1 Innehållsförteckning
2 Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om småbarnsföräldrars möjlighet att gå ned i arbetstid.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om flexibel arbetstid.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ändring i semesterlagen.
3 Inledning
Att arbeta har sin tid och att vila har sin tid. Det är en viktig och angelägen fråga för alla människor att få balans i livet mellan förvärvsarbete och fritid. Människor har olika behov under olika tider av livet. Mer tid för barnen, familjen och det sociala livet är ett önskemål som delas av många människor. Exempelvis finns oftast önskemål om kortare arbetstider från småbarnsföräldrar. Att bygga ett tryggt socialt nätverk som ger trygga barn och därmed hopp för framtiden kräver tid och engagemang. Många äldre vill gärna korta sin arbetsdag men kan vara beredda att fortsätta på deltid bortom pensionsstrecket. Under andra perioder av livet kan det finnas rakt motsatta önskemål om arbetstiden. En del vill arbeta mesta möjliga övertid under något år för att kunna resa eller förverkliga drömmen om den egna villan. Gemensamt för alla är att behoven ser olika ut under en livscykel och att mycket skulle kunna lösas med flexiblare arbetstider.
Arbetstidsfrågan har i över 100 år funnits på agendan. Alltsedan industrialismens genombrott har arbetstlivet organiserats med fasta arbetsplatser, fasta arbetsuppgifter och fast arbetstid. Den första politiska arbetstidsreformen var när riksdagen antog en begränsning av arbetstiden 1919. Den femte semesterveckan beslutades 1977. Det har genomförts 17 förkortningar av arbetstiden de senaste 50 åren, exempelvis kortare arbetsvecka, längre semester, längre föräldraledighet, kortad arbetstid för skiftarbetare, ökad rätt till studieledighet, lägre pensionsålder samt längre skolgång. Till detta kommer ett stort antal avtal om förkortad arbetstid.
Arbetslivet har genomgått stora förändringar de senaste tio åren. Tjänstesektorn ökar på industrisektorns bekostnad. Många arbetstagare är inte längre bundna till sin arbetsplats varje arbetstimme. Distansarbete, flexibel arbetstid och fri arbetstidsförläggning blir allt vanligare. Varje arbetstagare har unik kompetens som inte gör dem så lätt utbytbara. De fasta anställningarna har minskat i antal, samtidigt som projektarbete och korttidsanställningar ökat. Bemanningsföretagens verksamhet växer lavinartat.
Arbetstiden har varit en av de stora stridsfrågorna i årets budgetförhandling. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och s-kvinnorna har ropat högt på en generell lagstadgad arbetstidsförkortning med 6 timmars arbetsdag som slutmål. Förespråkarna menar att kortare arbetstid är lösningen på nästan alla problem: hälsoproblem, bristande jämställdhet och hög arbetslöshet.
De tre största fackförbunden, Kommunal, Metall och Sif, har redan klargjort att kortare arbetstid blir ett huvudkrav i nästa stora avtalsrörelse år 2001. Samtidigt varnar de regeringen, Miljöpartiet och Vänsterpartiet för att lägga sig i avtalsförhandlingarna och lagstifta om arbetstidsförkortning och därigenom ta ifrån dem möjligheten att låta enskilda välja mellan högre lön och kortare arbetstid.
Vi kristdemokrater menar att en generell arbetstidsförkortning inte är lösningen vare sig för den enskilde individen eller för arbetslösheten. De kollektiva lösningar som uppnås genom generell lagstiftning motverkar möjligheten för den enskilde att välja arbetstidsomfattning och arbetstidsförläggning. Man måste under olika skeden av livet kunna välja att arbeta olika mycket. Avtal bör slutas på lokal nivå med hänsynstagande till den enskilde individens behov, parat med rimliga förutsättningar för företagande.
4 Arbetstid idag
Drygt 800 000 personer byter jobb varje år. 100 000 kommer in och lika många försvinner ut med olika pensionsavtal. Mellan 10 000 och 20 000 startar varje år eget företag. Omkring 3 miljoner personer har tillsvidareanställning och 350 000 är så kallade egenanställda. 500 000 har tidsbegränsade anställningar, en grupp som idag utgör cirka 20 procent av alla sysselsatta och som hela tiden ökar.
