Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om arbetsmarknadspolitik för Värmland. Motivering
Arbetslösheten minskar nu snabbt i Sverige efter en lång period med låg efterfrågan och hårt tryck på omställning inom svenskt näringsliv och offentlig sektor. Vid sidan av den långa och djupa lågkonjunkturen har den snabba tekniska utvecklingen och den ökade internationaliseringen påverkat villkoren för dagens och morgondagens arbetsmarknad. I arbetslivet ställs i dag allt högre krav på arbetskraftens förmåga till omställning, bred kompetensförmåga att snabbt lära sig nya arbetsuppgifter och ny teknik. I denna föränderliga värld har arbetsmarknadspolitiken en viktig roll och vi instämmer i att den därför ständigt måste anpassas till verkligheten. Men då måste den anpassas till den verklighet och de förutsättningar som finns på olika håll i landet, inte enbart till de områden där det är hög tillväxt.
I vårt län, Värmland, har glädjande nog arbetslösheten också minskat. Men tyvärr finns det kommuner som Hagfors och Munkfors som fortfarande har en mycket hög arbetslöshet och det mest bekymmersamma är att ungdomsarbetslösheten är oroväckande hög i dessa kommuner. De här två värmländska kommunerna har även ekonomiska problem, bland annat på grund av befolkningsminskningen, och det är uppsägningar av personal att vänta om man inte erhåller extra stöd. Vidare har ett varsel lagts hos den största arbetsgivaren Tetra Pak i Forshaga kommun, vilket kommer att innebära en ökad arbetslöshet även i denna kommun. Utifrån detta så föreslår vi att riktade insatser inom arbetsmarknadspolitikens område kommer dessa kommuner till del samt andra glesbygdskommuner med liknande problem. Vi anser att det är viktigt att AMS framdeles i större utsträckning beaktar de regionala skillnaderna i sysselsättningsutvecklingen och arbetslöshet vid resursfördelningen av de arbetsmarknadspolitiska medlen och att en annan beräkningsgrund kommer till stånd när det gäller fördelningen. Vidare måste det till en mer långsiktig planering när det gäller sådana här viktiga frågor utifrån att männsikor har blivit drabbade i negativ bemärkelse på grund av ryckigheten i arbetsmarknadspolitiken.
Det är bra att regeringen avser att utreda för- och nackdelar med att införa ett så kallat friår. Friår kan vara ett instrument inom arbetsmarknadspolitiken speciellt i utsatta delar av vårt land. Vidare delar vi regeringens uppfattning att det fortfarande finns ett stort behov av tillfälliga personalförstärkningar för att kvaliteten i förmedlingsarbetet ska kunna öka och fler komma ut i arbetslivet. Men vi anser också att det är viktigt att denna personalförstärkning verkligen kommer de mest utsatta länen med den högsta arbetslösheten till del.
Stockholm den 2 oktober 2000
Lisbeth Staaf-Igelström (s)
Jarl Lander (s)
Ann-Kristine Johansson (s)
Torgny Danielsson (s)
Marina Pettersson (s)