Sammanfattning
I denna motion presenteras Kristdemokraternas förslag inom arbetsmarknadspolitiken och partiets alternativa budgetförslag för 2001 på utgiftsområdena 13 och 14. I särskilda motioner utvecklas partiets politik när det gäller arbetslöshetsförsäkring, arbetstid, stress samt lärlingsutbildning.
Trots att Sverige är mitt inne i en mycket god konjunktur med stigande sysselsättning är det oerhört många svenskar som idag saknar arbete. De sociala problem och det slöseri med mänskliga resurser som det innebär är ytterst allvarliga. Cirka 16 procent av arbetskraften, eller cirka 700 000 människor är arbetslösa på något sätt eller vill arbeta mer.
En översyn av AMS och länsarbetsnämnderna liksom av hela arbetsmarknadspolitikens inriktning efterlyses. I motionen poängteras vikten av att arbetsförmedlingen upprättar individuella handlingsplaner för alla arbetssökande. Färre programområden inom arbetsmarknadspolitiken föreslås för att därmed öka flexibiliteten och minska de administrativa kostnaderna. För att bryta långtidsarbetslösheten ges ett antal riktlinjer för hur aktivitetsgarantin bör utformas, liksom inrättandet av en övergångsarbetsmarknad. Anställningsstödets regelverk bör förenklas och subventionsgraden hållas på den nivå som gäller för det förstärkta anställningsstödet.
Ett antal åtgärder för att minska ungdomsarbetslösheten föreslås, däribland införande av lärlingsutbildning, samt att ersättningen för dem som ingår i den kommunala utvecklingsgarantin bör höjas.
Ett utbildningskonto bör inrättas för att främja ett lärande under hela livet. En reformering av lönebildningen föreslås också. I syfte att modernisera och förenkla arbetsrätten läggs en rad förslag.
Även Samhalls inriktning bör utvärderas. Lönebidragen bör höjas. Besparingar bör ske på flera myndigheter inom utgiftsområdet. Egenfinansieringen i a-kassan bör höjas till en tredjedel, istället bör skatten sänkas för alla genom höjt grundavdrag.
Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om arbetsmarknadspolitikens inriktning
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om målen för arbetsmarknadspolitiken.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om arbetsförmedlingens resurser och roll.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om långtidsarbetslösa.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om anställningsstödets storlek och regelverk.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ungdomsarbetslösheten och ersättningen för deltagande i den kommunala utvecklingsgarantin.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en översyn av AMV och besparingar inom myndigheten.
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om inriktningen och förenklingen av de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lärlingsutbildning som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd.
10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sabbatsår/friår.
11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om datortek och datautbildning.
12. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om starta-eget-bidraget.
13. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om statliga myndigheter och finansieringsbidraget för arbetspraktik.
14. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om avskaffande av flyttningsbidraget.
15. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att om det vid en omförhandling av nivån på lönebidrag föreligger risk för uppsägning skall en sänkning av lönebidrag inte genomföras.
16. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om nivån på lönebidrag i ideella organisationer.
17. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Samhall AB.
18. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om införandet av utbildningskonto för att främja kompetenshöjning i arbetslivet.1
19. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lönebildningen.
20. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om medlingsinstitutets arbetsuppgifter och roll i lönebildningen.
21. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ansvaret för lönestatistiken.
22. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en moderniserad arbetsrätt.
23. Riksdagen beslutar att möjligheten till provanställning förlängs till 12 månader.
24. Riksdagen beslutar att ändra tiden för arbetsgivares skyldighet att återanställa till sex månader.
25. Riksdagen beslutar att visstidsanställning vid arbetsanhopning bör tillåtas upp till två år.
26. Riksdagen begär att regeringen lägger fram lagförslag som innebär att stridsåtgärder skall vara proportionerliga.
27. Riksdagen begär att regeringen lägger fram lagförslag om att sympatiåtgärder inte ska tillåtas som instrument vid arbetsmarknadskonflikter.
28. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ökad information om gällande regler på arbetsrättens område.
29. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Arbetarskyddsverket.
30. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Arbetslivsinstitutet och dess utbildningsinsatser.
31. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en svensk handlingsplan för att genomföra de åtgärder mot arbetslöshet vilket EU-länderna gemensamt kommit fram till.
32. Riksdagen beslutar att för budgetåret 2001 anvisa anslagen under utgiftsområde 13 Arbetsmarknad och utgiftsområde 14 Arbetsliv med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag, enligt uppställning:
Tabell 1: (Arbetsmarknad, utgiftsområde 13 Anslag, tusental kronor Regeringens förslag Anslagsförändring )
1 Yrkande 18 hänvisat till SkU
Inledning
Trots att Sverige är inne i en mycket god konjunktur med stigande sysselsättning är det många svenskar som saknar arbete. De sociala problem och det slöseri med mänskliga resurser som det innebär är ytterst allvarliga. Sverige har, vilket är viktigt att komma ihåg, fortfarande en massarbetslöshet. Cirka 16 procent av arbetskraften, eller cirka 700 000 människor är arbetslösa, i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, latent arbetssökande eller undersysselsatta, det vill säga de skulle vilja arbeta mer. Det finns en uppenbar risk för att arbetslösheten inte längre ses som det stora samhällsproblem den är. Det är farligt att som regeringen försöka måla arbetsmarknadsläget i alltför ljusa färger. Föreställningen att över fyra procent öppen arbetslöshet är något positivt kan komma att etableras i människors medvetande.
Den förda politiken måste kännetecknas av en aktiv arbetsmarknadspolitik med betoning på utbildning, flexibilitet och rimliga incitament i kombination med ett socialt skyddsnät. Avgörande är också att närings-, utbildnings- och skattepolitiken förnyas så att Sveriges förmåga till en långsiktig och hållbar tillväxt förbättras.
Bakgrunden till dagens massarbetslöshet
Bakgrunden till dagens höga arbetslöshet finner vi i den ekonomiska politiken som förts under lång tid. Inflationsekonomin under 1970- och 1980-talen, de återkommande devalveringarna och den kraftiga utbyggnaden av den offentliga sektorn har dolt de underliggande problemen i svensk ekonomi. Lönebildningen, den under långa tider svaga finanspolitiken, ständigt stigande skatter och svällande offentliga utgifter, den bristande insikten om de små företagens situation och de stela reglerna på arbetsmarknaden har bidragit till att Sverige halkat efter i ekonomisk utveckling, och grunden har därmed lagts till massarbetslösheten.
När den svenska ekonomin överhettades i slutet av 1980-talet, samtidigt som den ekonomiska politiken började prioritera inflationsbekämpning, framträdde problemen allt tydligare. Nödvändiga politiska åtgärder såsom valutaavregleringen och skattereformen förvärrade problemen genom att de genomfördes alltför sent och därmed i otakt med den ekonomiska utvecklingen. Eftersom bostadssektorn är en viktig del i den svenska ekonomin medförde den kraftigt höjda beskattningen av boendet, som en följd av skattereformen, att lågkonjunkturen förvärrades.
Diagram
Källa: Arbetskraftsundersökningarna, SCB:s hemsida www.scb.se
Sysselsättningen började vända kraftigt nedåt i slutet av 1990, och samtidigt sjönk fastighetspriserna. Den dramatiska ökningen av realräntan under 1992 innebar att de reala tillgångarna förlorade våldsamt i värde. Sparandet ökade och därmed tog kapitaluppbyggnaden fart. Den höga realräntan tvingade hushållen att snabbt amortera sina lån. Den privata efterfrågan föll i motsvarande grad. Tillsammans med den internationella konjunkturnedgången resulterade den svenska åtstramningen i att efterfrågan på arbetskraft föll drastiskt.
Den plötsliga ökningen av den öppna arbetslösheten ledde till stora ökningar av utgifterna för aktiva arbetsmarknadspolitiska åtgärder och ersättningar till de öppet arbetslösa. Allt detta ledde till minskad konsumtion och lägre skatteinkomster. Den sammantagna effekten blev bl.a. att budgetunderskottet kom att öka kraftigt.
Den ekonomiska politiken som fördes under 1992-94 ledde, tillsammans med den fria kronkursen hösten 1992, till att sysselsättningen vände kraftigt uppåt under 1994. Den positiva utvecklingen vände dock nedåt 1995-96 på grund av den omläggning av den ekonomiska politiken som skedde efter valet 1994. Mot slutet av 1997 började återigen sysselsättningen vända uppåt. Nu stiger sysselsättningen kraftigt, men det sker från en mycket låg nivå.
Läget på arbetsmarknaden
Den starka sysselsättningsuppgång som regeringen i propositionen betonar sker i en stark Internationell högkonjunktur. Men problemen på den svenska arbetsmarknaden är större än vad den svenska regeringen och dess stödpartier i riksdagen vill erkänna. De kan sammanfattas i fem punkter:
Hög arbetslöshet. Arbetslösheten är hög trots de goda konjunkturerna och den kostar drygt 100 miljarder kronor per år för de offentliga budgetarna. Runt 700 000 personer, eller 16 procent av arbetskraften, är enligt SCB arbetslösa, i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, undersysselsatta eller latent arbetssökande. Den öppna arbetslösheten var 5,4 procent i februari år 2000, trots att regeringen lovat att den under detta år skulle pressas ned till fyra procent.
En analys av arbetsgivarorganisationen Svensk Handel visar att det saknas 450 000 jobb för att lika många ska ha ett arbete som år 1990, och räknar man med att befolkningen i arbetsför ålder ökat med 200 000 personer sedan dess så skulle det krävas 600 000 nya jobb för att vi skulle ha lika hög sysselsättning idag som då. De jobb som försvann i början av 1990-talet har inte kommit tillbaka. Arbetsuppgifter som kräver mindre utbildning har ersatts av andra med högre krav.
Sjukfrånvaron ökar. Vid en närmare granskning av den ökning av sysselsättningen som har skett sedan bottenåret 1997 är det intressant att analysera sysselsättningsmåttets två delkomponenter. Som sysselsatta räknas de som under mätveckan antingen är i arbete minst en timme, eller som är tillfälligt frånvarande hela mätveckan. Summan av dessa två grupper utgör antalet sysselsatta. Det betyder att sysselsättningen påverkas både av hur många som faktiskt jobbar och av hur många som är frånvarande. Frånvaron beror i sin tur främst på hur hög sjukfrånvaron är.
Om man studerar utvecklingen mellan år 1997 och 1999 kan man se att så mycket som ett av fyra nya jobb i själva verket berodde på ökad frånvaro. Detta avspeglar sig också i att sjukförsäkringskostnaderna ökat kraftigt. Undersökningar tyder också på att de tillfälligt frånvarande är frånvarande under längre tidsperioder än tidigare.
Kunskapslyftet döljer arbetslösheten. En stor del av den minskade öppna arbetslösheten förklaras av utbyggnaden av Kunskapslyftet. Kunskapslyftet har byggts ut successivt och var som mest omfattande under hösten 1999 då cirka 130 000 personer omfattades av denna utbildningsform. Det motsvarar 3 procent av arbetskraften. Mellan år 2001 och 2003 sker en nedtrappning av antalet platser i Kunskapslyftet. Eftersom en stor del av Kunskapslyftet kom till av arbetsmarknadsskäl framstår den stora volymen som ytterligare ett exempel på hur allvarligt sysselsättningsläget är, trots det goda konjunkturläget.
Tudelad arbetsmarknad. Sysselsättningsökningen har främst kommit i de befolkningstäta delarna av landet. Den gynnsamma arbetsmarknadsutvecklingen återfinns i storstads- och universitetsregionerna och i delar av Småland, medan arbetsmarknaden utvecklas sämre i skogslänen. Medan arbetslösheten minskat i alla regioner under det gångna året så har den ökat i mellersta Norrland. Det går med andra ord inte bra för hela Sverige.
Men även inom de olika regionerna kan skillnaderna vara stora. Ett tydligt exempel på detta är den låga sysselsättningsgraden i invandrartäta områden samtidigt som områden i samma kommun kan ha brist på arbetskraft.
Trots det förbättrade arbetsmarknadsläget är vissa grupper särskilt utsatta. Dessa grupper har ofta mycket långa inskrivningsperioder vid arbetsförmedlingarna och går mellan arbetslöshet och arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Antalet personer som befinner sig i denna situation, s.k. långtidsinskrivna, är 65 000, eller ungefär var fjärde av det totala antalet arbetslösa. Denna utsatta grupp domineras av äldre (över 50 år), arbetshandikappade, utomnordiska medborgare och korttidsutbildade inom tillbakagående yrken.