Även om den lagstadgade arbetstiden är 40 timmar arbetar vi inte mer än 32,8 timmar per vecka i reell tid. Det är lågt också i en europeisk jämförelse. I en jämförelse av 14 OECD-länder har vi den tredje kortaste arbetstiden beroende på sänkt pensionsålder, utökad semesterledighet, kortare arbetstid för tvåskiftesarbetare och så vidare. Tittar man på årsarbetstiden ligger Sverige näst lägst i Europa, efter Norge, med en faktisk årsarbetstid på 1 550 timmar, medan Frankrike har 1 640 timmar och USA har 1 960 timmar. Om arbetstiden i Sverige kortas från 40 till 36 timmar i veckan beräknas detta kosta 10 procent av löneutrymmet. Även om man använde hela det centrala utrymmet till arbetstidsförkortning skulle det ta 6-7 år innan man kommit ned till 36 timmar.
20 procent av samtliga arbetstagare svarar för 72 procent av övertidsuttaget, 40 procent arbetar inte alls övertid. Detta indikerar att det är bristyrkesgrupper som arbetar övertid, förmodligen inte beordrad övertid utan i samförstånd med sin arbetsgivare. Förkortad arbetstid löser inte detta problem.
Enligt en opinionsundersökning av Skop arbetar 900 000 svenskar deltid och över 70 procent är nöjda med den arbetsformen.
43 procent anger enligt SKOP att de är nöjda med sina arbetstider. Det finns en stor variation i önskemålen om hur arbetstiderna ska förbättras bland dem som inte är nöjda. 13 procent vill arbeta mer än idag, 27 procent vill arbeta mindre medan 14 procent vill arbeta lika många timmar som idag men på andra tider. Framförallt är det de äldre som är nöjda med sin arbetstid, medan de yngre, 18-34 år, vill arbeta mer för att tjäna mer pengar. Dessutom vill 20-30 procent arbeta mindre för att öka fritiden.
5 Rapporter, undersökningar och aktuell forskning
Såväl Konjunkturinstitutets som Arbetslivsinstitutet och Långtidsutredningen har presenterat rapporter under våren 2000.
Konjunkturinstitutets rapport tar upp de makroekonomiska effekterna av en arbetstidsförkortning. Huvudresultatet är att en arbetstidsreform leder till produktionsbortfall i motsvarande grad som arbetstiderna kortas. Effekten kan mildras något av ett ökat arbetskraftsdeltagande och en något lägre sjukfrånvaro.
Konjunkturinstitutet menar vidare att det är mycket dyrbart. Översatt till individnivå skulle en arbetstidsförkortning med 2,5 timmar per vecka leda till en välfärdsförlust på 30-40 miljarder, eller 30 000 kronor per år och förvärvsarbetande. En förkortning med 5 timmar skulle innebära 50 000 kronor i välfärdsförlust per individ.
Institutet påvisar också att arbetslösheten efter ett tag med kortare arbetstid ökar, då konkurrenskraften försämras vilket leder till rationaliseringar samt konkurser som gör att människor mister sina arbeten.
Långtidsutredningen menar att demografin är det stora problemet i framtiden. Under kommande decennier ökar antalet äldre samtidigt som relativt få unga människor inträder på arbetsmarknaden. Från 2008 krymper den arbetsföra befolkningens storlek och den fallande trenden fortsätter flera decennier framåt. Från 2015 blir kommunernas resurser alltför knappa i förhållande till det växande trycket på välfärdssystemen. Varje förvärvsarbetande måste alltså försörja fler. Om arbetstiderna kortas generellt blir konsekvenserna allvarliga såväl för den enskilde arbetstagaren, för pensionären som för samhället. Detta visar på betydelsen av att så många som möjligt finns i arbetslivet i så stor utsträckning som möjligt.
Arbetslivsinstitutets rapport "Arbetstidsförändringar - möjligheter och konsekvenser" innehåller en genomgång av aktuell forskning om arbetstidsförkortning samt effekterna på jämställdhet, social välfärd, offentliga finanser samt företagens och hushållens ekonomi.
Rapportens slutsats är att en arbetstidsförkortning leder till ökade rekryteringsproblem, att den regionala obalansen förstärks, att företagens kostnader ökar, att inga större konkreta effekter på hälsan kan påvisas och att effekterna på sjukförsäkring och förtidspension därför blir små samt att effekterna på jämställdheten skulle bli större om kvinnorna ökade sin arbetstid till männens nivå. Ökad fritid kan vara positivt, men inte för alla individer.
