätt förbättras arbetsmarknadens funktionssätt.
Insikten har vuxit om att en fortsatt dålig lönebildning är ett av de största hindren för minskad arbetslöshet både inom den offentliga och den privata sektorn. Bristerna i lönebildningen som under decennier kompenserats genom upprepade devalveringar är en viktig förklaring till att Sverige halkat efter i välfärdsutvecklingen jämfört med andra industriländer. Svagheten är att inga som helst strukturella åtgärder vidtas för att kunna nå detta trendbrott i lönebildningen. En viktig åtgärd är att successivt öka egenfinansieringen i a- kassan. Tanken är att ökad arbetslöshet som följer av dåligt fungerande lönebildning ökar kostnaden för den enskildes a-kassefinansiering. På samma sätt sjunker avgiften när arbetslösheten sjunker. Detta leder till att den totala arbetslöshetens utveckling återspeglas i löntagarnas a-kasseavgifter. Kristdemokraterna menar därför att egenfinansieringen ska vara en tredjedel i den nya, allmänna och obligatoriska arbetslöshetsförsäkring som vi föreslår. För den enskilde kompenseras detta genom en generell höjning av grundavdraget. Vid en fallande arbetslöshet minskar kostnaden för arbetslöshetsförsäkringen vilket ökar nettoförstärkningen av köpkraften.
Regeringens förslag till ny arbetslöshetsförsäkring
Förslaget från utredare Lars-Olof Pettersson om en ny arbetslöshetsförsäkring försenades åtskilligt och när den låg tryckklar fördröjdes den ytterligare av Finansdepartementet. Björn Rosengren motiverade det med att finansieringen behövde utredas. Åtskilligt försenat kom så förslaget till en ny arbetslöshetsförsäkring "En rättvisare och tydligare arbetslöshetsförsäkring, proposition 1999/2000:139 på riksdagens bord den 21 juni 2000.
I propositionen föreslås att den arbetssökande får begränsa sitt arbetssökande såväl yrkesmässigt som geografiskt under de första 100 ersättningsdagarna. Den arbetssökande måste medverka till att en individuell handlingsplan upprättas. Arbetsvillkoret ändras, och inräknar endast reguljärt arbete, anställning med lönebidrag, skyddat arbete hos offentlig arbetsgivare och anställning inom Samhall samt tillsammans högst två månader med föräldrapenning eller totalförsvarsplikt. Återkvalificeringsvillkoret slopas, studerandevillkoret förändras och ersättningsperiodens längd blir enhetlig, högst 300 ersättningsdagar oavsett ålder. Vidare höjs ersättningsbeloppet de första 100 dagarna.
Den som är eller riskerar att bli långtidsinskriven skall senast inom 27 månader erbjudas en heltidsaktivitet inom ramen för aktivitetsgarantin, detsamma gäller den som deltidsarbetar och önskar ytterligare arbetstid.
Sanktionsreglerna ändras så att den som ej söker anvisat arbete får sin dagpenning nedsatt med 25 procent under 40 ersättningsdagar, och med 50 procent under 40 nya ersättningsdagar vid en andra förseelse inom samma ersättningsperiod. Vid tredje tillfället upphör ersättningsrätten tills dess personen uppfyllt ett nytt arbetsvillkor.
Medlemskap i arbetslöshetskassa räknas från första dagen.
Förändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2001. Regeringen aviserar vidare att, om det statsfinansiella läget tillåter, de högsta och lägsta nivåerna på arbetslöshetsersättningen och aktivitetsstöden ska höjas den 1 juli 2001 och den 1 juli 2002.
Kristdemokraternas syn på regeringens nya arbetslöshetsförsäkring
Det är anmärkningsvärt att regeringen inte i sin budgetproposition har anvisat några medel för den aviserade höjda nivån inom arbetslöshetsförsäkringen. Det finns inte några ekonomiska beräkningar på vad höjningarna av vad den högsta dagpenningnivån kan tänkas medföra i form av kostnadsökningar.
Vidare talas om en rättvis arbetslöshetsförsäkring som finansieras solidariskt. Just därför vill Kristdemokraterna ha en obligatorisk försäkring där alla med arbete bidrar solidariskt för att gemensamt betala för dem som för stunden saknar arbete. Rättvisa är dock svårt att applicera som begrepp på en arbetslöshetsförsäkring där 18 procent av de aktivt arbetssökande står helt och hållet utan ersättning. Det handlar om nytillträdda på arbetsmarknaden, om korttidsanställda, om invandrare och andra utsatta grupper.
