Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen avslår regeringens förslag till ändring i lagen om anställningsskydd gällande avgångsskyldighet.
2. Riksdagen beslutar att upphäva tidigare beslut om att arbetsgivare i företag med färre än tio anställda kan undanta två anställda vid upprättandet av turordningslista enligt LAS.
3. Riksdagen avslår regeringens förslag till avtal om tidsbegränsad anställning när en arbetstagare fyllt 67 år.
4. Riksdagen beslutar att återinföra krav på att central facklig organisation skall godkänna avsteg från turordningslista vid uppsägning som berör person äldre än 57 år.
5. Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i lagen om läkarvårdsersättning.
6. Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i lagen om ersättning för sjukgymnastik.
7. Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i lagen om allmän försäkring.
Tvingande regel i anställningsskyddslagen mot kollektivavtal
Regeringen föreslår att en tvingande regel införs i anställningsskyddslagen (LAS) mot rätten att avtala om tidigare avgångsskyldighet än 67 år. I dag gäller att avgångsskyldighet gäller vid 67 års ålder såvida inte kollektivavtal säger annat. Dessa avtal föreslås bli ogiltiga senast med utgången av år 2002.
I Sverige har under lång tid arbetsmarknadens parter avtalat om villkoren på arbetsmarknaden. Lagar har för parterna varit dispositiva, tvingande lagstiftning har undvikits. Detta har också stadfästs genom att Sverige ratificerad ILO-konventionerna nr 98 och nr 154. 1949 års konvention nr 98 slår fast organisationsrätten och den kollektiva förhandlingsrätten, 1981 års konvention nr 154 innehåller skrivningar om främjande av kollektiva förhandlingar.
Avsteget från svensk tradition och ILO-konventionerna görs mot bakgrund av det nya pensionssystemet enligt regeringen.
Flera remissinstanser ser med oro på regeringens nya linje. ILO-kommittén finner att det kan ifrågasättas om förslagen gällande anställningsskyddslagen är förenligt med Sveriges åtaganden enligt ILO:s konventioner 98 och 154. Inte nog med detta. Kommittén vill dessutom ha en särskild prövning mot ILO:s konvention nr 128 (pension vid 65 års ålder). Enligt TCO:s organisationer strider förslagen mot Europarådets sociala stadga och mot ILO-konventioner. Enligt SAF föreligger en uppenbar risk att förslaget strider mot ILO-konventioner gällande den kollektiva förhandlingsrätten.
Regeringen går dock lättvindigt förbi dessa konventioner. Syftet med förslaget är ju gott, anställningsskyddet skall öka, och det var väl inte meningen med ILO:s konventioner att de skulle förhindra goda förslag, tycks regeringen mena. Avsikten med konventionerna på detta område kan ju inte vara att för all framtid avhända en stat från att lagstifta på detta område. Genom det nya pensionssystemet kan det behövas ytterligare några år i arbete för vissa för att få en hygglig pension, är det underliggande budskapet. Då måste det till en reell möjlighet till detta enligt propositionen. Metoden som föreslås innebär att kollektivavtalets ställning ifrågasätts.
Vänsterpartiet är också oroligt för det nya pensionssystemets effekter. Stora grupper löntagare med dåliga anställningsvillkor riskerar få en dålig pension. Men lösningen på detta problem bör inte vara att riva upp, sedan lång tid mödosamt uppbyggda, kollektivavtal.
Uppsägning av personliga skäl
Kollektivavtal om tidigare avgångsskyldighet än 67 års ålder gäller normalt från 65 år. Det finns dock även andra åldersgränser satta utifrån bl.a. krav på fysik och säkerhet.
Kulturarbetare, bl.a. dansare, samt gruvarbetare, piloter, brandpersonal är några grupper som har andra avtal. Utifrån avtalens avgångsskyldighet är också övriga anställningsvillkor utformade. Genom avtal har arbetsmarknadens parter ett helthetsansvar för anställningsvillkor inom sina branscher vilket är särskilt viktigt där avgångsskyldigheten är vid lägre ålder. För gruvarbetare är t.ex. pensionsåldern 60 år. Ungefär hälften av underjordsarbetarna orkar arbeta till 60 år.
I framtiden skall löntagare kunna arbeta längre, ända fram tills man själv säger upp sig "låt vara att arbetsgivaren kan säga upp arbetstagaren om saklig grund kan påvisas" enligt regeringen.
Vid tvist blir det ingen värdig avgång. I stället för uppskattande ord så tvingas arbetsgivare ta fram allt negativt om en anställd. Enligt SACO är det då stor risk för att den personliga integriteten kränks och att det blir oacceptabla konsekvenser där en arbetstagare i många fall helt kommer att sakna ekonomisk ersättning efter uppsägningen. Regeringen säger om risken för tvister: "Denna konsekvens torde dock få accepteras".