Professor Lars Calmfors anser att slutsatserna i Arbetslivsinstitutets rapport är riktiga. Han menar också att risken för negativa effekter på produktion och sysselsättning vid en arbetstidsförkortning är störst i en situation som den nuvarande med brist på arbetskraft.
Den teoretiska forskningen är samstämmig: arbetstidsförkortning är inte någon effektiv åtgärd för att öka sysselsättningen. Den empiriska forskningen har större variation. Bästa studien är gjord i Tyskland av ekonom Jennifer Hunt. Där genomfördes en decentraliserad arbetstidsförkortning i olika branscher under 10 år, 1985-1994. Resultatet blev att arbetstidsförkortningen inte ledde till mer övertid, löneinkomsterna föll inte avsevärt, men inga positiva sysselsättningseffekter uppvisades utan tvärtom så minskade sysselsättningen. De makroekonomiska effekterna belyses inte i studien.
Calmfors anför att vi historiskt sett har tagit ut produktivitetsstegringen i form av både högre konsumtion och kortare arbetstid, och det är rimligt att vi vill göra det också i framtiden. Men i de avvägningar som måste göras bör man utgå från att kortare arbetstid har betydande ekonomiska kostnader. Detta är ett starkt argument mot lagstiftning och ett starkt argument för avtal eller individuella överenskommelser. Man kan inte blunda för att kortare arbetstid verkligen kostar något. Detta kan vara särskilt viktigt de närmaste åren då den demografiska utvecklingen även utan arbetstidsförkortning kan väntas innebära brist på arbetskraft och allvarliga påfrestningar på de offentliga välfärdssystemen.
En Sifo-undersökning våren 2000 visade att endast 15 procent av de förvärvsarbetande ville att arbetstidens längd och förläggning skulle avgöras av lagar. 54 procent vill att frågan ska avgöras av den anställde och arbetsgivaren.
6 Argument mot en generell lagstadgad förkortad arbetstid
6.1 Får fler jobb om man delar på dem?
Det första argument som hördes från dem som förordar generell arbetstidsförkortning var att man på grund av den höga arbetslösheten skulle dela på jobben. Men dagens arbetsorganisation innehåller mer av specialistkompetens än tidigare där människor inte är utbytbara hur som helst. Redan idag finns stora problem med flaskhalsar på arbetsmarknaden. Dessa skulle definitivt förvärras om förkortad arbetstid infördes. Resonemanget om att dela på jobben utgår från att arbetskraften är homogen och mobil.
Sverige befinner sig för närvarande i en internationell högkonjunktur. Vissa regioner och vissa sektorer ropar efter arbetskraft. 7 av 10 företag som vill nyanställa uppger att de har rekryteringsproblem. Problemet är inte mindre inom offentlig verksamhet: vård, omsorg och skola. Stora pensionsavgångar väntar de närmaste åren, vilket medför att arbetskraftsbristen kommer att accentueras än mer. Behovet är knappast att dela på jobben utan snarare att klara matchningsproblemet bättre.
6.2 Minskar stressen om man kortar arbetstiden?
Det ökande tempot skapar stress, vilket har blivit ett problem i arbetslivet i hela Europa. Stress orsakar stora kostnader för både individen och samhället. Sambandet mellan stress och hjärt-kärlsjukdomar är vetenskapligt fastlagt, och bevisen ökar för att det också finns samband mellan stress och vissa yrkesrelaterade cancerformer. Stressen blir särskilt skadlig om den som drabbas inte fått tid och möjlighet att återhämta sig utan står under konstant press långa tidsperioder.
Stressfaktorerna är enligt stressforskaren Maggie Miller:
a) tidsrelaterade, såsom tempoökning, belastning då färre gör mer, 24- timmarssamhälle, full kalender,
b) kunskapsrelaterade, såsom att jobb uppgraderas, kunskap är färskvara,
c) tillitsrelaterade, såsom oro för jobb och framtid, misstro mot politik och myndigheter, ideliga förändringar,
d) ekonomirelaterade, såsom konkurrenskrav, press på svensk ekonomi, neddragningar.
Av ovanstående lista framgår med tydlighet att enbart förkortad arbetstid inte skapar mindre stress för den enskilde. Stressfaktorerna är många och för att leva ett gott liv måste vi bemästra dem på många plan.