Sysselsättningsandelen bland utomnordiska medborgare har minskat från 74 procent 1980 till 37 procent 1998. Sambandet mellan vistelsetid och arbetslöshet är slående. Bland dem som kommit till Sverige mellan 1994 och 1997 hörde första halvåret 1998 23 procent till arbetskraften mot 51 procent bland dem som invandrade före 1994.
Kristdemokraterna har aktivt medverkat till att en lag mot etnisk diskriminering införts i Sverige. Detta löser givetvis inte problemen, men bidrar till att fokusera på vikten av att rekryterare och arbetsgivare uppmärksammar denna grupp. Bristande språkkunskaper och en utbildningsbakgrund som av olika skäl inte värderas i Sverige är två viktiga förklaringar till den besvärliga situationen, men en del av problemet kan nog också hänföras till felaktiga attityder.
Ungdomsarbetslösheten är hög. Enligt AMS statistik vecka 39 år 2000 så är 50 000 ungdomar under 25 år öppet arbetslösa eller i arbetsmarknadspolitiska program, trots den kraftiga utbyggnaden av utbildningssystemet som skett under 1990-talet.
Rekryteringsproblem. Det bekymmersamma läget på arbetsmarknaden illustreras också av tydliga tecken på flaskhalsproblem. Enligt SAF har en majoritet av företagen problem med att hitta den arbetskraft man behöver. Detta i ett läge när hundratusentals människor står utanför den ordinarie arbetsmarknaden. Problemet är att jobben finns där människor inte bor, och jobben finns i yrken som den arbetslöse saknar utbildning för och erfarenhet från.
Av allt att döma är sysselsättningsökningen på väg att dämpas inom flera yrken som varit bristyrken under en längre tid. Bristen på arbetskraft, men också bostadsbristen i exempelvis Stockholm, blir hinder för tillväxten och därmed för skapandet av nya jobb. Särskilt anmärkningsvärt är bristen på personal i yrken som lärare, sjuksköterskor och annan omsorgspersonal. Kort sagt flexibiliteten är liten och lönebildningen fungerar inte tillfredsställande. Massarbetslösheten är påtaglig samtidigt som många företag är i stort behov av arbetskraft.
Vid nästa lågkonjunktur riskerar arbetslösheten att öka kraftigt eftersom en kraftfull tillväxtpolitik saknas. Spelutrymmet för stabiliseringspolitiken är mycket begränsat i och med att vi inte längre kan spendera oss ur kriser genom offentlig skuldsättning. Det innebär att en given lågkonjunktur kan väntas ge en högre arbetslöshet än tidigare. För att förhindra att en kommande lågkonjunktur hårt ska drabba sysselsättningen krävs en kraftfull tillväxtpolitik med en flexibel arbetsmarknad och en bättre lönebildning.
Förutsättningar för nya jobb
Det räcker inte med förändringar enbart på arbetsmarknadsområdet för att minska den höga arbetslösheten. Den ekonomiska politiken måste ge stabila och goda villkor för fler och växande företag. Detta vill vi Kristdemokrater åstadkomma genom att bland annat
- ha en maximal marginalskatt på 50 procent, vilket innebär att den statliga inkomstskatten ska vara maximalt 20 procent,
- avskaffa dubbelbeskattningen på risksparande och införa ett riskkapitalavdrag, utvidga det nuvarande systemet med sänkning av arbetsgivaravgifter med 10 procentenheter, eller maximalt 7 500 kronor i månaden på ett löneunderlag upp till 900 000 kronor per år,
- höja grundavdraget för att åstadkomma lägre skatt för låg- och medelinkomsttagarna. Genom att höja grundavdraget till 20 000 kronor åstadkommer man en skattesänkning på knappt 300 kronor per månad jämfört med år 2000. Dessutom föreslår vi ett successivt höjt förvärvsavdrag på löneinkomster samt en fördubblad skattereduktion för låginkomsttagare.
Vi prioriterar att sänka skatten på arbete för att uppmuntra till arbete. Det innebär att vi hellre ser höjningar av grundavdraget och införande av förvärvsavdrag, som sänker skatten för alla, än höjda bidrag. Vi vill sträva efter att på olika sätt minska marginaleffekterna när man går från arbetslöshet till arbete, från deltids- till heltidsarbete.
Andra viktiga frågor för ett bra näringslivsklimat är att kapitalförsörjningen för nya företag fungerar väl, vilket underlättar för idéskapare att etablera sig på marknaden. Förändringar inom skattelagstiftningen måste enligt vår mening ske så det underlättar för nyföretagande och investeringar. Tillgången på riskvilligt kapital, inställningen till företagande och synen på innovatörer är andra viktiga faktorer för ett fungerande näringslivsklimat. Det är oroväckande att förutom läkemedelsindustrin och musikindustrin har de flesta svenska storföretag sitt ursprung i uppfinningar och idéer från början av detta sekel.
För att förbättra förutsättningarna för småföretagsamhet har den av regeringen tillsatta Småföretagsdelegationen presenterat 71 olika förslag. Få av dem har blivit verklighet. De flesta av förslagen bör genomföras skyndsamt.
Ett bra näringslivsklimat handlar alltså inte enbart om skatter. Det är också mycket viktig att betona betydelsen av arbetsmarknadens spelregler och arbetskraftens utbildning och kompetens.
Sveriges arbetstagare är historiskt sett kända för sin kompetens. Ska detta gälla även framgent förutsätts ett bra och modernt utbildningsväsende. Fungerande kunskapskedjor hos medborgarna, från det att man börjar skolan fram till en universitets- eller högskoleexamen, innebär att Sverige kan fortsätta att konkurrera med en hög kompetensnivå.
Trots den stora utbyggnaden av högskolesystemet de senaste åren är det många sökande som stängs ute. En ytterligare utbyggnad är därför angelägen, men kvantitet får inte ersätta kvalitet. Ett nytt studiesystem bör införas där bidragsdelen uppgår till en större andel av det totala studiesstödet och viljan att arbeta extra bredvid studierna inte hämmas. Detta leder till att fler ungdomar väljer att studera vidare efter gymnasiet. Nya resurser måste tillföras för att höja kvaliteten på utbildningen och forskningen på de små och medelstora högskolorna. Det bidrar till regional utveckling bland annat genom att kunskapsnivån i den närliggande regionen höjs.
Alltfler människor väljer att vidareutbilda sig efter att ha arbetat några år. Här måste satsningen på ett flexibelt omskolningssystem som Komvux, gymnasium samt fristående kurser och distansutbildning inom den högre utbildningen fortsätta. Detta kräver ett fungerande finansieringssystem. Kristdemokraterna vill införa ett utbildningskonto vilket innebär att arbetstagare och arbetsgivare tillsammans investerar i framtida kompetenshöjning.
I en särskild motion redogör Kristdemokraterna för en näringspolitik och småföretagarpolitik som ger goda förutsättningar för nya jobb. Det gäller såväl skatter och riskkapital som bättre innovationsklimat. I en gemensam motion (kd, fp och m) redogörs för hur tjänstesektorn kan öppnas och nya jobb skapas genom så kallade hushållsnära tjänster.
Sysselsättningen utvecklas olika över landet. Många av de beslut regeringen tagit under senare år har slagit hårt regionalpolitiskt. Aktiva arbetsmarknads- och regionalpolitiska åtgärder som tillförsäkrar de lokala områdena och regionerna möjligheter till fortsatt sysselsättning är nödvändiga om hela Sverige ska leva. Jordbrukspolitiken är i det sammanhanget också väsentlig från arbetsmarknadssynpunkt. Kristdemokraternas syn på regionalpolitiken och jordbrukspolitiken utvecklas i särskilda motioner.
Kristdemokratiska principer för arbetsmarknadspolitiken
I arbetslivet ges möjligheten att delta i ett aktivt förvaltarskap där var och en i olika arbetsuppgifter brukar, bevarar och utvecklar de materiella resurser som finns till förfogande. Ett gott förvaltarskap innebär också att alla människors unika karaktär, kapacitet och förmåga tas till vara och ges möjlighet att utvecklas i gemenskap med andra människor på en arbetsplats. Arbetet är således viktigt för människans möjlighet att utveckla sin identitet. Ett arbete har därför ett värde i sig.
Personliga och sociala problem blir ofta följden vid långvarig ofrivillig arbetslöshet eftersom alla människor behöver känna sig efterfrågade och behövda. Ett arbete är för de flesta av största vikt för upplevelsen av en god livskvalitet. Den ekonomiska politiken ska skapa förutsättningar för ekonomisk utveckling och ett dynamiskt näringsliv. Med fler sysselsatta kan fler försörja sig själva och därmed få mer makt över sitt liv. Med fler sysselsatta skapas också resurser för att förstärka budgeten och därmed värna välfärdssystemen så att de som bäst behöver samhällets stöd också kan få detta. Därför är tillkomsten av nya jobb den i särklass viktigaste fördelningspolitiska förutsättningen. I Kristdemokraternas näringspolitiska motion utvecklas en politik för fler och växande företag.
I svensk mentalitet och samhällsdebatt förknippas människans värde ofta mycket starkt med innehavet av ett traditionellt förvärvsarbete. Utifrån Kristdemokratisk synvinkel är detta både ett farligt och felaktigt synsätt. Farligt därför att den som blir arbetslös känner sig värdelös, felaktigt därför att människans värde ligger i det faktum att hon är en människa, inget annat.
I människans natur ligger ett behov av att få känna gemenskap med andra, ta eget ansvar och utvecklas som person. Aktivt arbete och engagemang, oavsett om det är organiserat förvärvsarbete eller annan form av meningsfullt ansvarstagande för familj, vänner eller andra medmänniskor är därför av största vikt.
Förvärvsarbetet har dock en särställning i detta sammanhang, eftersom det är en organiserad form av samhällsinsats. Förvärvsarbetet ger ekonomiska möjligheter att ta ansvar för sig själv och de närmaste. Förvärvsarbetet innebär också stora möjligheter till personlig utveckling, arbetsgemenskap och sociala kontakter. Varje människa som inte ges möjlighet att delta i arbetslivet är en människa som utestängs från att delta i det samhällsbyggande som arbetslivet innebär. Arbetslösheten är ett slöseri med mänskliga resurser. Därför är full sysselsättning ett ideologiskt mål.
En förutsättning för full sysselsättning är att det svenska näringslivets konkurrenskraft upprätthålls gentemot omvärlden. En långsiktig och stabil ekonomisk politik i samspel med en aktiv arbetsmarknadspolitik är därför nödvändigt för att skapa ett gott samhälle där alla får möjlighet att delta i samhällsbyggandet. Hur många arbetsmarknadspolitiska åtgärder som än sätts in kan och ska de aldrig ersätta de arbetstillfällen som med riktiga förutsättningar kan och måste skapas i framför allt den privata sektorn.
Tillväxtpolitiken är sådan att den påverkas av åtgärder på många politik- områden. För att stimulera tillväxten i Sverige måste arbetsmarknadspolitiken reformeras. Arbetsmarknadsområdet är för närvarande ett av de mest genomreglerade samhällsområdena. Därför är det välkommet att regeringen lyssnat på bland annat vår kritik och genomfört vissa förenklingar och sammanslagningar av olika åtgärder. Men floran av arbetsmarknadspolitiska åtgärder är fortfarande för stor. Stela regelsystem kring varje åtgärd har skapat bristande flexibilitet. Detaljregleringen måste ersättas med mer generella och enkla system. Regeringen bör ta initiativ till en sådan förändring av arbetsmarknadspolitiken.
Arbetsmarknadspolitiken måste också som mycket annat utgå från subsidiaritetsprincipen. Det vill säga att det en lägre nivå klarar av på egen hand ska inte högre nivåer lägga sig i. Arbetsmarknadspolitiken ska vara subsidiär på så sätt att samhällets insatser ska vara stödjande när så krävs, dock utan att skada ordinarie arbetsmarknad.
Arbetstiden
Människor har olika behov under olika perioder av livet. Exempelvis finns oftast önskemål om kortare arbetstider från småbarnsföräldrar. Under andra perioder av livet kan det finnas rakt motsatta önskemål om arbetstiden. Gemensamt är behovet av flexiblare arbetstider.
40 timmars arbetsvecka är naturligtvis ingen naturlag. Fasta arbetstider mellan klockan 7 och 16 eller 8 och 17 är inte längre norm på Sveriges arbetsplatser. Tvärtom visar erfarenheten att de arbetsgivare som låter sina arbetstagare påverka sin egen arbetstidsförläggning får medarbetare med högre motivation och effektivitet. Ett ökat utrymme av självvalda arbetstider ger också en positiv inverkan på arbetsmiljön.