Den arbetssökande ska ha såväl rätt som skyldighet att medverka till att en individuell handlingsplan upprättas. Kristdemokraterna har länge hävdat att den individuella handlingplanen måste vara ett aktivt redskap för såväl arbetssökande som arbetsförmedling. Vi tillstyrker förslaget och förutsätter att regeringen bedömt att erforderliga personella resurser finns för att arbetet ska fungera på lokalt plan.
Kristdemokraterna avstyrker förslaget att den arbetssökande de första 100 dagarna bara ska söka arbete inom sin profession och i närområdet. Arbetslöshetsförsäkringen är en omställningsförsäkring och självklart ska en arbetssökande sträva efter att så snabbt som möjligt få ett nytt arbete för att inte tiden i arbetslöshet ska förlängas.
Kristdemokraterna har sedan tidigare förordat mildare sanktioner då arbetssökande avvisar anvisat arbete och tillstyrker i denna del regeringens förslag. Det strängare straffet med avstängning från a-kassa under 14 veckor fick flertalet arbetsförmedlare att avstå helt från att använda sanktionsredskapet då de ekonomiska konsekvenserna för den arbetssökande blev så omfattande. Detta framkommer i Anders Forslunds forskningsrapport gjord på uppdrag av IFAU. Kristdemokraterna har förordat den lösning regeringen valt, dvs. att dra en viss procent på a-kassan under viss tid.
Beträffande arbetsvillkoret kan vi konstatera att "den främre parentesen" kommer att bestå även i regeringens nya "rättvisa" arbetslöshetsförsäkring. Vi finner Svenska Kommunförbundets remissvar intressant då de föreslår ett mildare arbetskrav för den som gör anspråk på grundbeloppet och ett något hårdare krav för den som gör anspråk på inkomstrelaterad ersättning. Kristdemokraterna menar att regeringen bör utreda detta närmare och återkomma med förslag som kan minska den främre parentesen.
Kristdemokraterna konstaterar att regeringen tillgodosett vårt återkommande motionskrav på att tid då hel närståendepenning uppburits ska få räknas som överhoppningsbar tid. Vi ser positivt på att den begränsande tvåårsregeln tas bort och tillstyrker således förslaget. Genom detta möjliggörs exempelvis för förälder att vårda sjukt eller handikappat barn. Kristdemokraterna anser också att studier ska betraktas som överhoppningsbar tid i arbetslöshetsförsäkringen i proportion till omfattningen av tiden. Studier ska enligt vår uppfattning inte behöva vara avslutade för att man ska vara berättigad till a-kassa, förutsatt att man uppfyller kraven i övrigt.
Regeringen föreslår att varje ny ersättningsperiod ger rätt till ersättning under maximalt 300 dagar som sedan kan förlängas med upp till ytterligare 300 dagar. Regeringen tar radikala grepp när man i praktiken inför en bortre parentes. Visserligen ska en plats inom aktivitetsgarantin erbjudas, men inget sägs i propositionen om vad som ska hända med arbetslösa som inte kan eller vill delta i aktivitetsgarantin eller som blir kvar där år efter år. Regeringen kallar det regelförenkling men överskjuter i praktiken till kommunerna att försörja den som inte lyckas få ett arbete trots aktivt sökande. Det är orimligt då arbetsmarknadspolitiken fortsatt måste vara ett statligt ansvar. Kristdemokraterna menar i motsats till regeringen att en bortre parentes inte bör införas utan att en grundtrygghet finns i systemet.
Regeringen föreslår att en bestämmelse införs som innebär möjlighet till högre ersättningsnivå på a-kassa de första hundra dagarna av en ersättnings- period. Det innebär att den som är korttidsarbetslös får en högre ersättning än den som är arbetslös en längre tid. Kristdemokraterna avstyrker förslaget med hänvisning till eget förslag som redovisas nedan.
Kristdemokraterna instämmer i regeringens ståndpunkt att det är otillfredsställande att olika arbetslöshetskassor agerar och bedömer på olika sätt utifrån samma regelverk. Handläggare vid a-kassan bör dock ej ges rätt att ta del av arbetsförmedlingens dagboksanteckningar. Kristdemokraterna värnar den enskildes integritet då den information som finns på förmedlingen kan vara av känslig karaktär. Av samma skäl har Kristdemokraterna sagt nej till JämO:s möjlighet att göra tillsyn på arbetsplatsen. Tyvärr är inte regeringen konsekvent i sitt agerande härvidlag.
Kristdemokraternas utformning av en ny arbetslöshetsförsäkring
Kristdemokraterna har strävat efter att finna ett regelmässigt enkelt system som är uthålligt, uppmuntrar till att söka nytt arbete och samtidigt ger en rimlig ekonomisk trygghet.
