Dir. 1999:50
Beslut vid regeringssammanträde den 23 juni 1999.
En särskild utredare tillkallas med uppdrag att göra en översyn av fartygssäkerhetslagstiftningen och utarbeta förslag till den författningsreglering som behövs.
Lagbestämmelser om säkerhet på fartyg finns huvudsakligen i fartygssäkerhetslagen (1988:49) (FSL). Lagen är till stora delar en ramlag med allmänt hållna bestämmelser och bemyndiganden för regeringen och myndigheter att utfärda närmare föreskrifter. Regeringens föreskrifter finns i fartygssäkerhetsförordningen (1988:594) (FSF) och detaljbestämmelser finns i tillämpningsföreskrifter som utfärdas framför allt av Sjöfartsverket.
Det finns ett antal EG-rättsakter av betydelse för fartygssäkerheten.
Exempel på dessa är följande:
1. rådets direktiv 94/57/EG om gemensamma regler och standarder för organisationer som utför inspektioner och utövar tillsyn av fartyg och för sjöadministrationernas verksamhet i förbindelse därmed, ändrat genom kommissionens direktiv 97/58/EG, 2. rådets direktiv 95/21/EG om tillämpning av internationella normer för säkerhet på fartyg, förhindrande av föroreningar samt boende- och arbetsförhållanden ombord på fartyg som anlöper gemenskapens hamnar och framförs i medlemsstaternas territorialvatten (hamnstatskontroll), senast ändrat genom kommissionens direktiv 98/42/EG, 3. rådets förordning (EG) nr 3051/95 om säkerhetsorganisation för roll-on/roll-off-passagerarfartyg, ändrad genom kommissionens förordning
(EG) nr 179/98, 4. rådets direktiv 96/98/EG om marin utrustning, ändrat genom kommissionens direktiv 98/85/EG, 5. rådets direktiv 98/18/EG om säkerhetsbestämmelser och säkerhetsnormer för passagerarfartyg, 6. rådets direktiv 99/35/EG om ett system med obligatoriska besiktningar för en säker drift av ro-ro-passagerarfartyg och höghastighetspassagerarfartyg i reguljär trafik.
Såväl FSL som FSF har ändrats vid ett flertal tillfällen efter 1988 men någon samlad översyn av författningarna har inte gjorts sedan tillkomsten.
Bland annat är avsnitten om arbetsmiljön ombord på fartyg numera föråldrade och bestämmelserna om tillsynsbok behöver moderniseras för att anpassas till Sjöfartsverkets datoriserade tillsynssystem och för att bättre möta framtida behov.
När olika EG-rättsakter blivit tillämpliga här i landet har nödvändiga lagändringar gjorts, men inte alltid på det bästa eller lämpligaste sättet.
Dagens svenska regelverk stämmer därför i vissa fall mindre väl överens med den EG-rättsliga ordningen på området. Exempelvis har vissa artiklar i rådets direktiv 95/21/EG inte införlivats på ett fullt korrekt sätt. Vidare kommer de svenska reglerna att behöva anpassas till ett helt nyligen antaget direktiv 99/35/EG om ett system med obligatoriska besiktningar för en säker drift av ro-ro-passagerarfartyg och höghastighetspassagerarfartyg i reguljär trafik.
Sjöfartsverket har i en skrivelse till regeringen den 3 december 1998
(N1999/249/RS) föreslagit en översyn av de aktuella författningarna och pekat på ett antal brister. Kustbevakningen har i ett yttrande över Sjöfartsverkets skrivelse anfört att lagstiftningen om fartygs säkerhet är mycket detaljrik och tämligen svår att överblicka och att en genomgripande översyn av fartygssäkerhetslagen, tillhörande förordning och myndighetsföreskrifter bör genomföras. Även Facket för Service och Kommunikation (SEKO) har anfört att FSL och FSF bör genomgå en total översyn inom bl.a. arbetsmiljöområdet.
Sjöfartsverket har i brev till regeringen den 3 juli 1998 (N1999/516/RS)
uttryckt att man bör se över frågan om reglering av företagshälsovården för sjöpersonal.
Mot denna bakgrund bör nu fartygssäkerhetslagstiftningen ses över.
En särskild utredare tillkallas för att göra en översyn av fartygssäkerhetslagen och fartygssäkerhetsförordningen. Utgångspunkten för utredarens förslag skall vara att hela lagstiftningen moderniseras, förenklas och bringas att överensstämma med de internationella regelverk som binder Sverige. Det gäller då inte bara EG:s regelverk utan också vad som följer av Sveriges åtaganden i andra sammanhang. Det står också utredaren fritt att i övrigt lämna förslag till förändrade regler i det fall detta bedöms lämpligt.
Utredaren skall redovisa resultatet av sitt arbete senast den 30 september 2000. Ett förslag till införlivande av artiklarna 11.4 och 16.3 i rådets direktiv 95/21/EG och artikel 9a i ändringsdirektivet 98/25/EG samt av rådets direktiv 99/35/EG skall dock redovisas separat senast den 1 december 1999.