Enligt vissa forskare riskerar den arbetsrelaterade stressen att öka vid förkortad arbetstid då lika mycket arbete måste uträttas under färre antal timmar. Och i historiens ljus kan vi ju klart se att lediga lördagar och 40 timmars arbetsvecka inte gjort vår tillvaro mindre stressig än den var förr.
6.3 Vad kostar en arbetstidsförkortning?
Konjunkturinstitutets rapport visar med tydlighet att en generell lagstadgad arbetstidsförkortning kostar mycket, såväl för den enskilde, för företagen som för samhället.
Arbetstidsförkortning är en dyr reform som måste betalas med lägre inkomstutveckling, som ger mindre skatteinkomster vilket minskar utrymmet för den generella välfärden. Företagens konkurrenskraft minskar väsentligt, såväl på den europeiska som på den internationella arenan.
Arbetsgivarverket är företrädare för 277 statliga myndigheter med en kvarts miljon anställda. "Om en lagstiftning genomförs kommer det antingen att leda till kraftiga nedskärningar eller till lönesänkningar till de statsanställda," säger verkets chef Birgitta Isaksson Peréz och styrelseordförande Claes Norgren. Det skulle drabba verksamheter som polis, utbildning och rättsväsende.
7 Europeiska erfarenheter av arbetstidsför- kortning
I Frankrike infördes 35 timmars lagstadgad arbetsvecka i juni 1998. Regeringen hävdade att reformen skulle leda till mellan 500 000 och 700 000 nya jobb. Det har hittills blivit 57 000 nya jobb enligt den franska regeringen. Arbetsgivarsidan är dock osäker om några jobb överhuvudtaget har skapats. Flertalet nya jobb var planerade innan lagförslaget genomfördes. Även om lagen säger 35 timmar, arbetar många övertid vilket gör att skillnaden mot tidigare inte blev så stor.
I Frankrike har arbetstidsförkortningen kombinerats med sänkta arbetsgivaravgifter för att mildra effekten för arbetsgivaren. Det minskar dock inte de samhällsekonomiska kostnaderna.
I Tyskland har man på förbundsnivå i avtalsförhandlingar genomfört kortare arbetstid på ett antal områden, medan andra inte har förkortat arbetstiden. Ökade arbetskraftskostnader till följd av arbetstidsförkortning har bidragit till nedgången i den tyska konjunkturen och arbetslösheten har snarare ökat än minskat. Meningarna om arbetstidsförkortningens effekter går starkt isär mellan olika bedömare.
De flesta EU-regeringar har frångått tanken på generella arbetstidsreformer och har övergått till att förespråka en mer decentraliserad och förhandlad arbetstidspolitik på bransch- eller företagsnivå.
8 Kristdemokraternas grundtankar i arbets- tidsfrågan
Antalet arbetstillfällen är inte statiskt och låter sig inte fördelas genom matematiska formler. Varje människa är unik, har behov och kompetens som är specifik för just henne. Därför är det varken önskvärt eller möjligt att fördela arbetsmängden efter någon planekonomisk modell. Istället behövs politiska beslut som ger förutsättningar för fler jobb. Kollektiva lösningar innebär alltid att enskilda människor kommer i kläm.
Kristdemokrater anser inte att en generell arbetstidsförkortning skulle lösa de problem som idag existerar på arbetsmarknaden, varken för den enskilde individen eller för problematiken med arbetslöshet och ökad ohälsa.
Vi ser dock mycket positivt på möjligheten för enskilda människor att korta sin arbetstid. Individen ska ha stora möjligheter att i förhandling byta löneutrymmet mot kortare arbetstid. Man måste under olika skeden av livet kunna arbeta olika mycket.
Livskvalitet betyder olika saker för olika människor. Kristdemokraterna vill att människor ska bestämma själva och att man inte genom politiska beslut ska lägga en mall som alla ska passa in i. Pappersarbetareförbundet lät häromåret sina medlemmar välja hur ett ökat löneutrymme skulle tas ut. En tredjedel av medlemmarna valde kortare arbetstid, en tredjedel valde högre lön, en tredjedel valde lägre pensionsålder. Så olika vill människor använda sitt löneutrymme och det valet ska politiker respektera. Kristdemokraterna har tilltro till att arbetsmarknadens parter förmår att hantera frågan och hitta fungerande flexibla lösningar.