Allt arbete, oavsett anställningsform, ska löna sig. Enkla regelverk, överblickbara för alla måste införas. Regelsystemet måste anpassas för dagens arbetsmarknad. Nuvarande regler är till stor del utformade för en tid när flertalet hade fast heltidsanställning. Arbetsmarknaden är i stark förändring och rigorösa, stelbenta system måste i takt med detta genomgå förändringar.
Bara hälften av de arbetslösa ungdomarna är berättigade till arbetslöshets- ersättning. 8 000 arbetslösa i Stockholm är utan a-kassa och tvingas leva på socialbidrag. Under 1990-talets höga arbetslöshet har många hamnat mellan stolarna. Det handlar bl.a. om dem med dåliga kunskaper i svenska och liten arbetslivserfarenhet. De som inte har a-kassa saknar också i många fall kontakten med arbetsförmedlingen. Det är viktigt att bollandet mellan statligt arbetsmarknadsansvar och kommunalt försörjningsansvar upphör, och att de som i realiteten står till arbetsmarknadens förfogande befinner sig i utbildning, på praktik eller aktivt söker arbete. Den enskilde har naturligtvis ett ansvar att aktivt arbeta för att öka sin anställningsbarhet.
För att undvika att en permanent underklass etableras behövs en betydligt mer flexibel arbetsrätt som gör det lättare att gå in och ut på arbetsmarknaden. Om detta kombineras med ett enklare sätt att gå in och ut också i a-kassan minskar otryggheten för alla, också för yngre.
Dagens kvalifikationskrav för a-kassa är krångligt utformade och innehåller en mängd olika begränsande komponenter, bl.a. visst antal arbetade timmar per månad. Dagens system missgynnar dem som har säsongs-, projekt- eller deltidsarbete. Det ger felaktiga signaler om att man inte får tillträde till sin försäkring därför att man förlagt sin arbetstid mer fritt än vad regelsystemen tillåter. För många blir det till ekonomisk nackdel att bryta en arbetslöshetsperiod för att gå in och ta ett kortare arbete. Vi menar att dagens kvalifikationskrav bör ersättas med en enkel beräkningsgrund, exempelvis att ha arbetat motsvarande sex månader heltid under en ramtid av ett år för att få rätt till grundbelopp. Tid i timmar motsvarande sex månaders heltid kan självklart göras på betydligt kortare tid om man arbetar mer än 40 timmar per vecka. Det är viktigt att allt arbete verkligen räknas den enskilde tillgodo.
Medlemsvillkoret säger att man måste ha varit med i en a-kassa i 12 månader för att få en inkomstrelaterad ersättning. Eftersom vi föreslår en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring föreslår vi att medlemsvillkoret tas bort.
Ersättningssystemet
Försäkringen ska verka aktiverande och skapa incitament för att skaffa ett nytt arbete. Den ska motverka inlåsning i yrke, bransch eller inkomstläge. Reglerna ska vara enkla och överblickbara för alla.
Allt arbete ska uppmuntras och räknas den arbetslöse tillgodo i systemet. Ersättningsnivån bör det första året vara 80 procent av den lön man hade vid inträdet i a-kassan. Den ersättningsgrundande inkomsten kan därefter beräknas som 80 procent på 24 månaders basis. Omräkning sker förslagsvis kvartalsvis. Ersättningsnivån höjs för varje arbetad timme. Vid arbetsintensiva perioder tillgodoräknas timmar som kan motsvarar flera dagars eller veckors arbete. Vid en kommande arbetslöshet har man sålunda höjt sin ersättningsnivå. A-kassan går utmärkt att kombinera med alla de jobb som dyker upp. Detta medför också att allt arbete, också i annat yrke, annan bransch och annat inkomstläge, blir intressant för den enskilde. Detta bör också ge ökad geografisk rörlighet. För att stimulera deltagande i utbildning och åtgärd föreslår vi att detta ska räknas som överhoppningsbar tid inom a- kassans ersättningssystem. Ett golv i form av en procentsats av inkomst vid inträde i a-kassan kan införas.
Kristdemokraterna anser att en bortre parentes inte bör införas. Det är mycket viktigt att varje arbetssökande får en individuell utredning och handlingsplan. Det bör då tidigt framgå om den sökande är berättigad till exempelvis sjukpension och inte hör hemma i a-kassesystemet. Vi menar att en grundtrygghet skall finnas inom a-kassan för alla dem som står till arbetsmarknadens förfogande. Finns en bortre parentes sker en kostnadsövervältring till kommunernas socialtjänst, vilket inte är skäligt så länge personen är arbetssökande. Eftersom arbetslösheten framöver med all säkerhet kommer att uppvisa stora regionala skillnader är det av mycket stor vikt att arbetslöshetsersättningen även fortsättningsvis är en statlig angelägenhet.
