Svar på fråga 1999/2000:730 om situationen i Kosovo
Utrikesminister Anna Lindh
Björn Leivik har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidtaga för att Sverige på bästa sätt ska bidra till återuppbyggnaden av Kosovo.
Konflikten i Kosovo gav under våren och sommaren 1999 upphov till omfattande flyktingströmmar till den närliggande regionen. Konflikten orsakade stor förödelse av bl.a. husbyggnation och infrastruktur. Många år av misskötsel, avsaknad av investeringar och en diskriminering mot den kosovoalbanska befolkningen inom den offentliga sektorn har bidragit till att samhället i många avseenden raserats till grunden.
I Kosovo står det internationella samfundet inför flera mycket stora utmaningar. Det är därför av avgörande betydelse att omvärlden nu visar tålamod och uthållighet i sitt engagemang. Det internationella samfundet har agerat aktivt för att bistå Kosovo i återuppbyggnadsarbetet. En omfattande internationell närvaro har kommit på plats.
Sverige har på kort tid blivit en stor biståndsaktör i Kosovo. Sverige var på ett tidigt skede av den akuta Kosovokrisen aktivt på det humanitära området. Under 1999 tilldelades Kosovo, Albanien och Makedonien över 180 miljoner kronor i humanitär hjälp. Regeringen beslutade redan i juni 1999 om inriktningen på det akuta och långsiktiga biståndet till Kosovo som kanaliseras genom Sida. Under inledningsfasen har akut återuppbyggnad prioriterats. Under året utbetalades totalt 72 miljoner kronor för insatser inriktade på att förbättra levnadsvillkoren inför den förestående vintern. Insatserna koncentrerades främst till energi, fjärrvärme, undervisnings- och bostadssektorerna.
För innevarande år uppgår det planerade biståndet till Kosovo genom Sida till drygt 200 miljoner kronor. Därtill kommer fortsatta insatser inom mänskliga rättigheter och demokrati genom svenska enskilda organisationer. Sida arbetar för närvarande med en revidering av biståndsstrategin för Kosovo avseende perioden 2000@2002. En ambition är bl.a. att ge ökat utrymme åt uppbyggnaden av demokratiska samhällsinstitutioner och det civila samhället.
Sverige stöder sedan i somras FN:s mission i Kosovo (UNMIK), som bl.a. ansvarar för interimsadministrationen, institutionsuppbyggnad och återuppbyggnad m.m. Det sker bl.a. genom ett trettiotal sekonderade svenska experter till OSSE:s och FN:s missioner i Kosovo och icke öronmärkta bidrag till frivilligfonden för FN:s interimsadministration för Kosovo. Som Björn Leivik påpekar är behovet av ökade insatser inom rättssektorn för närvarande mycket stort. Flera av de av Sverige finansierade OSSE- och FN-experterna arbetar inom just denna sektor, bl.a. Christer Karphammar som nyligen utnämndes till internationell domare i staden Mitrovica. Regeringen beslutade nyligen att öka det svenska bidraget till den internationella civilpolisinsatsen med ytterligare 10 civilpoliser till totalt 60. Av de 60 arbetar 10 i OSSE:s polisskola med utbildning av lokal polis.