Även om den lagstadgade arbetstiden är 40 timmar arbetar vi inte mer än 32,8 timmar per vecka i reell tid. Det är lågt också i en europeisk jämförelse. I en jämförelse mellan 14 OECD-länder har Sverige den tredje kortaste arbetstiden beroende på sänkt pensionsålder, utökad semesterledighet, kortare arbetstid för tvåskiftsarbetare o.s.v. Om arbetstiden kortas från 40 till 36 timmar i veckan beräknas detta kosta 10 procent av löneutrymmet. Även om man använde hela det löneutrymme som arbetsmarknadens parter brukar komma överens om i centrala eller förbundsvisa förhandlingar skulle det ta 6- 7 år innan man kommit ned till 36 timmar.
20 procent av samtliga arbetstagare svarar för 72 procent av övertidsuttaget, 40 procent arbetar inte alls övertid. Detta indikerar att det är bristyrkesgrupper som arbetar övertid, förmodligen inte enbart beordrad övertid utan i samförstånd med arbetsgivaren. Förkortad arbetstid löser inte detta problem.
En generell arbetstidsförkortning är inte lösningen varken för den enskilde individen eller för att komma till rätta med arbetslösheten. Avtal bör slutas på lokal nivå med hänsynstagande till den enskilde individens behov, parat med rimliga förutsättningar för företagande.
En generell arbetstidsförkortning med bibehållen lön skulle allvarligt skada Sveriges konkurrenskraft, då den är omöjlig att genomföra med motsvarande effektiviseringar.
För många människor, främst kvinnor och småbarnsföräldrar, är dubbelarbetet mest påfrestande - inte arbetstidens längd i sig. På grund av höga skatter utförs i Sverige mycket arbete i egen regi i stället för att som i andra länder köpa tjänster. Om arbetsbördan för kvinnor och småbarnsföräldrar m fl ska kunna lättas är det bättre att skapa förutsättningar för dessa grupper att köpa hushållstjänster än att sänka arbetstiden för alla. Det kan exempelvis ske genom att hushållsnära tjänster berättigar till en skattereduktion på 50 procent av arbetskraftskostnaden. En sådan reform skulle förbättra förutsättningarna för den vita marknaden för hushållstjänster.
Kristdemokraternas förslag om att införa ett barnomsorgskonto/vårdnads- bidrag i kombination med avdragsrätt för styrkta barnomsorgskostnader ger också förbättrade ekonomiska möjligheter för småbarnsföräldrar att gå ned i arbetstid. Med barnomsorgskontot ökar familjens möjligheter att välja hur mycket man vill förvärvsarbeta under de år när barnen är små.
För att ytterligare öka indvididens möjlighet att påverka sin egen arbetstids förläggning föreslår vi att semesterlagen ändras så att den semester som överstiger fyra veckor kan tas ut som ledighet även i form av timmar och halvdagar för att därmed möjliggöra kortare arbetsdagar eller arbetsveckor.
Kristdemokraternas syn på arbetstiden utvecklas ytterligare i en särskild motion.
En Kristdemokratisk aktiv arbetsmarknadspolitik
Arbetsmarknadspolitiken har en nyckelroll när det gäller att stödja en uthållig och långsiktig sysselsättningsutveckling. Utbildning, individuellt anpassade åtgärder och effektiv matchning mellan arbetssökande och arbetsgivare är nyckeln till en effektiv arbetsmarknad.
Målen med arbetsmarknadspolitiken
Regeringen föreslår för första gången riksdagen att ta ställning till målen för arbetsmarknadspolitiken. Detta har tidigare efterlysts, och välkomnas nu därför. Förslaget är att riksdagen ska ställa sig bakom målet om "en väl fungerande arbetsmarknad med full sysselsättning och god ekonomisk tillväxt". Kristdemokraterna har inget att erinra mot detta övergripande mål.
När regeringen sedan beskriver arbetsmarknadspolitikens uppgifter för att nå målet är perspektivet i huvudsak ett ekonomiskt nyttoperspektiv för den offentliga sektorn. Det handlar om att försörja företag med arbetskraft, öka samhällets produktion och tillskottet till den gemensamma försörjningen. De arbetslösa är "inte fullt utnyttjade resurser på arbetsmarknaden".
Att bekämpandet av arbetslösheten i första hand handlar om att ge den enskilde människan ett värdigare liv där hon får känna delaktighet och kan försörja sig själv, och därmed bättre kunna ta ansvar för sitt eget liv och sina medmänniskor, kommer i skymundan. Faran med det sätt som regeringen formulerar målen för arbetsmarknadspolitiken är att den arbetslöse inte hamnar i centrum, utan företagen, de offentliga budgetarna och samhällsekonomin.
Arbetsförmedlingarnas resurser och roll
Det är angeläget att det ljusare läget på arbetsmarknaden utnyttjas för att få ut de personer som är mer svårförmedlade. För detta krävs att varje arbetssökande får en individuell handlingsplan. För att förmedlingarna ska klara detta krävs tydlighet från AMS centralt, länsarbetsnämnderna och de lokala kontorens ledning. Ingen arbetslös ska kunna vara inskriven på arbetsförmedlingen utan en mycket tät kontakt med "sin" förmedlare. För att detta ska få fullt genomslag snabbt instämmer vi i regeringens bedömning att AMV även under 2001 ges rätt att använda upp till 700 miljoner kronor av anslaget 22:3 Köp av arbetsmarknadsutbildning och övriga kostnader till personalförstärkningar vid arbetsförmedlingarna och arbetsmarknadsinstituten, varav 100 miljoner kronor ska användas för att stärka ställningen på arbetsmarknaden för personer med utländsk bakgrund. Därigenom främjas det individinriktade arbetet på förmedlingarna. Inte minst är det viktigt i invandrartäta områden.
Det är dock viktigt att redan nu ge en tydlig signal till AMV om att dessa extra medel kommer att avvecklas med början under år 2002, om inget oförutsett inträffar på arbetsmarknaden. AMV:s organisation måste således både arbeta mer individuellt och vara inriktad på att krympa i storlek. I det sammanhanget är det viktigt att betona att det är kontakterna med de arbetssökande som ska prioriteras på de centrala och regionala organens bekostnad.
Eftersom det i budgetpropositionen för år 2000 inte fanns något besked om huruvida dessa 700 miljoner kronor skulle stå till förfogande även under 2001 satte AMV igång ett omfattande förändringsarbete som både syftade till att reducera personalstyrkan och omorientera AMV på ett sådant sätt att organisationen bättre skulle svara mot de behov som finns på dagens arbetsmarknad. Detta arbete var mycket långt framskridet när regeringen plötsligt meddelade att de extra resurserna skulle stanna kvar i organisationen ytterligare minst ett år. Allt förändringsarbete lades då på is, även det som långsiktigt var rimligt och klokt. Den ryckighet som näringsministern och AMS centralt åstadkom skadade verksamheten och var ett uttryck för en mycket dålig personalpolitik. Kompetent arbetskraft hann lämna organisationen och ledningen förlorade i legitimitet.
Även om vi stöder att det extra tillskottet för arbetsförmedlingsverksamhet ges även under 2001 anser vi att andra än de traditionella metoderna bör användas. På senare tid har flera privata jobbcentra etablerats med lyckade resultat. AMV bör använda en del av sina resurser för att stimulera egenföretagarverksamhet inom denna sektor. De försök som skett med att engagera privata bemanningsföretag för att på det sättet ge arbetslösa praktik och kontakter i arbetslivet bör utvecklas. Detta för att avlasta den statliga arbetsförmedlingen men också för att genom ökad konkurrens kunna få såväl kvalitets- som effektivitetsförbättringar.
Enligt en studie av AMS var det bara 12 procent av dem som fick nytt arbete 1998 som hade fått information om arbetet via arbetsförmedlingen. Främst var det tips från vänner och bekanta (28 procent) och direktkontakt med arbetsgivare (21 procent) som var informationsvägarna till det nya arbetet. Bara 10 procent var annonsering och en procent privat förmedling eller rekryteringskonsult. Denna information visar att mycket återstår att göra innan det kan sägas att det finns ett effektivt matchningssystem på arbetsmarknaden.
Det är också angeläget att utveckla belöningssystemen inom arbetsförmedlingarna så att förmedlare som lyckas slussa ut många på fasta arbeten eller längre vikariat också uppmuntras, exempelvis lönemässigt.
Ansträngningar att finna ett lämpligt arbete
Redan i nuvarande lag om arbetslöshetsförsäkring finns det stöd för att ställa krav på den arbetslöse att ta de arbeten som finns tillgängliga, om inte särskilda skäl föreligger. AMS har också en regelbok som preciserar dessa krav. Med anledning av prop. 1999/2000:98 Förnyad arbetsmarknadspolitik för delaktighet och tillväxt beslutade riksdagen våren 2000 att skärpa lagen så att det numera krävs att den arbetssökande "aktivt" söker arbete för att inte riskera att bli avstängd från arbetslöshetsförsäkringen. Denna lagskärpning var rimlig därför att den förhoppningsvis innebar att en tydlig signal sändes ut i AMV:s organisation samt till de arbetssökande vad som gäller. Inte minst därför att de tidigare reglerna tillämpades ganska olika runt om i landet. Det visar bland annat Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) i sin rapport "Tillämpning av arbetslöshetsförsäkringens regelverk vid arbetsförmedlingarna" (2000:1).
Det är regeringen eller den myndighet som regeringen utser som ska meddela ytterligare föreskrifter om hur de nya reglerna ska efterlevas. Det är viktigt att dessa föreskrifter följer ett antal viktiga principer såsom lika behandling över hela landet. Det är också rimligt att krav ställs på den arbetssökande att om han eller hon inte inom rimlig tid finner ett arbete som passar den kompetens vederbörande har så måste man vara beredd att ta ett arbete med lägre lön eller utbildnings- och kompetenskrav än vad den arbetssökande haft. Det är också viktigt att reglerna för avanmälan när en arbetssökande uteblir från avtalat besök ses över och görs mer enhetliga och tillämpas på ett likartat sätt över hela landet.
Det är viktigt att utveckla arbetsförmedlingens roll som spindeln i nätet när det gäller att knyta de arbetsmarknadspolitiska aktörerna närmare näringslivet.
Bryt långtidsarbetslösheten
För att undvika långtidsarbetslöshet är det nödvändigt att på ett tidigt stadium sätta in relevanta åtgärder för att stödja den arbetslöse att snabbt få rätt utbildning, praktik eller hjälp på annat sätt. Det är alltså under arbetslöshetsperiodens första tid som den stora möjligheten finns att undvika långtidsarbetslöshet. Denna insikt måste prägla arbetsmarknadspolitiken.
För att bryta långtidsarbetslöshet krävs en lång rad åtgärder: individuella handlingsplaner, kompetenshöjning, tydliga krav på den arbetssökande samtidigt som stöd och ekonomiska incitament ges för att bryta arbetslösheten.
Vi kristdemokrater har föreslagit en ny arbetslöshetsförsäkring, vars principer redovisas i en särskild motion. Den innebär bl.a. efter ett år en viss successiv nedtrappning av ersättningen till en nedre gräns, utan någon bortre parentes. Samtidigt innebär vårt förslag att alla arbeten som man tar, även om de är av kortare karaktär, höjer ersättningsnivån. Ett sådant system skulle tillsammans med sänkt skatt i form av ett höjt grundavdrag ge starka incitament att aktivt söka arbete. Det är dock viktigt att poängtera att alla system måste avvägas så att alla människor får en rimlig grundläggande försörjning, och att inte åtgärder på detta område leder till att människor bara skickas över till kommunernas socialbidragssystem. Tyvärr vågar inte regeringen diskutera de ekonomiska incitamentens betydelse.
Den aktivitetsgaranti som riksdagen beslutade om våren 2000 drogs igång 1 augusti samma år. Eftersom försöksverksamheten som föregick aktivitetsgarantin bara varade några månader och förberedelsetiden var mycket kort är det fortfarande osäkert hur garantin kommer att fungera i praktiken. Själva grundidén att de långtidsinskrivna kommer in i ett mer aktivt och nära samarbete med arbetsförmedlingens personal och att varje individs särskilda behov beaktas i utformningen av en individuell handlingsplan är riktig.