Den lägsta respektive högsta dagpenningen består. Istället för att justera den har vi valt sänkta inkomstskatter för alla genom ett kraftigt höjt grundavdrag, detta för att minska marginaleffekterna vid övergång från arbetslöshet till arbete.
När konjunkturen nu vänt och allt fler kommer i arbete är det rätt tidpunkt också för att förändra våra socialförsäkringssystem. Vårt förslag till a-kassa som ovan skissats bör ingå som en dellösning i ett helhetssystem.
Vi bedömer att Kristdemokraternas förslag till ny a-kassa är kostnadsneutralt jämfört med dagens system. Den ekonomiska effekt som vårt förslag kan få på a-kassesystemet är snarare positivt än negativt.
Anställda i bemanningsföretag
De snabbt växande bemanningsföretagen är en ny aktiv part när det gäller rekrytering och matchning av arbetskraft. Reglerna för arbetslöshetskassa är olika beroende på om ett bemanningsföretag är offentligt eller privat - till det privata företagets nackdel. En anställd i ett bemanningsföretag betraktas alltid som heltidsanställd oavsett vad den enskilde och företaget har avtalat, och kan därför inte få utfyllnad från arbetslöshetsförsäkringen. En deltidsanställd i annat företag kan däremot få det. Detta gäller också de som arbetar i offentligt organiserade bemanningsföretag, s.k. arbetscentra, med kommun eller arbetsförmedling som huvudman. Kristdemokraterna anser att samma regler bör gälla oavsett om man arbetar i ett offentligt organiserat eller privat bemanningsföretag.
Arbetslöshet hos företagare
Nya anställningsformer uppstår och egenföretagandet blir i allt högre utsträckning ett komplement till en anställning. Reglerna för arbetslöshetsförsäkringen är i sin nuvarande form främst inriktade på arbetstagare. Frågan om företagares ställning i arbetslöshetsförsäkringen är komplicerad och måste snabbt ses över i syfte att ge grundtygghet också till egenföretagare. Särskilt måste jordbrukares situation beaktas då många ägare och brukare av jordbruksfastigheter har hel- eller deltidsarbete utanför den egna gårdens verksamhet. Viljan att bedriva en mindre rörelse för att behålla det öppna landskapet tillintetgörs med dagens regler. Grundregeln bör vara att den A-inkomst som löntagaren haft under sin anställning också ska ligga till grund för a-kassa.
För att en egenföretagare ska betraktas som arbetslös skall han enligt lagens krav ha upphört med sin verksamhet mer än tillfälligt. Nuvarande arbetslöshetsförsäkring är dåligt anpassad till de enskilda näringsidkarnas ekonomiska situation och bidrar till att försvåra ett upprätthållande av rörelsen i samband med arbetslöshet. Dagens regler med krav på avregistrering av firma och varaktigt avbrytande av verksamheten för att äga rätt till ersättning från försäkringen motverkar arbetslinjen. Det måste också vara möjligt att låta ett företag, med relativt långa tidsintervall, vara vilande mer än en gång. Företagare kan, liksom anställda, hamna i situationer som tvingar dem att vara frånvarande längre tider. Allt talar för att vi måste forma regler som möjliggör större rörlighet mellan olika anställningsformer, varav egenföretagande är en. Lagen måste ses över.
Om man är delägare i ett kooperativ och samtidigt anställd får man inte med självklarhet rätt till a-kassa. Vid vissa arbetsförmedlingar betraktas man som ägare och inte som anställd om man ingår i styrelsen. Tio fall i Arbetsdomstolen har lett till olika domslut. Lagen bör förtydligas på detta område.
Familjehemsföräldrar
Familjehemmen efterfrågas allt mer för familjevårdande uppgifter. Kommunerna har idag stora svårigheter att kunna rekrytera familjehem.
Uppdraget som familjehem måste godkännas som ett arbete med rätt till arbetsrättslig trygghet. En familjehemsförälder har som regel inte rätt att vara ansluten till arbetslöshetsförsäkringen i sin egenskap av familjehemsförälder. Ersättning från a-kassan utgår inte trots gjorda inbetalningar. Arbetsdomstolen har slagit fast att familjehemmet inte presterar arbete för någon annans räkning, vilket är en generell utgångspunkt för ett anställningsförhållande. Kammarrätten fastslog så sent som 1999 att den praxis som kommit till vid tillämpningen av arbetslöshetsförsäkringen fortfarande gäller. Kristdemokraterna anser att arbetstagarbegreppet måste gälla även för familjehem och därmed möjliggöra ersättning från a-kassan.