Det finns i Sverige många exempel på att man i löneförhandlingar bytt ett löneutrymme mot kortare arbetstid. Avtal bör slutas på lokal nivå med hänsynstagande till den enskilde individens behov, parat med rimliga förutsättningar för företagande. Många avtal som slöts i Sverige under 1998 års avtalsrörelse inkluderade arbetstidsförkortning. Det är en positiv lösning utifrån enskildas önskemål. I Växjö kommun har 10 procent av de heltidsanställda arbetstidsförkortning idag.
9 Ett barnvänligt arbetsliv
En förutsättning för att både kvinnor och män ska ha möjligheten att utvecklas i sin yrkesroll och samtidigt kunna fungera i den viktiga föräldrarollen är att vi kan skapa ett barnvänligt arbetsliv, alltså en arbetsmiljö där det ses som en kompetenshöjning och en viktig samhällsuppgift att vårda och fostra sina barn. Detta gäller både män och kvinnor.
Om män i större utsträckning blir aktiva deltagande föräldrar skapas förutsättning för kvinnors möjligheter till karriär och makt inom arbetslivet. Att det föds allt färre barn i Sverige idag, snart bara 1,5 barn per kvinna, är en varningssignal. Mycket tyder på att en ökad förvärvsfrekvens, högre tempo i arbetslivet och ökad arbetslöshet, med därmed ökad rädsla att förlora jobbet, försvårar kombinationen med föräldraskap. Det är förödande för en nation om den inte skapar utrymme för barn att födas och för vuxna att vara föräldrar.
Kristdemokraterna vill öka småbarnsföräldrars valfrihet när det gäller barnomsorg. Det spelar inte så stor roll om det kallas barnomsorgskonto eller vårdnadsbidrag. Det viktiga är att det ger en reell valmöjlighet av barnomsorg, vilket inkluderar möjligheten att också korta sin egen arbetstid. Ett barnomsorgskonto/vårdnadsbidrag i kombination med avdragsrätt för styrkta barnomsorgskostnader ger förbättrade ekonomiska möjligheter för småbarnsföräldrar att gå ned i arbetstid. De ekonomiska villkoren för att ta hand om barn måste vara gynnsamma. En generös föräldraförsäkring, möjlighet till föräldraledighet i åtminstone 3 år med barnomsorgskonto/vårdnadsbidrag, tillgång till god barnomsorg av olika slag som kan väljas efter barnets och föräldrarnas önskemål är viktiga inslag för kombinationen föräldraskap/ arbetsliv.
Föräldrar önskar flexiblare - inte kortare - arbetstid i första hand för att kunna förena föräldraskap och arbetsliv. Det visar en undersökning som Hem och Skola gjort. 39 procent anser det vara bästa botemedlet mot ansvars- krockar.
Distansarbete utförs oftast från hemmet och kan ibland kombineras med en helt fri förläggning av arbetstid till vilka av dygnets timmar som helst. Genom att via dator ha kontakt med sin arbetsplats har nya möjligheter öppnats för distansarbete. Många småbarnsföräldrar finner kombinationen utmärkt. Då man kan ägna sig åt barnen under deras vakna timmar och arbeta när barnet sover. Man sparar också restiden. 200 000 svenskar distansarbetar idag.
Vi kristdemokrater ser också positivt på "job-sharing" där två parter med likartad kompetens delar på ett jobb för att klara till exempel barnomsorg på ett familjenära sätt. Arbetstidsförläggning som går väl att förena med familjeliv är en angelägenhet också för en framtidsinriktad arbetsgivare.
För många människor, främst kvinnor och småbarnsföräldrar, är dubbelarbetet mest påfrestande - inte arbetstidens längd i sig. På grund av våra höga skatter lägger vi i Sverige ned mycket tid på sådant som man köper i andra länder. Om vi vill lätta på arbetsbördan för kvinnor och småbarnsföräldrar med flera är det bättre att skapa förutsättningar för dessa grupper att köpa hushållstjänster än att sänka arbetstiden för alla. Det kan ske genom att hushållsnära tjänster berättigar till en skattereduktion på 50 procent av arbetskraftskostnaden. En sådan reform skulle förbättra förutsättningarna för den vita marknaden för hushållstjänster. Det skulle öka jämställdheten, eftersom det fortfarande är kvinnorna som har huvudansvaret för hemmet och barnen. Genom vårt förslag tror vi att fler kommer att utnyttja hushållstjänster och därmed också underlätta för både män och kvinnor att förena yrkesarbete med föräldraskap och fritid. Vidare skulle vårt system öka sysselsättningen och göra många svarta jobb vita.