En aktivitetsgaranti står och faller med den praktiska tillämpningen. Självklart ska jobbsökaraktiviteter ingå, men det räcker inte. Vad som krävs är tydliga krav som går att leva upp till, stöd och hjälp att bryta arbetslöshetsmönstret och aktiva insatser för att möta den enskilde personens konkreta behov och problem. Det är också viktigt att nära samverkan sker med föreningsliv, näringsliv, privata bemanningsföretag och förmedlare.
Övergångsarbetsmarknad
Bland de långtidsinskrivna vid arbetsförmedlingarna finns också många människor som inte är anställningsbara på grund av språkproblem, handikapp, sociala problem, dåligt självförtroende och låg utbildningsnivå m m. Dessa människor kräver extra insatser. En del av dessa kanske inte i det korta perspektivet kan ta ett reguljärt arbete, men de kan bidra till sin egen försörjning genom en samhällsinsats i kommunernas regi eller i föreningsregi. För grupper är det viktigt att system för nära samverkan mellan arbetsförmedlingen, kommunen, försäkringskassan och de sociala myndigheterna upprättas.
Aktiviteter inom aktivitetsgarantins ram bör ske i kommunal regi eller föreningsregi, såtillvida det inte handlar om en sådan arbetsmarknadspolitisk åtgärd som redan idag kan ske inom privata företag. En rad exempel från kommuner och andra länder finns som kan vara förebilder för en sådan här övergångsarbetsmarknad.
Regeringen bör snarast återkomma med ett förslag till hur reglerna bör vara utformade för en sådan övergångsarbetsmarknad. Förslagen bör utformas så att risken för osund konkurrens undanröjs.
Anställningsstöd
Sedan några år tillbaka finns ett anställningsstöd som ska hjälpa alla som varit arbetslösa i minst tolv månader. Arbetsgivaren får ett bidrag med 50 procent av lönekostnaden i sex månader. Regeringen och riksdagens majoritet föreslog i vårpropositionen 1999 införandet av ett förstärkt anställningsstöd för personer som är långtidsinskrivna i mer än tre år på arbetsförmedlingarna fr.o.m. 1 oktober 1999. Rent tekniskt sker det genom en skattereduktion för de arbetsgivare som anställer dessa personer. Det förstärkta stödet uppgår till 75 procent av lönekostnaden de första 6 månaderna och till 25 procent av lönekostnaderna i ytterligare 18 månader. Men redan innan det nya systemet hade trätt i kraft föreslogs att stödet skulle omfatta alla som varit långtidsinskrivna i mer än två år, och de nya reglerna började gälla från och med 1 januari 2000. Dessa regler var i funktion i fyra månader när ytterligare en förändring kom. Då föreslogs införandet av ett särskilt anställningsstöd som innebär att den som fyllt 57 år och varit inskriven på arbetsförmedlingen i två år skulle få ett anställningsstöd under 24 månader omfattande 75 procent av lönekostnaden.
I vårbudgeten år 2000 lägger så regeringen ytterligare ett förslag till förändring av anställningsstödet. Nu införs ett utökat särskilt anställningsstöd, som riktar sig till dem som varit arbetslösa mer än fyra år, med egna regler för hur stora subventionerna ska vara. Det är fjärde ändringen på ett år. Samtidigt som allt detta sker skriver regeringen hur viktigt det är med regelförenklingar inom arbetsmarknadspolitiken.
Det är givetvis positivt att regeringen med stödpartier inser att sänkta arbetskraftskostnader kan öka sysselsättningen. I en uppåtgående ekonomi har också denna åtgärd haft framgång. Men det är viktigt att en åtgärd får verka fullt ut och inte störas av ständiga regeländringar som minskar överskådligheten och ökar byråkratin. Det är också orimligt höga subventionsnivåer under två års tid som det särskilda anställningsstödet innebär. En privat arbetsgivare skulle få ca 11 000 kronor i månaden under två år i subvention för att anställa en person över 57 år. Frågan är om inte denna nivå riskerar att skapa osund konkurrens.
Individuella handlingsplaner och ett personligt anpassat stöd till den långtidsarbetslöse, ökade krav på den arbetssökande att vara aktiv samt det förstärkta anställningsstödet (för dem som varit långtidsinskrivna mer än två år) på 75 procent av lönekostnaden under de första sex månaderna och därefter 25 procent i ytterligare 18 månader, borde vara tillräckliga instrument, tillsammans med de övriga arbetsmarknadspolitiska åtgärder som finns.
Ungdomsarbetslösheten
Med ungdomar avses åldersgruppen 16-24 år. När det gäller ungdomars situation på arbetsmarknaden bör politiken styras av följande principer:
- Utbildning ska uppmuntras och premieras då morgondagens arbetsmarknad ställer allt större krav på arbetstagarens formella kompetens
- Utbildningssystemet måste vara konstruerat på ett sätt som gör att även ungdomar som är mer praktiskt inriktade upplever att möjligheten att utvecklas inom skolan finns. Olika former av lärlings- och praktiksystem är en positiv del av utbildningssystemet.
- Kommunerna har det grundläggande ansvaret för ungdomar upp till 20 år, vilket innebär att kommunerna ska ges de förutsättningar som behövs för att så många ungdomar som möjligt ska få möjlighet att genomgå en utbildning.
- Det fåtal ungdomar som inte går i gymnasieskolan bör ges möjligheter att få någon form av kommunal praktiktjänst. Praktikplatserna bör vara utformade på ett sätt som ger reell arbetslivserfarenhet. Den lön som betalas ut bör kallas för praktiklön. Inga ungdomar ska behöva leva på socialbidrag.
De ungdomar som trots allt fastnar i långtidsarbetslöshet är oftast de som inte har tillräcklig kompetens, eller av sociala och/eller hälsoskäl inte kommer in på arbetsmarknaden. Det är viktigt att de problem som ligger till grund för arbetslösheten åtgärdas på ett tidigt stadium och att dessa ungdomar inte hamnar i särskilda program som "stämplar" dem för livet.
En bättre lönebildning skulle ge ungdomar större möjligheter att komma in på arbetsmarknaden oavsett om man är hög- eller lågutbildad. Det handlar inte enbart om lägre ingångslöner, utan även om att högre utbildning ska löna sig. Börjar man sitt yrkesverksamma liv med ett lärlingsjobb eller låglönejobb så kanske ingångslönen är lägre än i dag. Har man däremot studerat flera år på universitet så bör lönen självfallet motsvara den formella kompetens man har.
Det är viktigt att man även fortsättningsvis följer upp olika ungdomsgrupper, så förändringar som kräver extra åtgärder för att hjälpa vissa av dessa in på arbetsmarknaden kan upptäckas i tid.
Vår målsättning är att alla ungdomar mellan 18 och 24 år skall erbjudas jobb eller meningsfulla studier före år 2002. Det är av yttersta vikt att allt görs för att denna vision uppfylls. Om samhället inte lyckas med att ge ungdomar meningsfull utbildning eller möjlighet till sysselsättning riskeras ett utanförskap där ungdomar känner att de inte är en del av samhället och att de inte fyller någon funktion i vardagen. Denna frustration leder lätt till förakt för vuxenvärden och de normer och värderingar som vi anser är grundläggande för demokratin. Rasism, våld och utanförskap hänger ofta ihop. Satsningar på att lösa ungdomsarbetslösheten är därför inte bara en ekonomisk fråga utan det handlar om ungdomarnas möjligheter att komma in och etablera sig i vuxenlivet.
I en särskild motion utvecklar Kristdemokraterna ett konkret förslag till hur ett lärlingssystem kan byggas upp dels inom den svenska gymnasieskolans ram, dels som ett arbetsmarknadspolitiskt program för dem som är arbetslösa. Erfarenheterna från andra länder visar att ett lärlingssystem bl.a. kan minska trösklarna för ungdomar att få en första kontakt med arbetsmarknaden, och därtill kraftigt öka möjligheterna till arbete för ungdomar som inte önskar en lång teoretisk utbildning.
De snåriga ersättningsreglerna för arbetslösa, svårigheten att kvalificera sig för a-kassa kombinerat med låga ersättningsnivåer, innebär att många ungdomar måste söka socialbidrag för sin dagliga överlevnad. Det finns även en risk för att många ungdomar fastnar i ett bidragsberoende.
Garantin om att ingen under 25 år skulle behöva vara arbetslös mer än 100 dagar har hittills inte fullt ut förverkligats. Många ungdomar riskerar dessutom att fastna i ett evigt kretslopp av arbetsmarknadspolitiska åtgärder och ersättningsperioder i öppen arbetslöshet.
En så kallad utvecklingsgaranti infördes på 1990-talet för ungdomar i åldern 20-24 år. Utvärderingar hittills har visat att ungdomar som genomgår denna åtgärd lättare får fotfäste på arbetsmarknaden än övriga. Men det finns också en risk för att ungdomar som ingår i en utvecklingsgaranti stämplas som tillhörande ett B-lag, särskilt när arbetsmarknaden blir bättre och fler ordnar arbete på egen hand. Vi hade hellre sett en satsning på lärlingsutbildning, skattelättnader inom tjänstesektorn, flexiblare lönesättning och ny arbetsrättslagstiftning. Det skulle ha gett ungdomar många nya ordinarie arbetstillfällen. Vi anser dock att utvecklingsgarantin tills vidare ska finnas kvar, men den bör successivt ersättas av en bättre fungerande arbetsmarknad för ungdomar.
Ersättningen till deltagarna i utvecklingsgarantin kan vara av tre slag. Aktivitetsstöd motsvarande ersättningen från arbetslöshetsförsäkringen för dem som är kvalificerade, utvecklingsersättning motsvarande försörjningsstöd för dem som har sökt och är berättigade enligt socialtjänstlagen samt utvecklingsersättning (statlig) på 1 967 kr per månad (obeskattat) för övriga.
Enligt Svenska Kommunförbundets utvärdering av utvecklingsgarantin (juni 1999) ges försörjningsstödsbaserad ersättning till 40 procent av deltagarna. I storstäderna har uppemot 60 procent av deltagarna fått beviljat försörjningsstöd. Ersättning som är baserad på försörjningsstöd förutsätter en prövning mot socialtjänstlagen och har således inte inneburit ett minskat beroende av försörjningsstöd under tid i åtgärd.
Ungdomar som deltar i denna åtgärd och uppbär försörjningsstöd får således ingen ekonomisk förbättring jämfört med passivt bidragsberoende. Då försörjningsstöd beräknas på hushållets ekonomiska situation kan det paradoxala inträffa att utvecklingsersättning motsvarande försörjningsstöd sänks på grund av att en sambos inkomst stiger.
En orättvisa i systemet är att den statliga ersättningen på 1 967 kr inte betalas ut till deltagare med ersättning baserad på försörjningsstöd. Det rimliga borde vara att alla deltagare får denna ersättning och därutöver beviljas eventuell utfyllnad av försörjningsstödet. Det allra bästa vore om grundersättningens nivå överstiger socialbidragsnormen, så att ungdomar i utvecklingsgaranti klarar sin egen försörjning.
Svenska Kommunförbundet, Statskontoret och Ungdomsstyrelsen pekar i sina utvärderingar på problemet med tre ersättningsnivåer. Ungdomsstyrelsen och Kommunförbundet föreslår att ett enhetligt ersättningssystem införs för alla som deltar med lägsta nivå motsvarande 3 200 kr netto per månad.
Regeringen bör snarast återkomma med ett förslag till mer enhetliga och socialt rimliga ersättningsnivåer i den kommunala utvecklingsgarantin. Vi befarar också att det statliga bidraget till kommunerna för utvecklingsaktiviteter är för lågt tilltaget om man förväntar sig kvalitet på insatsen.
Översyn av AMS
Arbetsmarknadsverket omsätter enorma summor och har en förvaltningsbudget på
4 500 miljoner kronor. Under senare tid har tydliga indikationer kommit som visar att det finns problem med styrning samt resultatuppföljning och kontroll av hur medel använts.
Dagens arbetsmarknad innebär nya utmaningar för den traditionella arbetsmarknadspolitiken. Nya möjligheter finns att samverka med privata bemanningsföretag och att lägga ut verksamheter på entreprenad för att få in nya impulser och stimulera verksamhetsutveckling. AMV är vidare en myndighet med två självständiga nivåer; centrala AMS och länsarbetsnämnderna med de lokala arbetsförmedlingarna. Det innebär att myndigheten har dubbla styrsystem. Till detta kan läggas den omorganisation som måste till när de extra medlen för personalförstärkningar trappas av.