Personal från enskilda organisationer
När utredningen Socialförsäkringens personkrets presenterades och behandlades i riksdagen våren 1999 saknades det aviserade lagförslag som innebär att personal från enskilda organisationer, exempelvis biståndsarbetare och missionärer, ej ska ha rätt att vara anslutna till a-kassa om deras utlandsvistelse överstiger ett år. Idag finns möjligheten för denna yrkesgrupp att vara anslutna till a-kassa. Det är viktigt att denna rätt finns kvar även fortsättningsvis.
Regeringens utredning om ny myndighet
I propositionen En rättvisare och tydligare arbetslöshetsförsäkring 1999/2000:139 anmäler regeringen att man ämnar utreda behovet av en från Arbetsmarknadsverket fristående myndighet som skall utöva tillsyn över arbetslöshetskassorna och över arbetsförmedlingens arbete med frågor som rör arbetslöshetsersättningen. Myndighetens uppgift skall vara att säkra likabehandling av de arbetssökande oavsett arbetsförmedling eller tillhörighet till arbetslöshetskassa.
Arbetslöshetsförsäkringen är en märklig försäkring. Den sköts av från staten fristående arbetslöshetskassor, med i de flesta fall starka band till olika fackliga organisationer. Samtidigt är de beslut a-kassorna fattar myndighetsbeslut och deras verksamhet bekostas nästan helt med statliga medel. Två utredningar som presenterades hösten 1999, från Statskontoret och från Riksrevisionsverket, ifrågasätter dagens system med fristående a- kassor knutna till fackliga organisationer. RRV kommer i sin utredning fram till att a-kassornas privaträttsliga ställning utgör ett hinder för en effektiv tillsyn. Statskontoret pekar på att statsbidragen inte är utformade på ett sätt som stimulerar till god hushållning med skattebetalarnas pengar. En annan allvarlig brist, enligt Statskontoret, är att statens möjlighet till insyn i arbetslöshetskassornas verksamhet via den styrelseledamot man utser har förfuskats.
Statskontoret föreslår bl.a. att statsbidraget till a-kassorna ändras så att de får ekonomiska motiv för att agera striktare, att AMS tilldelas resurser för tillsyn av a-kassorna och också möjlighet till sanktionsåtgärder mot dessa. RRV föreslår bl.a. att AMS blir aktivare i sin utvärderings- och tillsynsroll och att RRV:s granskningsmandat utvidgas till att även omfatta a-kassorna.
Kristdemokraterna anser att ovan nämnda utredningsuppdrag bör kompletteras med att också utreda alternativa organisations- och tillsynsmodeller samt konsekvenserna av att bryta kopplingen mellan fackliga organisationer och arbetslöshetskassorna.
Minskade kostnader för arbetslöshetsförsäkringen
I Ds 1999:58, Kontrakt för arbete - rättvisa och tydliga regler i arbetslöshetsförsäkringen, betonas värdet av en strukturerad sökprocess. Arbetsgruppen som presenterat utredningen menar att de krav som ställs på en arbetssökande måste bli tydligare och mer strukturerade än idag. Målet är att söktiderna på sikt förkortas och därmed också den totala omfattningen av antalet ersatta dagar. Varje dag som söktiden kan förkortas minskar såväl den enskildes arbetslöshetsperiod som statens utgifter. Kristdemokraterna stödjer de förslag som läggs fram i utredningen i detta avseende.
Våra övriga förslag på näringslivs- och arbetsmarknadsområdet leder till att arbetslösheten antas sjunka vilket innebär minskade kostnader för arbetslöshetsersättning. Vårt budgetförslag innebär bl.a. en satsning på sänkt skatt inom tjänstesektorn och en förstärkning av kommunernas och landstingens ekonomiska resurser som kommer att innebära personalförstärkningar ute i verksamheterna. Till detta kommer en rad företagsfrämjande och tillväxtorienterade åtgärder som bidrar till att ytterligare sänka arbetslösheten och därmed arbetslöshetsersättningen.
Stockholm den 4 oktober 2000
Maria Larsson (kd)
Mats Odell (kd)
Per Landgren (kd)
Göran Hägglund (kd)
Rose-Marie Frebran (kd)
Kenneth Lantz (kd)
Stefan Attefall (kd)
Rosita Runegrund (kd)
Magnus Jacobsson (kd)
Inger Strömbom (kd)
Harald Bergström (kd)
Mikael Oscarsson (kd)
Annelie Enochson (kd)
Helena Höij (kd)