Tvister riskeras också för anställda med anställningsstöd, lönebidrag och skyddat arbete. Här finns människor vars bidrag upphör men anställning kan hävdas. Samtidigt står vissa utanför LAS t.ex. de med offentligt skyddat arbete och särskilt anställningsstöd.
Teatrarnas riksförbund säger i sitt remissvar: "Alternativet att underlåta att använda de anställda som blir överåriga kommer att bli kostbart för både institutionerna och de anställda själva. I den departementspromemoria som legat till grund för lagstiftningen anges cyniskt att i sådant fall för arbetsgivaren säga upp de anställda med stöd av reglerna om saklig grund. Detta innebär t.ex. för Kungliga Operan att man av sin ägare, regeringen, uppmanas till en personalpolitik så att arbetsdomstolen skall avgöra om konstnärers prestationer är så dåliga eller ringa att saklig grund finns för uppsägning. Även uppsägningar på grund av arbetsbrist riskerar att föranleda omfattande tvister vad gäller återanställningsrätt m.m."
Utstötningsmekanismer av äldre
TCO varnar också i sitt remissvar för att andra utstötningsmekanismer blir vanligare när kollektivavtal rivs upp. Genom förändringarna i LAS gällande mindre företag blir det också lättare att blockera ut äldre enligt TCO. Undantagsreglerna i LAS i små företag är dåliga för äldre och de skapar rättsförluster eftersom undantagen ej kan prövas rättsligt. I en samlad politik för goda arbetsvillkor för äldre bör ingreppen mot kollektivavtal avvisas samt undantagsreglerna rivas upp. Tidigare skulle också avsteg från turlistan vid uppsägning som gällde personer över 57 år godkännas av det centrala facket; detta har tagits bort. Denna regel bör återinföras.
I stället för tydliga kollektivavtal, accepterade av parterna, hamnar äldre löntagare i osäkerhet. De äldres ställning och arbetsvillkor på arbetsmarknaden i dess helhet riskeras att försvagas ytterligare. LO vill "därför än en gång med kraft avstyrka förslaget om att lagstifta mot kollektivavtalsreglering av avgångsskyldighet".
I stället bör ordningen med kollektivavtal säkras och propositionens förslag om ändring i anställningsskyddslagen avvisas, arbetsgivarnas ensidiga undantag av två personer vid upprättandet av turordningslista enligt LAS i företag med färre än 10 anställda upphävas. Detta bör riksdagen besluta.
Problemen med lågt arbetskraftsdeltagande före ordinarie pensionsålder bör angripas genom en kraftfull satsning på bättre arbetsmiljö, anpassa arbetslivet till olika personers arbetsförmåga, öka möjligheten att kombinera arbete med delpension. En arbetstidsförkortning ökar också de äldres möjligheter till fortsatt deltagande i arbetslivet. Den svenska arbetslinjen bör byggas vidare med bibehållande av kollektivavtalens starka ställning.
Tidsbegränsad anställning
Regeringen föreslår också möjlighet att avtala om tillfällig anställning kopplat enbart till ålder. Enligt bl.a. TCO är risken att en bestämmelse med anknytning till ålder kan leda till att de som pensioneras tidigare får svårare att få arbete. Regeringens förslag i LAS 5 § punkt 5 är en konsekvens av förslaget om att ogiltigförklara kollektivavtal om avgångsskyldighet.
Enligt Vänsterpartiet bör riksdagen avvisa detta förslag.
Jämställdhet
Enligt JämO saknar bägge promemoriorna om avgångsskyldigheten jämställdhetsaspekter; JämO har därför avstått från att lämna remissvar. Vänsterpartiet har tidigare varnat för att det nya pensionssystemet missgynnar lågavlönade kvinnor med tunga och slitsamma arbeten. Dessa kvinnor skulle behöva en bättre pension, men verkligheten är den att många i dag inte orkar att arbeta fram till 65 år - detta på grund av dåliga arbetsmiljöer och ojämlikhet i arbetslivet och i fördelningen mellan betalt och obetalt arbete. Sjuktalen är ett bevis på detta. De som har störst behov av att förbättra sin pension är de som har minst möjlighet att göra det i verkligheten.
Övriga förslag
Förslagen om att förlänga ersättningsrätten till 67 år för sjukgymnaster, tandläkare/tandhygienist samt läkare berör inte anställningsskyddslagen. Vänsterpartiet anser inte att det finns anledning till att ändra nuvarande lagstiftning rörande dessa gruppers ersättning eller för andra yrkeskategorier. Nuvarande lagstiftning ger möjlighet till fortsatt verksamhet med ersättning efter den allmänna pensionsålders inträffande genom avtal med landsting.
Stockholm den 4 april 2001
Hans Andersson (v)
Lennart Beijer (v)
Stig Eriksson (v)
Ingrid Burman (v)
Ulla Hoffmann (v)
Lena Olsson (v)
Rolf Olsson (v)
Sven-Erik Sjöstrand (v)
Tasso Stafilidis (v)
Camilla Sköld Jansson (v)
Carlinge Wisberg (v)