10 Flexibla arbetstidslösningar
Kristdemokraterna menar att arbetstiden ska utformas utifrån verksamhetens behov men med största möjliga inflytande för individen. Det är att gå från kollektivistiska lösningar till ett system med människors olika behov i centrum. Genomgående för flexibla arbetstidslösningar är att överenskommelse träffas så långt som möjligt direkt mellan arbetsgivare och enskild arbetstagare.
Fasta arbetstider klockan 7 till 16 eller 8 till 17 är inte längre norm på alla Sveriges arbetsplatser. Tvärtom visar erfarenheten att de arbetsgivare som låter sina arbetstagare påverka sin egen arbetstidsförläggning får medarbetare med högre motivation och effektivitet. Ett ökat utrymme av självvalda arbetstider ger också en positiv inverkan på arbetsmiljön och minskar stressfaktorn.
60 procent av alla anställda anser sig idag ha inflytande över arbetstidens förläggning. Andelen har ökat markant de senaste åren enligt SCB:s statistik. Detta system gynnar båda parter på arbetsmarknaden. Sju av tio företag tillämpar idag en flexibel förläggning av arbetstiden. Arbetstagaren har önskemål om att få påverka arbetstidens förläggning. Arbetsgivaren har önskemål utifrån verksamhetens behov. Givetvis kan konflikter i önskemålen uppstå. Dessa kan bara lösas i dialog och med stor öppenhet för nya arbetstidsmönster.
Försök med olika slag av flexibel arbetstid pågår runtom i Sverige, såväl inom offentlig som i privat verksamhet. Här följer en exempelbank på olika lösningar.
10.1 Årsarbetstid
Passar verksamheter som har ojämn beläggning sett över året, exempelvis dagbarnvårdare, socialtjänst inriktad mot familjeproblem eller ungdoms- problem. Har också använts för att minska antalet vikarier och tillskapa fasta tjänster istället. Schema utformas gemensamt i arbetsgruppen tillsammans med chefen för varje arbetsperiod. Avstämningstidpunkt gentemot fastställd årsarbetstid kan göras efter sex veckor eller tolv månader beroende på verksamhet. Verksamhet pågår bland annat i Växjö, Norrköping, Simrishamn, Sunne och Eskilstuna kommun.
10.2 Tvättstugemodellen
Används inom äldreomsorg men också som ett sätt att ge deltidsanställda högre sysselsättningsgrad. Schema fastställs efter önskemål som lämnats från alla anställda. Begränsningsperioden kan vara några veckor eller några månader. Ett grundschema finns ofta i botten. Ett visst antal timmar kan sparas i en timbank.
Verksamhet pågår bland annat i Uddevalla och Göteborgs kommun.
10.3 Poängmodellen
Används bland annat på sjukhusavdelningar där man haft problem att belägga vissa tider på dygnet, exempelvis på Södersjukhuset och Karolinska sjukhuset i Stockholm samt på Värnamo lasarett. Personalen önskar arbetstider och önskemålen jämkas sedan ihop. De tider som är "besvärligast" att jobba ger högre poäng. Den sammanlagda arbetstiden och lönen räknas sedan ut med ledning av poängen. Schema läggs för fyra veckor i taget och i botten finns ett bemanningsmål. Alla har i grunden en garanterad sysselsättningsgrad.
10.4 Individuella scheman med tidbank
Personal inom äldreomsorg och hemtjänst i Nässjö får individuellt upprättade scheman som kan variera för varje schemaperiod eller vara fast under lång tid. Överenskommelser kan träffas inom arbetslaget om ändringar och om vikarie ska sättas in. Begränsningsperioderna är också olika långa. En timbank med minus 25 eller plus 40 timmar kan användas och avstämning görs en gång per år.
10.5 Arbetstidsbuketter
Redan på 70-talet införde Volvo lastvagnar och Volvo personvagnar arbetstidsbuketter. Olika kombinationer av arbetstider matchas med hjälp av "buketter" mot olika krav på drifttider. Personalen kan med buketten välja de arbetstider och de skift som passar dem själva bäst. Erfarenheterna från arbetstidsbuketten är positiva, bland annat har personalomsättningen minskat, konkurrenskraften stärkts, tillverkningssvängningar och arbetsbemanning anpassats.