Sammantaget talar allt detta för att det skulle behövas en grundlig översyn av arbetsmarknadspolitiken och AMV:s organisation. En parlamentarisk utredning bör skyndsamt tillsättas med syftet att forma en arbetsmarknadspolitik och en organisation för densamma för 2000-talets arbetsmarknad.
Innan denna översyn är klar kan vissa åtgärder vidtas. Vi anser att AMS som central myndighet ska få en tydligare roll av stabskaraktär med möjlighet till ytterligare rationalisering. En inbesparing skulle då vara möjlig under år 2001. Vad gäller mellannivån, länsarbetsnämnderna, bör de antingen regionaliseras eller samordnas med länsstyrelsernas verksamhet vilket skulle möjliggöra besparingar. Färre antal program kan också minska administrationen centralt i AMS och inom länsarbetsnämnderna. Detta tydliggör att det är fältarbetet på arbetsförmedlingarna som ska prioriteras, något som regeringen numera också betonar, samt att de högre organens roll är att stödja de lägre nivåernas arbete. Sammantaget reduceras anslaget 22:1 för AMV med 50 miljoner kronor år 2001.
Förenkla de arbetsmarknadspolitiska programmen
Idag finns det ett 30-tal olika arbetsmarknadspolitiska program, och varje program har sitt eget regelverk. För att kunna frigöra resurser från både arbetsgivare, arbetssökande och arbetsförmedlingarna krävs att regelsystemen runt de arbetsmarknadspolitiska programmen förenklas och att antalet åtgärder minskar.
Det bör finnas betydligt färre programtyper för att förenkla administrationen. Större flexibilitet i systemet efterfrågas bland arbetsgivarna och framför allt måste möjligheter öppnas för att forma programtyperna efter varje persons individuella förutsättningar.
För att minska antalet arbetsmarknadspolitiska åtgärder inrättades förra året en ny åtgärd, arbetspraktik. Arbetslivsutveckling (ALU) och arbetsplatspraktik (API) avvecklades därmed. Det är positivt.
Arbetsgivare som anordnat arbetspraktik ska delfinansiera åtgärden. Efter en överenskommelse med länsarbetsnämnderna skall anordnaren som regel betala ett finansieringsbidrag på 3 000 kronor per månad och person. Det är bra att grupper såsom utrikes födda och arbetshandikappade kan undantas från kraven på finansieringsbidrag, likaså ideella organisationer som anordnar arbetspraktik. Vi menar att det dessutom är viktigt att statliga myndigheter undantas från finansieringsbidraget. Orsaken till detta är att det är samma huvudman och pengarna därmed bara går runt i systemet samt att viktiga arbetsuppgifter som exempelvis naturvård inom skogsstyrelsens ram troligen aldrig blir utförda om ett finansieringsbidrag ska betalas från dessa myndigheters knappa anslag.
Det finns anledning att gå vidare i arbetet med att minska antalet åtgärder. Förslagsvis bör AMS förslag om en reducering till tre programtyper, aktivitetsstöd, anställningsstöd samt projektstöd, genomföras. Fördelen är mindre detaljregleringar och administration. Vidare blir det lättare för arbetsförmedlare och arbetssökande att överblicka regelverket som då också blir mer flexibelt.
Tyvärr går utvecklingen inte entydigt mot ett enklare regelverk. Samtidigt som vissa förenklingar görs ökas krånglet på andra håll. Ett typexempel är införandet av anställningsstödet. Denna åtgärd som inom ett år ändrades fyra gånger innehåller nu fem olika former av anställningsstöd med var sitt regelverk. För arbetsförmedlaren, och i ännu högre grad för den enskilde, är det omöjligt att hålla reda på vilka regler som gäller för vilken variant av anställningsstödet.
Arbetsmarknadspolitiska åtgärder
Det faktum att det med nuvarande höga arbetslöshet uppstår brist på arbetskraft inom yrkesgrupper som vårdpersonal, byggnadsarbetare, lärare etc visar på de gångna årens misslyckade utbildnings- och arbetsmarknadspolitik.
Stora ansträngningar måste göras för att komma till rätta med flaskhalsarna på arbetsmarknaden. I annat fall kommer den höga arbetslösheten att permanentas med stora sociala problem som följd. Det måste bli en bättre balans mellan tillgången på utbildad arbetskraft och arbetsmarknadens efterfrågan. Det krävs en tydlig prioritering av sådan utbildning och praktikplatser som ökar utbudet av arbetskraft på de områden där bristyrken finns.
Det är också nödvändigt att betona vikten av individuella handlingsplaner när det gäller att anpassa en arbetsmarknadspolitisk åtgärd till vad som efterfrågas på marknaden och till vilka förutsättningar den enskilde har. Utan individuella handlingsplaner är det risk för att åtgärden inte får den väntade effekt som var meningen och det blir en större kostnad än nödvändigt både för individen och för staten. Bristen på resurser för aktiv förmedling är därför ett stort problem.
Vi vill reformera arbetsmarknadspolitiken genom att bland annat:
- Utveckla ett lärlingssystem för ungdomar, så att möjligheterna att komma in på arbetsplatser ökar.
- Öka den lokala samverkan och minska rundgången i åtgärder och därmed minska arbetslösheten. Kommunerna, arbetsförmedlingarna och försäkringskassorna bör samverka för att hjälpa de arbetssökande.
- I högre grad samordna arbetsmarknadsutbildningen med det reguljära utbildningsväsendet. Den kvalificerade yrkesutbildningen måste utökas.
- Införa en allmän obligatorisk arbetslöshetsförsäkring med högre egenfinansiering som ger starkare incitament till alla former av arbete, utan att skapa nya sociala problem.
- Stärka de lokala arbetsförmedlingarnas möjlighet att ge kompetent stöd till den arbetslöse.
- Stärka de arbetshandikappades ställning på arbetsmarknaden. Samhall bör reformeras och lönebidragssystemet utvecklas.
- Se över arbetsmarknadspolitiken så att den anpassas till marknadens krav. Det behövs ett nära samarbete mellan näringslivet och arbetsförmedlingarna runt om i landet för att de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna ska få den genomslagskraft som är önskvärd.
Arbetsmarknadsutbildningar som kompetenshöjande medel
Kunskapslyftet är ett bra verktyg om den fortsatta ambitionen är att ge alla gymnasiekompetens. Det är viktigt att Kunskapslyftet innehåller kvalitet. Utbildningarna ska inte uppfattas som meningslösa, och de ska inte fungera som inkörsport till en rundgång av åtgärder mellan arbetslöshet och diverse lågbudgetutbildningar innan man får nästa period av arbetslöshetskassa. Vi vill satsa resurserna på gymnasiet, Komvux, den högre utbildningen och kvalificerade yrkesutbildningar som visat sig leda till att flera får jobb efter det att utbildningen är avslutad.
Vi anser att arbetsmarknadsutbildningen bör knytas närmare det reguljära utbildningsväsendet. Det reguljära utbildningsväsendet får på detta sätt en naturlig koppling till arbetsmarknaden. Arbetsmarknadsutbildningens roll bör vara att underlätta strukturomvandlingar i samhället, inte att ersätta det ordinarie utbildningssystemet. En ökande del av de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna bör utgöras av yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningar.
Ska utbildningsväsendet och omskolningen fungera på ett bra sätt måste utbildningsersättningarna samordnas. I dag varierar ersättningen med huruvida man jobbat tidigare, om man ingår i en arbetsmarknadspolitisk åtgärd eller studerar på egen hand.
Ett sätt att förbättra finansieringen vid studier är att införa ett utbildningskonto där arbetstagare och arbetsgivare investerar i framtida kompetenshöjning. Se vidare kapitel 8. Studiemedelssystemet och förslaget till utbildningskonto bör utformas så att det blir mer enhetliga ekonomiska villkor för alla studerande, oavsett anledning till studierna.
Lärlingsutbildning och företagsförlagd utbildning
Kraftiga insatser måste göras för att sänka trösklar för inträde i arbetslivet. Dessutom har gymnasieskolan blivit alltmer anpassad till elever med teoretiska färdigheter, vilket lett till att många inte trivs i den nuvarande gymnasieskolan. Därför behöver vi ett modernt, väl fungerande lärlingssystem inom gymnasieskolan och inom arbetsmarknadspolitiken.
Inom gymnasieskolan bör ett nytt lärlingsprogram inrättas. Även kommuner som saknar egen gymnasieskola kan arrangera detta program genom att köpa den teoretiska delen hos en grannkommun. Det bör även finnas ett lärlingsprogram inom arbetsmarknadspolitiken.
Lärlingsutbildningen ska knytas nära det lokala näringslivet. Att ungdomar i tidig ålder får fäste på den lokala arbetsmarknaden ger möjlighet till ett fortsatt boende på orten, vilket ger positiva regionalpolitiska konsekvenser. Ett visst mått av flexibilitet måste även byggas in i läroplanerna. Utbildningen ska mestadels vara förlagd till ett företag.
Avtal beträffande lärlingslön, försäkringsfrågor med mera träffas i samarbete mellan arbetsförmedling, arbetsgivare och berört fackförbund.
Utbildningen ska vara mycket individinriktad och kan följaktligen ta olika lång tid. Ett tak bör dock sättas för utbildningstiden, förslagsvis på 3 år. Undantag kan dock göras när utbildning utformas för att kvalificera till fortsatta studier vid universitet/högskola.
Företagen får ersättning från arbetsförmedlingen för utbildning/handled- ning under det första året. För både lärlingsutbildningen inom gymnasieskolan och inom arbetsmarknadspolitiken gäller att den kvalitetssäkras, gärna med yrkesexamen efter branschens önskemål. Utbildningen avslutas med ett gesällprov/yrkesprov. Yrkesbevis utfärdas. Alla elever med avslutad utbildning har behörighet till fortsatt yrkesutbildning på yrkeshögskola. Företagen har inget anställningstvång när lärlingen avslutat utbildningen. Kristdemokraternas syn på lärlingsutbildning och yrkeshögskola utvecklas i särskilda motioner.
Vaggerydsmodellen
Den s.k. Vaggerydsmodellen innehåller inslag av lärlingsutbildning, och en nära knytning till det lokala näringslivet. I kombination med en yrkesinriktad utbildningsinsats får den arbetssökande möjlighet till praktik på flera företag.
Grundfaktorerna i denna modell är att
- arbetsförmedlingen håller samman och leder utbildningen, de lokala arbetsgivarna har inflytande över utbildningens innehåll och mål,
- de lokala fackliga organisationerna medverkar,
- arbetsgivarna tar emot det antal elever som man kan se ett eventuellt rekryteringsbehov av. Det är dock viktigt att påpeka att det inte är något tvång för arbetsgivaren att anställa någon efter det att utbildningen är avslutad,
- arbetsförmedlingens arbetssökande får en möjlighet att kompetensutveckla sig i relation till den lokala arbetsmarknaden, och visa upp sig för ett antal arbetsgivare,
- antalet elever som utbildas ska vara relevant för den lokala arbetsmarknaden och någon större överutbildning bör inte ske,
- flexibiliteten inom de arbetsmarknadspolitiska programmen måste öka för att arbetsförmedlingarna på ett bättre sätt än hittills ska kunna finna mer individanpassade lösningar.
Efter genomförd utbildning erhåller eleven ett slutintyg från kursen där varje genomfört delmoment ingår. Vidare kommer intyget också att innehålla en beskrivning av de praktiska delarna som varje person har genomgått hos respektive arbetsgivare. Det blir alltså både ett studieintyg och ett "arbetslivserfarenhetsbetyg". Denna modell har visat sig vara ett mycket effektivt redskap i matchningen mellan arbetssökande och arbetskraftsbehov.
Sabbatsår/friår
Enligt budgetpropositionen avser regeringen att utreda för- och nackdelar med att införa ett s.k. friår. I arbetet ska bl.a. ingå att närmare se över effekterna av den danska friårsmodellen och Trelleborgsförsöket. Kristdemokraterna har i flera år krävt en sådan utredning, varför den välkomnas. Friåret/sabbatsåret bör omfatta personer mellan 45 och 55 år. Detta skulle ge möjlighet för många att komma in på en ny yrkesmässig bana samtidigt som möjligheten till vikariat skulle minska arbetslösheten. Om detta ska komma i fråga måste företaget som beviljar ett sabbatsår tillsätta en arbetslös som vikarie. Ett sabbatsår skulle också kunna bekostas av den enskilde individen genom förtida pensionsuttag.
