Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring i föräldraledighetslagen i enlighet med vad som anförs i motionen. Inledning
LO och SCB konstaterar i en nyligen publicerad rapport att kvinnor med rimliga inkomster och stabil arbetsorganisation är tre gånger mer benägna skaffa barn än t.ex. vikarierande kvinnor. Otrygghet i arbetslivet påverkar således barnafödandet på ett mera negativt sätt än att kvinnor yrkesarbetar och gör karriär. I sammanhanget är det värt att notera att födelsetalen aldrig varit så låga som idag sedan SCB:s föregångare Tabellverket började föra statistik år 1749.
Problemen som hänger samman med att förena föräldraskap och yrkesliv är av förklarliga skäl komplexa och kräver således flexibla lösningar.
Föräldraledighetslagen
16 och 17§§ i föräldraledighetslagen (SFS 1995:584) ger ett visst skydd mot uppsägning, omplacering och försämrade anställningsförmåner vid föräldraledighet.
Men verkligheten har visat sig annorlunda. Rättspraxis är tämligen mager, sedan mitten av 80-talet föreligger endast fyra domar från Arbetsdomstolen. Enligt JämO är också skrivningen ganska vag, då det har visat sig att lagen inte ger något skydd om en arbetsgivare lyckas formulera andra skäl till den påtagliga försämringen än graviditet eller föräldraledighet. Skyddet bör vara utformat på så sätt att graviditet och föräldraledighet inte till någon del får utgöra godtagbart skäl för de negativa åtgärderna. Som lagen är utformad idag ges inget skydd när arbetsgivaren påstår att det vid sidan av graviditeten och föräldraledigheten också finns andra förklaringar till åtgärderna.
Konstruktionen som finns i de nya diskrimineringslagarna om etnisk diskriminering, diskriminering av funktionshindrade eller på grund av sexuell läggning, det vill säga att arbetsgivaren är skyldig att visa att det saknas varje samband mellan missgynnande och etnisk tillhörighet etc, borde också finnas i föräldraledighetslagen. Det finns med andra ord anledning att se över lagtextens utformning i 16 och 17 §§.
EG-direktivets bevisbörderegel, som gäller för de övriga diskrimineringslagarna, ska även gälla i föräldraledighetslagen. Det innebär att det åligger den som blir diskriminerad att lägga fram fakta som ger anledning att anta att det förekommit diskriminering varefter bevisbördan övergår på arbetsgivaren som har att visa att missgynnandet inte har samband med könstillhörighet. Miljöpartiet vill att regeringen återkommer med en ändring i föräldraledighetslagen angående detta.
Stockholm den 25 september 2000
Matz Hammarström (mp)
Barbro Feltzing (mp)
Kia Andreasson (mp)
Gunnar Goude (mp)
Helena Hillar Rosenqvist (mp)
Mikael Johansson (mp)
Thomas Julin (mp)
Per Lager (mp)
Ewa Larsson (mp)
Gudrun Lindvall (mp)
Yvonne Ruwaida (mp)
Ingegerd Saarinen (mp)
Marianne Samuelsson (mp)
Birger Schlaug (mp)
Kerstin-Maria Stalin (mp)
Lars Ångström (mp)