Rymdhögskola i Kiruna

Innehåll

Dir. 1999:101

Beslut vid regeringssammanträde den 16 december 1999.

Sammanfattning av uppdraget

En särskild utredare tillkallas med uppdrag att utreda hur en rymdhögskola i Kiruna kan etableras samt hur den skall relateras till berörd verksamhet, framför allt i Kiruna. Utredaren skall bl.a. ge förslag till organisation, samarbetsformer och nya utbildningar för en sådan högskola.

Bakgrund

Regeringen förklarade i skrivelsen Utvecklingsprogram för kommuner med särskilda omställningsproblem på grund av strukturomvandlingar inom Försvarsmakten (skr. 1999/2000:33) att en rymdhögskola bör inrättas i Kiruna. Regeringens ambition är att högskolan skall inrättas under år 2001.

I Kiruna bedrivs i dag forskning och utbildning inom områdena rymd och miljö vid Institutet för rymdfysik (IRF), Miljö- och rymdforskningsinstitutet (MRI), rymdfysikinstitutionen vid Umeå universitet,institutionen för maskinteknik (civilingenjörsutbildning i rymdteknik) och institutionen för samhällsbyggnadsteknik (ingenjörsutbildning i geografiska informationssystem och geografisk informationsteknik) vid Luleå tekniska universitet. Statsägda Rymdbolaget bedriver också verksamhet i Kiruna. Sammanlagt är ca 550 personer verksamma inom olika rymdverksamheter i Kiruna.

Uppdraget

Utredaren skall redovisa
- omfattning och inriktning av den befintliga rymdverksamheten i Kiruna i fråga om utbildning och forskning, inklusive ekonomisk redogörelse,
- rådande och framtida studentefterfrågan på olika utbildningsalternativ,
- behovet av utbildade inom aktuella utbildningar,
- vilka liknande verksamheter som finns och ge en kortfattad beskrivning av dessa.

Utredaren skall lämna förslag i fråga om
- övergripande mål och verksamhetsformer för högskolan,
- mål för utbildning och forskning,
- vilka utbildningar som kan ges,
- organisation och uppbyggnad,
- ekonomi och finansiering, bl.a. avseende möjligheten till EU-bidrag,
- tidsplan.

Organisation

Utredaren skall utgå från att Institutet för rymdfysik utgör basen för den nya högskolan.

Utredaren skall föreslå en verksamhetsform som möjliggör fortsatt samverkan med Luleå tekniska universitet och Umeå universitet samt andra lärosäten i Sverige.

Alternativa organisationsformer skall föreslås, och för- respektive nackdelar med dessa skall redovisas.

Utredaren skall ge förslag till planeringen av lokaler med utgångspunkt i befintlig verksamhet.

Kostnader och finansiering

Utredaren skall analysera de olika resursbehov som finns beroende på vilken omfattning, inriktning och organisation som väljs. Utgångspunkt för förslagen skall vara de ekonomiska ramar som nuvarande verksamheter sammantaget omfattar. Förslag som innebär ökat resursbehov jämfört med dagens verksamhet skall innehålla förslag till finansiering. Studiestödskostnaden skall beaktas.

Utredaren skall redovisa förslag till budget och en investeringsplan för en fyraårsperiod. Utredaren skall därvid beakta möjliga EU-finansieringskällor.

Arbetsformer

Utredaren skall
- ta fram sitt förslag i nära samverkan med Institutet för rymdfysik, Luleå tekniska universitet, Umeå universitet samt Miljö- och rymdforskningsinstitutet.
- i sitt arbete samverka med berörda myndigheter, kommuner och organisationer.
- iaktta vad som föreskrivs i högskolelagen (1992:1434), högskoleförordningen (1993:100) och förordningen (1993:1153) om redovisning av studier m.m. vid universitet och högskolor samt de lagar och förordningar i övrigt som gäller myndigheter under regeringen.

Redovisning av uppdraget

Uppdraget skall redovisas senast den 30 juni 2000.