den 14 december

Fråga 1999/2000:379 av Henrik S Järrel (m) till finansminister Bosse Ringholm om F-skattebevis

Det är angeläget att skilja seriösa företagare och entreprenörer från oseriösa. Tilldelande av s.k. F-skattebevis är ett av flera sätt att söka "legitimera" de skötsamma företagarna.

Den som anlitar ett företag har att förvissa sig om att företaget innehar s.k. F-skattebevis. Om icke, riskerar beställaren att bli betalningsansvarig för skatter och avgifter som ålegat företaget. Men smått absurda situationer kan också uppstå. Om en sådan berättas i DN den 5 december i år:

Byggföretaget A hade fått sitt F-skattebevis indraget. En privatperson, som tänkt använda sig av det s.k. ROT-avdraget i samband med en ombyggnation, anlitar företaget B, med F-skattebevis, som i sin tur @ utan beställarens vetskap @ anlitar byggföretaget A, som alltså saknar F-skattebevis. Privatpersonen/ursprungsbeställaren riskerar nu att också bli skyldig att erlägga skatt för det vidareanlitade byggföretaget A, som utfört ett svartjobb.

Man kan fråga sig om det verkligen är rimligt att ålägga en ursprungsbeställare undersökningsplikt i andra, tredje och kanske fjärde led när det gäller frågan om ett företag innehar F-skattebevis eller ej. Alldeles särskilt i majoriteten av fall då den ursprungliga beställaren inte känner till i vilken mån det anlitade företaget i sin tur anlitar en eller flera underentreprenörer.

Vilka åtgärder avser finansministern vidta för att komma till rätta med problemet?