Datortek och datautbildning
Kvaliteten och effektiviteten i datortekverksamheten har ifrågasatts på många håll. Statskontoret bör genomföra en studie av datortekverksamheten för att skapa ett säkrare underlag för en bedömning av den fortsatta verksamheten för datorteken.
Alla arbetslösa utan dataerfarenhet bör erbjudas utbildning i grundläggande datakunskap som leder fram till att man tar ett datakörkort. Det finns ett speciellt europeiskt datakörkort (European Computer Driving Licence) framtaget av Dataföreningen i Sverige tillsammans med andra dataföreningar i Europa. Datakörkortet är standardiserat så att samma krav gäller för datakörkort i de länder som anslutit sig till ECDL. Dataerfarenhet ökar möjligheterna till ett framtida jobb.
Starta-eget-bidrag
Starta-eget-bidraget är ett förhållandevis effektivt arbetsmarknadspolitiskt medel, eftersom det inneburit att många människor som annars skulle ha varit arbetslösa nu vågar att pröva på en företags- och affärsidé man kanske burit på länge. Uppföljningar av åtgärden visar också att många som startar eget med hjälp av detta stöd också fortsätter som egen företagare en längre tid.
Det finns anledning att understryka vad riksdagens revisorer sagt om risken för att starta-eget-bidrag kan bidra till att tränga undan ordinarie arbetstillfällen. När myndigheterna beslutar om dessa bidrag måste det stå helt klart att det inte handlar om snedvridande konkurrens.
Flyttningsbidrag
I konsekvens med våra tidigare förslag vidhåller vi att flyttningsbidraget ska avskaffas. Bidraget har ingen avgörande inverkan på människors benägenhet att flytta till ett arbete. Istället bör reseavdrag för pendling med bil underlättas genom höjningar av milersättningen samt sänkning av gränsen för att kunna göra avdrag för resor mellan arbete och bostad. Vi beräknar därmed en besparing på cirka 200 miljoner kronor för 2001. Reseersättning för anställningsintervju och/eller studiebesök för en arbetssökande bör dock finnas kvar.
Arbetslöshetsförsäkringen
I en särskild motion presenteras Kristdemokraternas syn på arbetslöshetsförsäkringen. Våra övriga förslag på näringslivs- och arbetsmarknadsområdet leder till att arbetslösheten sjunker vilket innebär minskade kostnader för arbetslöshetsersättning. Vårt budgetförslag innebär bl.a. en satsning på sänkt skatt inom tjänstesektorn och en förstärkning av kommunernas och landstingens ekonomiska resurser som kommer att innebära personalförstärkningar ute i verksamheterna. Till detta kommer en rad företagsfrämjande och tillväxtorienterade åtgärder som bidrar till att ytterligare sänka arbetslösheten och därmed arbetslöshetsersättningen.
I Ds 1999:58, Kontrakt för arbete - rättvisa och tydliga regler i arbetslöshetsförsäkringen, betonas värdet av en strukturerad sökprocess. Arbetsgruppen som gjort utredningen menar att de krav som ställs på en arbetssökande måste bli tydligare och mer strukturerade än idag. Målet är att söktiderna på sikt förkortas och därmed också den totala omfattningen på antalet ersatta dagar. Kristdemokraterna stöder de förslag som läggs fram i utredningen. Ett genomförande av utredningens förslag skulle minska kostnaderna för arbetslöshetsförsäkringen.
Sammantaget innebär detta att vi bedömer att anslaget 22:2 kan minskas med 1 500 miljoner kronor år 2001.
Anslag till arbetsmarknadsutbildning, anslag 22:3
Vårt budgetförslag innebär en förnyelse av näringspolitiken, sänkt skatt på arbete, kraftig stimulans av tjänstesektorn och en förstärkning av kommunernas och landstingens ekonomiska resurser som kommer att ge effekter på sysselsättningen inom vården, omsorgen och skolan. Till de statistiska beräkningarna kan läggas att de som kommer i reguljärt arbete kommer att generera ytterligare nya arbetstillfällen och skatteinkomster till stat och kommun vilket i sin tur ger effekter i form av sysselsättning etc.
Vi bedömer att om vår politik får genomslag innebär det ett minskat behov av arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Dessutom förordar vi en rejäl förenkling av de arbetsmarknadspolitiska regelverken. Sammantaget innebär detta att vi bedömer att anslaget 22:3 kan minskas med 2 230 miljoner kronor år 2001.
Särskilda åtgärder för arbetshandikappade
Det är nödvändigt att tillförsäkra de arbetshandikappade möjligheten till ett fortsatt aktivt arbetsliv. Inte minst när arbetsmarknaden har vänt uppåt gäller det att de arbetshandikappade får fäste på den ordinarie arbetsmarknaden. Lönebidragen är då ett effektivt instrument. Regeringen har under senare år haft dålig kontroll på sina myndigheter, varför panikbromsningar fick göras 1999, då en utlovad satsning på 90 miljoner kronor i praktiken blev en indragning på 200 miljoner kronor bl.a. på grund av övertrasseringar tidigare år. Nu ökas anslagen till lönebidrag, men osäkerheten är betydande om den långsiktiga inriktningen av regeringens politik.
Kristdemokraterna anser det rimligt att ytterligare förstärka lönebidraget i det konjunkturläge som råder, och anslår därför ytterligare 100 miljoner kronor för detta under anslag 22:4.
I förordningen för lönebidragsanställda bör på nytt införas en paragraf som innebär att om risk för uppsägning föreligger ska en sänkning av lönebidrag ej genomföras. Möjlighet till en ersättning på 90 procent vid anställning i ideella organisationer ska gälla såväl vid nyanställningar som för dem som innehade anställning efter den 1 juli 1995.
Samhall AB
Samhall AB får varje år ett statsbidrag på 4 300 miljoner kronor för de merkostnader som bolaget har jämfört med andra företag, t.ex. för den anpassade arbetstakten, att verksamheten finns i hela landet och anställningstryggheten för arbetshandikappade anställda. Samhall har 30 000 anställda.
Under senare år har kritik riktats mot att affärsmässigheten i bolaget dominerar för mycket och att rekryteringen från de prioriterade grupperna minskat. Även andelen övergångar från Samhall till ordinarie arbeten har minskat, trots den goda konjunkturen. Samhall, som startade 1980, har genomgått stora förändringar genom åren. Affärsmässigheten och kundfokus har blivit bättre, samtidigt som kostnaden per arbetshandikappad sjunkit. Problemet för ett företag som Samhall är balansen mellan det sociala uppdraget och att driva verksamheten så effektivt som möjligt. Frågan är om inte Samhalls volym bör minska något och en ökad tonvikt läggas på lönebidraget som instrument för att hjälpa de arbetshandikappade, inte minst när arbetsmarknadsläget är bättre.
Vi föreslår i ett första skede att 100 miljoner kronor av bidraget till Samhall förs över till lönebidrag, anslag 22:4.
I budgetpropositionen vill regeringen få riksdagens godkännande för att ändra i Samhalls bolagsordning när det gäller vilka branscher som bolaget ska verka inom. Rimligen bör riksdagen underställas alla ändringar av bolagsordningen. Däremot kan bolagsordningen formuleras så att regeringen ges ett mandat att avgöra vilka branscher ett bolag som Samhall ska verka inom. Det finns också anledning till en bredare utvärdering av Samhalls inriktning och uppdrag, däribland bolagsordningen, enligt vad som ovan anförts. Regeringen bör ta initiativ till en sådan översyn av Samhall.
Kompetensutveckling
Framtidens arbetsliv kan te sig motsägelsefullt. Dels kan man se tendenser till flexiblare anställningsformer inom näringsliv, vilket innebär att arbetstagaren byter jobb oftare än vad som gjordes förr. I morgondagens samhälle kommer nästan alla under sitt yrkesliv att avsätta tid för att uppdatera sitt kunnande inom yrkesområdet eller att lära sig något helt nytt. Dels kan man se att specialiseringen blir allt tydligare och personlig kompetens allt viktigare.
Att välja yrke idag innebär inte att man kan förutsäga hur yrket ser ut om 15 år. Arbetsvillkor, teknik och miljö är svåra, för att inte säga omöjliga, att förutsäga. Utbildning och kompetens är nyckelord för det nya samhället. Den enskildes kompetens kommer att vara utslagsgivande för att få jobb.
Utbildning är en färskvara. Gamla yrken försvinner och nya tillkommer i en allt snabbare takt. Länder som vill hävda sig i den internationella konkurrensen måste anpassa sina utbildningssystem till denna utveckling. De länder som inte förmår att genomföra denna förändring kommer att hänvisas till en hög arbetslöshet och får inrikta sig på att konkurrera om låglönejobben.
I Sverige är en stor del av industrin extremt exportberoende då landet har en liten folkmängd. Det gäller att ha goda villkor för företagande. Konkurrensen är omöjlig vad gäller billig arbetskraft. Sveriges möjlighet är att exportera med hjälp av kompetens och högförädling. Detta ställer stora krav på enskilda medarbetares kontinuerliga kompetensutveckling och kompetensförnyelse. Staten, företagen och den enskilde har ett gemensamt intresse av och ansvar för detta.
En väg att stimulera kompetensutveckling är via utbildningskonton. Förslaget innebär att arbetstagare och arbetsgivare skulle få möjlighet att, upp till en viss nivå, avsätta pengar till ett avdragsgillt utbildningskonto. Under studietid skulle man kunna ta ut pengar från kontot för att finansiera arbetsuppehållet. Det uttagna beloppet skulle då belastas med inkomstskatt. För den enskilde innebär ett individuellt utbildningskonto en möjlighet att öka det egna ansvaret.
Genom skattefri avsättning kan man själv välja tidpunkt för att utan ekonomiskt avbräck genomföra studier. Anställda kan genom ett växande konto själva söka efter lämpliga utbildningsvägar som ger möjlighet till nya arbetsuppgifter, till avancemang och högre lön. Det ligger i den anställdes eget intresse att finna utbildningar som leder till ett kunnande som efterfrågas på arbetsmarknaden.
Säkerligen kan en del av dagens betydande flaskhalsproblem undvikas. Det vill säga det faktum att vi trots en hög arbetslöshet och förhållandevis omfattande utbildning av arbetslösa har en uppenbar brist på visst yrkeskunnande.
En annan viktig fördel är att det underlättar för den äldre arbetskraften att konkurrera med yngre personer med en mer aktuell utbildning. För arbetsgivaren ger utbildningskontot tillgång till personal med uppdaterade kunskaper och större engagemang. Det ger möjlighet att utnyttja tider av låg beläggning för studier och att behålla personal.
En självklar effekt blir att produktiviteten ökar och att företagets konkurrenskraft förbättras. Idag har inte företag möjlighet att skattefritt avsätta medel för framtida utbildning. Likaväl som man idag kan periodisera kostnader för maskininvesteringar bör det vara möjligt att periodisera investeringar i utbildning. En förändring enligt vårt förslag skulle medföra att man eliminerar det kända problemet att företagen inte har råd med utbildning under lågkonjunktur, medan man inte har tid under högkonjunktur.
För staten och arbetsgivaren är utbildningskontomodellen främst ett sätt att bidra till kompetenshöjning och därmed till att begränsa arbetslösheten. Det förstärker landets förmåga att stå emot djupgående ekonomiska kriser. Väl fungerande företag med hög produktivitet och goda löner bidrar till att öka skatteintäkterna utan att skatten behöver höjas.
För statens del handlar det inte om bidrag. Istället handlar det om att ge en skattekredit på ungefär samma sätt som man idag ger skattekredit för sparande i pensionsförsäkringar. Denna investering får staten tillbaka genom större skatteintäkter och till följd av lägre arbetslöshet.
Självfallet måste systemet omgärdas av vissa regler. Det måste till exempel regleras hur stora avsättningar som får göras, hur stora uttag som ska vara möjliga och vad som ska hända med medel som inte utnyttjats för studier.
Vårt förslag är att den anställde ska får göra avsättningar som motsvarar 5 procent av tjänsteinkomsten. Samma tak ska gälla för arbetsgivarens avsättningar. Ett högsta belopp som varje år berättigar till skattekredit bör finnas. Arbetstagaren förfogar givetvis fritt över "sin del" i utbildningskontot medan samråd bör ske med arbetsgivaren om hur den del som denne avsatt ska användas. När det gäller uttag ska inte större uttag än det som motsvarar den tidigare tjänsteinkomsten få göras under ett studieår. Eventuella medel som inte används för studier ska kunna användas till att förstärka pensionen. Arbetstagaren kan ta med sig sitt konto om han eller hon byter arbetsgivare eller startar eget.
