Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en översyn av arbetsmiljölagstiftningen. Motivering
90-talets utveckling inom arbetsmarknaden har radikalt förändrat förutsättningarna för det förebyggande arbetsmiljöarbetet ute på arbetsplatserna.
De av regeringen tillsatta utredningarna, sjukförsäkringsutredningen och utredningen om arbetslivsinriktad rehabilitering, visar tillsammans med kända basfakta från arbetsplatserna på stora brister i det lokala förebyggande arbetsmiljöarbetet.
Den snabba ökningen av sjuktalen under slutet av 90-talet kan i stor utsträckning tillskrivas radikalt förändrade arbetsvillkor, med såväl kvarstående som nya arbetsmiljöproblem, samt avsaknad av aktivt arbetsmiljöarbete.
Detta utvisas inte minst genom den mycket snabba ökningen i sjuktalen bland kvinnor och de allt längre sjukskrivningar som tvingas tillämpas på grund av förslitningseffekter, såväl fysiskt som psykiskt. Vissa yrkesområden löper risk att inom en snar framtid få personalrekryteringsproblem beroende på uppvisandet av allt för stora sjuktal. Landets försäkringskassor påtalar också den komplexitet som råder i sjukdomsbilden i väldigt många fall.
Från fackliga organisationer åberopas problem med rekrytering och utbildning av skyddsombud, för att aktivt kunna arbeta med det förebyggande arbetsmiljöarbetet. I jämförelsetal kan konstateras att flera 10-tusentals skyddsombud saknas, samt att medel för kompletterande utbildning försvunnit under 90-talet. Kopplat till låg kompetens bland arbetsledande funktioner på arbetsmarknaden blir problemställningen komplicerad.
Frågan om arbetsmiljö är inte en angelägenhet endast för arbetsmarknadens parter, eftersom kostnaden för dålig arbetsmiljö till slut drabbar samhället som helhet i form av ökade sjukskrivningskostnader och förtidspensioneringar.
Samhällets formella stöd till det lokala arbetsmiljöarbetet föreligger genom befintlig lagstiftning. Idag saknas dock viktiga incitament för att få en förbättrad organisation och kompetens bland arbetsmarknadens parter.
För att förhindra och förebygga ohälsa kopplat till arbetslivet bör regeringen ta initiativ till att återskapa drivkraften i det lokala arbetsmiljöarbetet. Bra arbetsmiljö måste ses som en god produktionsfaktor i en helhetsbedömning.
En översyn av befintlig lagstiftning bör därför ske, liksom att samhället återskapar förutsättningarna för bra utbildning för de lokala skyddsombuden och arbetsledande funktioner.
Stockholm den 27 september 2000
Göte Wahlström (s)
Christina Nenes (s)