10.6 Flextid med "kvittidsbank"
Spectra Precision har för samtliga anställda flexad plus- och minustid som samlas i en "kvittidsbank" som ligger rullande över året och tillåts variera mellan minus 30 och plus 100 timmar. Systemet har stora fördelar både för de anställda och företaget, bland annat fungerar anpassningen till allmänna kommunikationsmedel bättre, problem med dagislämning och - hämtning har försvunnit, personalen tycker att motivationen har ökat, arbetstiden hålls bättre och närvarotiden har ökat.
10.7 Rörlig arbetstid
Inom förskoleverksamheten i Jönköping stämde fasta arbetstidsscheman allt sämre med verksamhetens behov. Man ville få största möjliga personaltäthet när flest barn var på förskolan och samtidigt ge de anställda möjlighet att påverka sina arbetstider utifrån personliga intressen. De anställda anger själva sina arbetstider utifrån uträknat tidsschema och barnens tider för fyra veckor i taget.
10.8 Flextid och individuella scheman
200 arbetstagare i Alingsås kommun startar med att göra schema som täcker verksamhetens behov. Varje anställd gör sedan ett individuellt önskeschema.
Samordning av olika personliga scheman ger i dialog ett 6-veckors grundschema.
10.9 Flextid för elever
I Karlstad har eleverna i Kroppkärrskolan flextid. De har en fast skoltid varje dag mellan 08.30 och 13.30 för gemensamt arbete och en del individuellt. Dessutom har de flextid 200 minuter i veckan mellan 07.30- 08.30 och 13.30-15.00 för individuellt arbete.
10.10 Utvärdering
Sammantaget för alla försök är att deltagarna nästan undantagslöst önskar fortsätta efter försöksperiodens slut. Utvärderingarna ger ofta vid handen att tillvaron blivit lättare att hantera efter det individuella valet av arbetstid. Man kan gå kvällskurser utan att byta arbetstid med andra, man kan handla när det inte är så mycket folk i affären, man kan vara med om familjehögtider i större utsträckning. Och trots att utgångspunkten alltid är verksamhetens behov blir den individuella friheten tillräckligt stor för att livet ska bli enklare. Samstämmigt från utvärderingarna är också att delaktigheten ökat markant på arbetsplatsen samt att ansvarskänslan för att tillgodose verksamhetens totala behov blivit var mans sak. Även de fackliga företrädarna är överlag positiva.
11 Sammanfattande slutsatser och förslag till åtgärder
Kristdemokraterna menar att arbetstiden måste betraktas ur ett livscykelperspektiv och att man måste ta hänsyn till de olika behov olika människor har. Som 25-åring har man andra önskemål om arbetstidens längd än när man är 40 eller 60 år. Arbetslivet måste vara förenligt med att vara förälder, odla ett intresse, vara aktiv i föreningsliv, driva eget företag vid sidan om en anställning osv. En annan viktig grundsten är att skapa möjlighet för ett långvarigt deltagande i arbetslivet. Det minskande barnafödandet kommer att ställa krav på ökat förvärvsdeltagande. Och de sista arbetsåren kommer att ha stor betydelse för pensionens storlek i det nya pensionssystemet. Den ekonomiska välfärdsförlust det skulle innebära om alla samtidigt skulle korta sin arbetstid skulle drabba såväl den enskilde, företagen som nationen Sverige.
Den enskilda människans olika önskemål under olika tider av livet gör att centrala kollektivistiska lösningar måste anses högst otidsenliga. Kristdemokraterna menar att arbetstidsfrågan bäst löses när arbetsmarknadens parter själva tar ansvar för avvägningen mellan arbetsgivarens och arbetstagarens intressen. Det kan ske i form av kollektivavtal eller lokala avtal. Många tecken tyder på att arbetstidsförkortning såväl som arbetstidsförläggning är, har varit och kommer att vara prioriterade i kommande avtalsförhandlingar. Regeringens och dess stödpartiers ageranden är med tanke på denna utveckling mycket förvånande. När människor själva hittar bra lösningar ska inte staten lägga sig i och faktiskt desarmera avtalssystemets legitimitet. Kristdemokraterna avvisar således en generell lagstadgad arbetstidsförkortning.