En fråga som blir aktuell är vem som ska administrera utbildningskontomodellen. Vi vill låta arbetstagare och arbetsgivare fritt välja bland försäkringsbolagen att administrera deras konton. Fördelarna är tydliga. Försäkringsbolagen har administrativa system uppbyggda för försäkringar. Vidare är arbetstagare och arbetsgivare väl bekanta med de rutiner som gäller för administrationen av gruppförsäkringar. En väl fungerande modell finns alltså redan idag. Förslaget innebär att kapitalet sprids på många händer samtidigt som valfrihet skapas. Pengarna placeras som ett fondsparande och ger därmed avkastning. Enligt försäkringsbolaget Skandias beräkningar tar det cirka åtta år för en löntagare att genom att avsätta fem procent av lönesumman betala ett studieår med oförändrad inkomst. Exemplet bygger på en real avkastning på kapitalet om fem procent per år.
Vår modell fordrar en del lagändringar för att kunna genomföras. Det gäller bland annat att skapa lagrum för avdragsrätt både för företag och privatpersoner, att skapa lagar till skydd för medlen vid eventuell företagskonkurs och regler för uttag. Vårt förslag innebär inte en lagreglerad skyldighet att införa utbildningskontomodellen på varje företag och inom den offentliga sektorn, men väl att möjligheten öppnas.
Till varje konto knyts en enkel försäkring för att säkra medlen vid eventuellt dödsfall, långvarig sjukdom eller företagskonkurs. Den modell som vi förordar tror vi skulle bidra till ett Sverige som är bättre rustat att möta framtidens utmaningar. Företagens internationella konkurrenskraft skulle öka, de anställdas arbetsuppgifter skulle bli mer stimulerande och naturligtvis bättre betalda. Samhällsekonomiskt skulle det medföra betydande vinster. Arbetslösheten kan hållas på en låg nivå och välfärden i vid mening kan stärkas.
Under 2000 avsatte regeringen 1 350 miljoner kronor i form av en skattereduktion för kompetensutveckling. Dessa medel har ännu ej utnyttjats eftersom regeringen fortfarande utreder hur den ska utforma sitt förslag till kompetensutveckling. Medlen som avsattes under 2000 finns därför på ett konto i Riksgäldskontoret. För 2001 avsätts en motsvarande summa för detta ändamål. Det nya systemet är tänkt att att vara i kraft från och med 2002.
Kristdemokraterna anser att utbildningskontomodellen på ett billigt och flexibelt sätt kan stärka kompetensutvecklingen hos de anställda och har avsatt, utöver de medel som redan finns avsatta för år 2000, ytterligare 200 miljoner kronor för budgetåret 2001 samt ytterligare 200 miljoner varje år under de kommande åren för att finansiera reformen.
Ny modell för lönebildning
Under de senaste 20 åren har den svenska lönebildningen inte fungerat tillfredsställande. Lönerna i Sverige har ökat snabbare än i våra viktigaste konkurrentländer. Tidigare har detta dolts genom ständigt återkommande devalveringar. Nu är den vägen stängd och låginflationspolitiken etablerad. Därför måste också lönebildningen fungera bättre och leda till avtal i paritet med konkurrentländernas om vi ska få ned arbetslösheten.
Idag kan man prata om fyra tillväxtfällor på den svenska arbetsmarknaden.
Den första tillväxtfällan är den i internationell jämförelse låga andelen anställda inom den privata sektorn. Detta leder till en låg dynamik på arbetsmarknaden samtidigt som den undergräver möjligheten till nya sysselsättningstillfällen.
Den andra tillväxtfällan är den låga rörligheten på arbetsmarknaden som resulterar i flaskhalseffekter. Orsaken till detta är bl a de höga skattekilarna samt den sammanpressade lönestrukturen. Exempelvis har många offentligt anställda akademiker lägre livslöner än personer inom den privata sektorn som har gymnasieutbildning som högsta utbildningsnivå. För en fungerande arbetsmarknad och ett bra näringslivsklimat krävs att lönebildningen bättre avspeglar tillgång och efterfrågan på arbetskraften. Kunskapssamhället och Sveriges konkurrenskraft ställer krav på en lönebildning som stimulerar och uppmuntrar kunskap och kompetens.
Den tredje tillväxtfällan är det faktum att utbildning lönar sig dåligt i Sverige, vilket är förödande för vår framtida konkurrenskraft. Svenska akademiker har internationellt sett betydligt lägre löner än motsvarande grupper i Västeuropa. Det gäller både för akademiker i privat och i offentlig tjänst. Lönebildningen bör på ett bättre sätt än idag ta hänsyn till löntagarens kompetens och kunnande, den prestation som utförs och det ansvar arbetsuppgiften innebär. Lönebildningen bör också stimulera den enskilde till lärande, ansvarstagande och goda arbetsprestationer. I praktiken innebär dessa hänsynstaganden att lönebildningen i större utsträckning bör ske på det lokala planet och vara mera individuellt inriktad. Samtidigt bör man i en mer individuellt inriktad lönebildning vara ytterst observant på den ojämnlika situation som kan uppstå vid en löneförhandling mellan en arbetsgivare och en enskild individ. Arbetstagarorganisationer har därför en viktig stödjande och rådgivande roll.
Den fjärde tillväxtfällan är de höga anställningströsklarna, både för företag och individer. Detta gäller inte minst rekrytering av lågutbildade som oftast saknar yrkeserfarenhet. För individen gör ersättningar från a-kassan samt marginaleffekter att arbete vid låga inkomster ofta inte lönar sig jämfört med alternativet att inte arbeta. För företagen innebär relativt höga ingångslöner och hög skatt på arbete tillsammans med vissa arbetsrättsliga regler att företagen drar sig för att anställa personer med låg utbildning och liten erfarenhet i relation till det som efterfrågas.
Det är mot ovanstående bakgrund anmärkningsvärt att regeringen i sina diskussioner om lönebildningen bara koncentrerar sig på den totala lönenivåns utveckling. Visst är den totala nivån viktig, men lika viktig är lönebildningens roll för att skapa dynamik och flexibilitet, och därmed sysselsättning och tillväxt.
Strategi för en fungerande lönebildning
Bl a följande punkter måste ingå i en strategi för att få till stånd en ekonomisk-politisk miljö som främjar en god lönebildning:
- De ekonomisk-politiska ramarna för lönebildningen ska vara stabila och främja ett ansvarsfullt beteende hos parterna på arbetsmarknaden, de enskilda företagen och de anställda. Statlig inkomstpolitik avvisas. Det medlingsinstitut som inrättats måste arbeta utifrån detta perspektiv.
- För att uppmuntra arbete, utbildning, kompetensutveckling och ökat ansvarstagande måste skatten på arbete sänkas för alla, exempelvis genom höjt grundavdrag och/eller förvärvsavdrag. Marginalskatterna och olika former av marginaleffekter måste hållas nere. Maximal marginalskatt ska vara 50 procent i enlighet med skattereformen 1990/91.
- Arbetslöshetsförsäkringen betalas idag genom relativt blygsamma medlemsavgifter, arbetsgivarnas arbetsmarknadsavgifter men framför allt över statsbudgeten. Försäkringen bör vara obligatorisk och i större utsträckning än idag finansieras genom avgifter från de försäkrade. När arbetslösheten stiger ökar avgifterna, när den sjunker minskar de. En sådan modell ger incitament för en bättre fungerande lönebildning. Löntagarna kompenseras genom sänkta inkomstskatter.
- Vinstdelningssystem för de anställda kan med fördel utgöra en del i den framtida lönebildningen. Ett sådant system skapar en god och flexibel koppling mellan företagens vinster och de anställdas ersättningar. Arbetsgivaravgifter bör inte tas ut på ersättning från ett vinstdelningssystem.
- För att utbildning ska premieras bättre och bristyrken ska kunna locka till sig arbetskraft måste lönebildningen ge utrymme för en bättre löneutveckling inom dessa yrken jämfört med hur det fungerat hitintills. Därmed kan också ökade möjligheter skapas för tillkomst av arbeten inom branscher med relativt låga ingångslöner. Fler sådana arbeten ökar möjligheten för många att komma in på arbetsmarknaden. Skattesänkningar för låginkomsttagare kan underlätta en sådan process.
- Lagen som reglerar kollektivavtalen bör ses över för att öka den enskildes rättigheter och främja en bättre fungerande lönebildning. Bland annat borde möjlighet för enskilda löntagare att sluta avtal med arbetsgivare utan hänsyn till gällande kollektivavtal underlättas. Riskerna för att enskilda arbetstagare utnyttjas otillbörligt genom att hamna i en underlägsen position, exempelvis vid hög arbetslöshet, måste beaktas i denna översyn. Lagstiftning om att stridsåtgärder ska vara proportionerliga bör införas (mer om detta längre fram i motionen).
- Arbetsmarknadens parter bör eftersträva ökad flexibilitet vad gäller lönebildning för ungdom. Lägre ingångslöner inom vissa branscher kan vara ett verksamt sätt att få fler unga i arbete. Detta bör i första hand lösas avtalsvägen.
Medlingsinstitut
Det direkta ansvaret för lönebildningen har arbetsmarknadens parter. Men genom lagstiftning och institutionella ramar kan staten skapa förutsättningar för en bättre lönebildning. Därför kan utvecklingen av den tidigare förlikningsmannaexpeditionen till ett medlingsinstitut vara något positivt. Det bör dock övervägas om inte Medlingsinstitutet kan samverka/samlokalisera med någon annan befintlig myndighet, exempelvis Kammarkollegiet, för att på så sätt minska bland annat de administrativa kostnaderna.
Medlingsinstitutet bör bland annat verka för samordnade avtalsperioder, ge råd och stöd till arbetsmarknadens parter för att främja en samhällsekonomiskt sund lönebildning. Vid konflikter ska Medlingsinstitutet kunna agera som medlare, genom att i samråd med parterna utse medlare som har förtroende hos de berörda.
En viktig uppgift för Medlingsinstitutet är att se till att statistik om löner finns tillgänglig på ett relevant sätt. På den punkten delar vi regeringens bedömning. Vi anser dock att SCB även i fortsättningen bör vara huvudansvarigt för statistiken, eftersom den har fler avnämare än Medlingsinstitutet och att risken finns att en flyttning av denna statistik till Medlingsinstitutet kan skapa problem med den samordning av den ekonomiska statistiken som görs inom SCB. Det är dock viktigt att SCB har ett nära samarbete med Medlingsinstitutet om hur statistiken ska tas fram och utformas. Den anslagsöverföring som sker i årets budgetproposition på 26 miljoner kronor från SCB till Medlingsinstitutet motsätter vi oss därmed. Anslaget 23:9 Medlingsinstitutet reduceras därmed med 26 miljoner kronor.
Vi kristdemokrater har också ställt oss bakom riksdagsmajoritetens beslut att förlänga varseltiden för strejkåtgärder från 7 dagar till 7 arbetsdagar, att Medlingsinstitutet ska kunna skjuta upp varslade stridsåtgärder i 14 dagar samt införande av varselavgifter vid brott mot varselreglerna. De är rimligt avvägda medel för att i vissa känsliga lägen kunna "kyla ned" en konflikt- situation.
Vi anser att det endast är arbetsmarknadens parter som kan utveckla löneformer och anställningsvillkor som är anpassade till dagens och morgondagens arbetsmarknad med dess snabba omvandlingstakt och allt större variation i anställningsformer, arbetstid och arbetsorganisation. Inrättandet av ett medlingsinstitut får därför inte leda till statlig inkomstpolitik. Det är därför viktigt att betona att det även fortsättningsvis är arbetsmarknadens parter som har huvudansvaret för lönebildningen.
Jämställdhet och diskriminering
En av Medlingsinstitutets uppgifter ska vara att publicera och analysera löneutvecklingen ur ett jämställdhetsperspektiv. Kompletteringar av databasen LINDA förbättrar möjligheten för forskning om vad som har betydelse för löneutvecklingen för kvinnor och män. Medlingsinstitutet bör således ha nödvändig kompetens för att arbeta med jämställdhetsfrågor samt övriga diskrimineringsformer när det gäller lönebildning. Detta är ett bra incitament för att fortsätta arbetet med att undanröja alla osakligt motiverade löneskillnader mellan kvinnor och män samt på andra områden där diskriminering i lönesättning sker.
Under rubriken Förenklad och moderniserad arbetsrätt, kapitel 10, återfinns flera förslag till förändringar i arbetsrätten som också skulle inverka positivt på lönebildningsprocessen.
