Svar på fråga 1999/2000:146 om efterlevande av tobakslagen
Socialminister Lars Engqvist
Yvonne Ruwaida har frågat mig om jag avser att agera för att tobakslagen efterföljs.
Den 1 januari 1997 infördes en åldersgräns vid försäljning av tobak. Syftet med åldersgränsen är att försvåra tillgängligheten till cigaretter och snus för unga människor. Avsikten är att lagen på sikt ska bidra till att minska tobaksbruk bland ungdomar. Socialstyrelsen är central tillsynsmyndighet över efterlevnaden av 18-årsgränsen. Länsstyrelserna har tillsynsansvar i länen med uppgift att samordna, följa upp och utvärdera åldersgränsen. Kommunerna ansvarar för den lokala tillsynen vid försäljningsställen.
På uppdrag av Socialstyrelsen har avdelningen för socialmedicin vid Karolinska Institutet utfört en enkätstudie för att belysa hur länsstyrelser och kommuner uppfattar, organiserar och genomför sitt tillsynsuppdrag.
Resultatet av studien visar att tillsynen av åldersgränsen vid tobaksköp sker med varierande intensitet på såväl läns- som kommunnivå. Få länsstyrelser arbetar aktivt med den nya uppgiften. Inom landets kommuner finns det stora variationer med avseende på hur tillsynen praktiskt genomförs, från en aktiv uppsökande verksamhet till ett mera passivt förhållningssätt.
Undersökningar, som publicerats av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning och andra, har visat att ungdomar under 18 år som använder tobak anser att det blivit något svårare att få tag på tobak sedan lagen infördes. De flesta ungdomar uppger ändå att de inte har några problem att skaffa tobak.
För att åldersgränsen ska kunna bli verkningsfull är det enligt min uppfattning angeläget att länsstyrelser och kommuner avsätter tillräckligt med resurser, såväl ekonomiska som personella, så att verksamheten kan utövas enligt lagens intentioner. Det är också angeläget att dessa myndigheter utvecklar metoder och rutiner för en systematisk tillsynsverksamhet.
Slutligen vill jag nämna att det under år 1998 av Folkhälsoinstitutet har utarbetats en särskild handlingsplan för att minska bruket av tobak. Handlingsplanen överlämnades till regeringen i januari i år och har remissbehandlats. I de delar handlingsplanen inte rör genomförandet av EU-direktivet 98/43/EG om ett förbud mot indirekt och direkt tobaksreklam har den överlämnats till Nationella folkhälsokommittén. Kommittén avser att utarbeta en långsiktig nationell handlingsplan mot tobak och ska presentera denna i sitt slutbetänkande i januari år 2001. Jag förutsätter att frågan om tillgängligheten till tobak för ungdomar kommer att behandlas i detta sammanhang.