Kristdemokraternas alternativ till den lagstadgade generella arbetstidsförkortningen kan sammanfattas i följande tre punkter:
11.1 Underlätta för barnfamiljer att gå ned i arbetstid
Svårigheterna att förena föräldraskap och arbetsliv kräver särskild uppmärksamhet. Här krävs aktivt stöd i den viktiga uppgiften att vårda och fostra en ny generation. Staten bör via lagstiftning möjliggöra för småbarnsföräldrar att minska sin arbetstid. Redan idag finns laglig rätt att reducera arbetstiden om man har barn under 8 år. Rätten till tjänstledighet för vård av egna barn bör förlängas till att barnet är 3 år. Ett vårdnadsbidrag/barnomsorgskonto bör snarast införas för att skapa valfrihet och ge ökade ekonomiska möjligheter att, om man så vill, minska sin arbetstid.
Vi kristdemokrater ser också positivt på "job-sharing" där två parter med likartad kompetens delar på ett jobb för att klara till exempel barnomsorg på ett familjenära sätt.
11.2 Flexibel arbetstidsförläggning
Ett gott arbetsklimat kännetecknas av ett stort medinflytande för personal. En av de allra viktigaste faktorerna för den enskilde är att få påverka omfattning och förläggning av arbetstider.
Arbetstidslagstiftningen måste utformas så att arbetsgivare och arbetstagare i ökad utsträckning lokalt kan fastställa arbetstiden efter sina behov och önskemål. Vi ser positivt på regler som skapar goda förutsättningar för parterna att i kollektivavtal finna väl balanserade lösningar mellan verksamhetens och de anställdas krav.
För arbetstagaren är det positivt att, utifrån verksamhetens behov och arbetslagets möjligheter, få förlägga arbetstiden på ett sätt som gör det möjligt att kombinera med exempelvis studier, tid med barnen eller fritidsaktiviteter. Obekväm arbetstid kan exempelvis för småbarnsföräldrar vara tidpunkten för hämtning på daghem, för andra tidig morgon och för ytterligare andra kvällar.
Även arbetsgivaren gynnas av en friare användning av arbetstiden. Möjlighet till säsongs- eller efterfrågeanpassad arbetstid ökar chansen att behålla arbetskraften i en konjunktursvacka eller vid minskad orderingång. Då kan den totala arbetslösheten pressas ner och antalet sysselsatta öka. Samfällda utvärderingar visar också att de anställdas engagemang och ansvarstagande för verksamheten ökar när inflytandet över arbetstidens förläggning ökar.
Staten och kommunerna bör föregå med positivt exempel när det gäller att låta personalen på varje arbetsplats utifrån sina och verksamhetens behov påverka hur arbetstiden ska förläggas.
11.3 Ändra semesterlagen
Ett ökat löneutrymme har under historiens skede till viss del tagits ut i form av förkortad arbetstid. Så kommer att ske även i framtiden. Kristdemokraterna ser positivt på att arbetsmarknadens parter förhandlar om utökad semester. Vi avvisar dock tankarna på att lagstiftningsvägen förlänga semestern med ytterligare en semestervecka. Semesteravtalen ser redan idag olika ut därför att olika förbund prioriterat olika utifrån sina medlemmars behov.
Forskning visar att stress kan vara positiv under begränsad tid, men vid långvarig stress ökar risken för utbrändhet. Det är därför nödvändigt med en längre sammanhängande ledighet för återhämtning. Idag föreskriver lagen rätt till tjugofem semesterdagar. Vi föreslår att fyra veckor av den semester som utgår enligt semesterlagen ska regleras enligt nuvarande lag, med uttag av hela dagar och sammanhängande perioder. Betald semesterledighet utöver de fyra veckorna vill vi ska kunna förläggas efter den enskildes önskemål och verksamhetens behov. Denna del blir då möjlig att ta ut också som arbetstidsförkortning per dag, per vecka eller per månad, eller att spara till en riktigt lång semester. För att öka individens frihet vill vi i detta avseende förändra semesterlagen med ett tillägg i 10 § andra stycket om att betald semester utöver fyra veckor ska kunna tas ut som arbetstidsförkortning.
Stockholm den 22 september 2000
Maria Larsson (kd)
Stefan Attefall (kd)
Magnus Jacobsson (kd)
Rosita Runegrund (kd)
Mats Odell (kd)
Per Landgren (kd)
Göran Hägglund (kd)
Rose-Marie Frebran (kd)
Kenneth Lantz (kd)
Inger Strömbom (kd)
Harald Bergström (kd)
Mikael Oscarsson (kd)
Helena Höij (kd)
Annelie Enochson (kd)