Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om yrkesinriktad svenskundervisning inom arbetsmarknadsutbildningen.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om omedelbara åtgärder för att förändra och förbättra svenskundervisningen för invandrare.1 3. 1 Yrkande 2 hänvisat till UbU.
Svenska språket viktigt för att få jobb
Arbetslösheten bland flyktingar och invandrare i Sverige beror till stor del på dåliga kunskaper i svenska språket. Svenskundervisningen för invandrare infördes under 1960-talet. Sedan dess har den varit föremål för många omorganisationer och förändringar. Trots detta tycks den inte kunna förmedla tillräckliga svenskkunskaper. Statistik från SCB visar att endast omkring 50 procent av de som påbörjade studier 1993/94 har uppnått godkänd nivå. Det rapporteras även om att studieresultaten har försämrats något för dem som börjat senare. Många hoppar av undervisningen och väldigt få av dem återkommer till ny undervisning.
Trots att inte mer än ungefär hälften av eleverna klarar av undervisningen, tycks de elever som godkänts ändå ha fått för dåliga kunskaper i svenska för att de skall kunna erhålla ett arbete.
Arbetsförmedlingens möjligheter att hjälpa till och förbättra invandrares språkkunskaper är också dålig. I stället för att exempelvis anordna utbildning i yrkesinriktad svenska för invandrare hänvisas i de flesta fall till kommunerna för ytterligare svenskundervisning. Det genomförs bara ett fåtal kurser i yrkesinriktad svenska för invandrare. Det borde därför ges större och mer uttalade möjligheter till svenskutbildning inom arbetsmarknadspolitikens ram.
En rad utredningar har tittat på svenskundervisningen för invandrare. Just nu är den föremål för Riksdagens revisorers granskning. Med alla dessa utredningar som grund är det nu dags att komma med skarpa förslag till förändringar och förbättringar av svenskundervisningen för invandrare. Den absolut viktigaste förutsättningen för att flyktingar och invandrare skall kunna delta i det svenska samhällslivet, är att de kan tala och förstå det svenska språket.
Stockholm den 27 september 2000
Elizabeth Nyström (m)
Lars Björkman (m)