Förenklad och moderniserad arbetsrätt
Dagens arbetsrätt är anpassad efter 1970-talets samhälle med stora varuproducerande företag som förebild. Tron att människor är utbytbara i en produktionskedja präglade det tänkande som ligger bakom dagens arbetsrätt.
Förändringstakten i näringslivet har accelererat sedan dess. Människor är alltmer välutbildade och svåra att byta ut. Det är i de små företagen som de nya idéerna föds och de nya jobben skapas. Arbetslivet har förändrats till sin karaktär och till sitt innehåll. Företag som är i snabb tillväxt upplever sällan problem med arbetsrätten, inte heller stora företag med hög arbetsrättslig kompetens och stora möjligheter till omdisponering av arbetskraften. Däremot upplever mindre företag i förändring arbetsrätten som ett stort problem. Sammantaget innebär detta att arbetsrätten måste moderniseras och förenklas.
Arbetsrättens syfte, att skapa trygghet för de anställda och förhindra att arbetsgivare behandlar sina anställda godtyckligt, är viktigt och riktigt. Dessutom är tydliga spelregler på arbetsmarknaden något positivt för att underlätta för arbetstagare och arbetsgivare att träffa överenskommelser att förhålla sig till vid tvister.
Mycket talar dock för att dagens arbetsrätt motverkar sitt syfte. Den sorts trygghet som den fast anställde med många tjänsteår upplever bidrar till att skapa otrygghet för den som inte har arbete. Arbetsrätten är också uppbyggd för att skydda den som har arbete, medan den bidrar till att utestänga den som inte har ett arbete. Den höga arbetslösheten är därför ett viktigt skäl till att reformera arbetsrätten. Inte för att den är den enskilt viktigaste anledningen till hög arbetslöshet, eller den avgörande frågan för att nya jobb skapas. Men nuvarande arbetsrätt skapar ett svårgenomträngligt regelverk för det lilla företaget, den skrämmer många från att nyanställa och den skapar en känsla av vanmakt hos många företag. Dessutom innebär exempelvis reglerna för provanställning att många företag väntar i det längsta med att nyanställa innan de vet om konjunkturen bär eller inte.
Enklare regler vid anställning m.m.
Under fyrpartiregeringen genomfördes en rad förändringar av arbetsrätten för att underlätta en mer flexibel arbetsmarknad och att möjliggöra en anpassning till de förhållanden under vilka de mindre företagen lever. Dessa förändringar upphävdes av den socialdemokratiska regeringen efter maktskiftet 1994. Senare återställde regeringen delvis återställaren. Dock på ett otillräckligt sätt.
Kristdemokraterna har under flera år hävdat behovet av att göra arbetsrätten mer flexibel och bättre anpassad till de mindre företagens situation. Det handlar om:
- Rätten att undanta två personer från turordningsreglerna vid uppsägning. De som undantas inom varje turordningskrets ska vara personer som enligt arbetsgivarens bedömning är viktiga för företagets fortsatta drift, så kallade nyckelpersoner. Detta är viktigt för främst mindre företag vid en neddragning av verksamheten.
- Förutsättningarna för företaget att överleva och så småningom växa igen är större om viktig kompetens kan bibehållas vid en neddragning av verksamheten.
- Fackets vetorätt vid entreprenader avskaffas.
- Förbud införs mot blockad av enmans- och familjebolag samt mot företag som inte har kollektivavtal (s k hängavtal) därför att ingen av de anställda är medlemmar i något fack eller vill ha något kollektivavtal.
- Möjligheten till provanställning förlängs till 12 månader från nuvarande 6 månader, vilket skulle öka företagens benägenhet att nyanställa istället för att nyttja övertid vid exempelvis en konjunkturuppgång.
- Skyldigheten för arbetsgivare att återanställa ändras till sex månader från nuvarande 9 månader för viss arbetskraft, till exempel för personer under 55 år.
- Visstidsanställning vid arbetsanhopning bör tillåtas upp till två år.
Genom uppgörelser mellan Miljöpartiet och de fyra icke- socialistiska partierna har riksdagen under år 2000 genomfört kravet på förbud mot blockad av enmans- och familjeföretag. I betänkand 2000/2001:AU4 föreslår samma majoritet i arbetsmarknadsutskottet riksdagen att besluta att undanta två nyckelpersoner från turordningsreglerna vid situationer där arbetsbrist föreligger. Företag med högst tio anställda omfattas av den nya regeln. Beslutet i detta avseende var en kompromiss. Vi Kristdemokrater hade helst sett att regeln var generell för alla företag.
Lämplig statlig myndighet bör ta ansvar för att öka informationen om gällande regler på arbetsrättens område. Inte minst de mindre företagen saknar ofta kunskap om vilka villkor som gäller.
Stridsåtgärdernas proportionalitet
En rimligare balans mellan arbetsmarknadens parter bör etableras vid konflikter.
Proportionalitet
En bättre proportionalitet kan åstadkommas bland annat genom att rätten till sympatiåtgärder begränsas och att ett proportionalitetskrav införs för att begränsa möjligheten till stridsåtgärder som kostar lite för den egna organisationen men orsakar stora kostnader för motparten och tredje man. Proportionalitetskravet skulle inte bara omfatta den första stridsåtgärden utan även svarsåtgärder.
Vi anser att ett proportionalitetskrav bör införas inte bara vid förhandlingar om tecknande av ett nytt kollektivavtal utan också vid blockad och andra stridsåtgärder för att förmå ett företag att ansluta sig till ett redan gällande avtal. Att införa proportionalitetskrav skulle innebära att fackföreningen exempelvis inte får ta ut små nyckelgrupper i strejk om det vållar mycket stor skada för arbetsgivaren.
Prövningen om en åtgärd är proportionell eller inte bör ske dels med utgångspunkt i åtgärden, dels den skada den orsakar. Vid en internationell jämförelse framkommer bl a att strejkrätten är hårdare reglerad i exempelvis Tyskland, Nederländerna, Danmark och Storbritannien. I Tyskland är strejk- rätten underordnad en proportionalitetsprincip vilket innebär att facket måste ta hänsyn till framför allt de ekonomiska skadeverkningarna med strejken. Att strejka för att få igenom krav som inte kan uppfyllas genom kollektivavtal tillåts inte, och sympatistrejker är helt otillåtna. Det är i sista hand den tyska Arbetsdomstolen som avgör om en tvist är oproportionerlig eller ej. Felande part får betala vite eller skadestånd.
En prövning av frågan om stridsåtgärden är rimlig eller inte, bör ske både när parterna förhandlar om att förnya ett kollektivavtal och när fackliga organisationer genom blockader försöker förmå företag att ansluta sig till ett redan befintligt avtal. De senaste åren har ett flertal sådana blockader varit aktuella på arbetsmarknaden. I dessa lägen aktualiseras principen om den negativa föreningsrätten (regeringsformen 2 kap. 23 §). Mycket omfattande stridsåtgärder riktade mot oorganiserade företag kan inte bara framstå som orimliga utan också strida mot den negativa föreningsrätten. Ett krav på proportionalitet i dessa situationer skulle stärka den rätten och innebära ett bättre skydd för konventionen.
Sympatiåtgärder
I Nederländerna måste en strejk vara generell och beröra hela företagets personal eller en hel bransch. Det är förbjudet med sympatiåtgärder som riktas mot tredje part.
Rättsligen är det svårt att motivera rätten till sympatiåtgärder. Vid en primär arbetskonflikt existerar inget bindande avtal mellan parterna, vilket gör att parterna kan ta till åtgärder för att tvinga fram ett avtal. Den egentliga orsaken till att parterna får ta till stridsåtgärder vid en konflikt är att det inte finns ett avtal upprättat mellan parterna. Vid sympatiåtgärder är däremot de stridande parterna bundna av ett avtal och därmed borde det också vara rimligt att dessa avtal upprätthålls.
En annan orsak till förbud mot sympatiåtgärder är den snabba tekniska utvecklingen på marknaden. Företagens ökade beroende av den nya tekniska utvecklingen gör dem extremt känsliga när arbetstagare med den rätta tekniska kompetensen tas ut i strejk eller av andra skäl inte kan utföra sina arbetsuppgifter.
Det finns inte rimliga skäl till att sympatiåtgärder skall tillåtas som ett instrument vid arbetsmarknadskonflikter.
Arbetarskyddsverket
Arbetarskyddsstyrelen och de regionala yrkesinspektionerna läggs samman i det nya Arbetsmiljöverket. Därmed skapas bättre förutsättningar för ett effektivt myndighetsverk. Anslagen till den nya myndigheten föreslås samtidigt öka med 70 miljoner kronor. Dessutom övergår en del arbetsuppgifter och medel från Arbetslivsinstitutet till den nya myndigheten. Vi menar att regeringens ökade krav på Arbetarskyddsverket (blivande Arbetsmiljöverket) kan tillgodoses genom de rationaliseringsmöjligheter som finns inom verket, utan att resurstillskottet behövs. Vi föreslår därför att anslaget 23:1 reduceras med 70 miljoner kronor för vart och ett av de kommande tre budgetåren, i förhållande till regeringens förslag.
Arbetslivsinstitutet
Under senare år har anslagen till Arbetslivsinstitutet höjts ganska kraftigt. Nu föreslås en del omfördelningar och överföringar av arbetsuppgifter och anslag från Arbetslivsinstitutet till bl.a. Arbetarskyddsverket. Myndigheten bör kunna genomföra en del rationaliseringar och fokusera sin verksamhet, bl.a. minska en del av sin bidragsgivning och sina ambitioner på en del områden. Vi delar regeringens bedömning att prioritera den arbetslivsinriktade forskningen på arbetsorganisationsområdet. Vi vill också poängtera vikten av att forskningen inom arbetslivsområdet verkligen kommer de som berörs till del.
Vi bedömer att anslaget 23:2 kan reduceras med 50 miljoner kronor 2001, 100 miljoner kronor år 2002 och 130 miljoner kronor år 2003
Mot bakgrund av det höga anslagssparandet på 23:3, Särskilda utbildningsinsatser m m, kan en besparing göras på 20 miljoner kronor under de tre kommande budgetåren. En viss möjlighet bör finnas att disponera medel mellan de två anslagen 22:2 och 22:3.
Sysselsättningsfrågor inom EU
Inom EU har arbetsmarknadspolitiken och arbetslösheten blivit en allt viktigare fråga. Det står helt klart att gemensamma initiativ och spridande av erfarenheter mellan länderna är nödvändiga för att förhindra den utslagning som den höga arbetslösheten innebär. Ökad flexibilitet inom arbetsmarknadsområdet, lägre löneskatter, utvecklande av företagarandan samt satsning på tjänstesektorn är några huvudpunkter i de gemensamma program som upprättats inom EU:s ram.
På dessa punkter har den svenska regeringen haft svårt att till fullo ta till sig de förslag som man enats om. De relativt blygsamma sänkningarna av inkomstskatterna sker motvilligt och från, inte minst ur ett låginkomsttagarperspektiv, en mycket hög nivå. Viljan att se över arbetsrättens inverkan på möjligheterna för långtidsarbetslösa, invandrare och ungdomar att få arbete är begränsad, liksom öppenheten för att pröva samarbete med privata alternativ inom arbetsförmedlingsverksamheten. Regeringen bör snarast revidera sin handlingsplan med anledning av EU- kommissionens riktlinjer för sysselsättningen, i enlighet med ovanstående, för att omsätta de gemensamma ståndpunkter som EU-länderna enats om vad gäller arbetslöshetsbekämpning.
Sverige bör också i EU-samarbetet betona vikten av att subsidiaritetsprincipen tillämpas konsekvent, d.v.s. att metoderna för att uppnå de gemensamma målsättningarna avgörs på nationell nivå. Riktlinjerna från kommissionen måste bygga på råd och stöd, inte på detaljerade lösningar som mer eller mindre åläggs respektive land. Sysselsättningspolitiken bör vara ett område där samarbete eftersträvas, men ej tillämpas med överstatliga beslut eller andra former som får liknande innebörd.
Stockholm den 5 oktober 2000
Stefan Attefall (kd)
Mats Odell (kd)
Per Landgren (kd)
Göran Hägglund (kd)
Rose-Marie Frebran (kd)
Kenneth Lantz (kd)
Maria Larsson (kd)
Rosita Runegrund (kd)
Magnus Jacobsson (kd)
Inger Strömbom (kd)
Harald Bergström (kd)
Mikael Oscarsson (kd)
Helena Höij (kd)
Sven Brus (kd)