den 7 december

Fråga 1999/2000:338 av Inger Davidson (kd) till finansminister Bosse Ringholm om moms vid försäljning via Internet

En stor del av de varor som handlas på Internet ligger inom kultursektorns område, t.ex. böcker, tidningar, tidskrifter och cd-skivor. Detta är positivt ur flera perspektiv, inte minst därför att konkurrensen pressar priserna så att fler därigenom har råd att köpa böcker. Dessvärre sker handeln med böcker på ojämlika villkor, eftersom Internetsäljarna inte alltid betalar den moms de är skyldiga att betala. Detta är oacceptabelt. Det är också anmärkningsvärt att regeringen hittills hänvisat till Tullverkets självständighet när frågan tagits upp. Det är bråttom med att regeringen nu preciserar vad man menar med en förstärkt uppmärksamhet och beredskap för korrigerande åtgärder.

Ovilja att betala moms leder också till att staten går miste om viktiga intäkter, som bl.a. skulle kunna gå till kulturstödjande insatser. Regeringen har hittills signalerat att detta är ett begränsat problem. Bl.a. har man låtit beräkna att om alla berörda varor skulle handlas över Internet, på ett sådant sätt att ingen moms betalades, representerar detta ett begränsat skattebortfall på drygt 2 % av de samlade momsintäkterna. I faktiska belopp motsvarar detta 4 miljarder kronor, dvs. mer än halva kulturbudgeten. Så länge Sverige har extremt hög moms på böcker kommer detta att vara ett växande problem. Att endast hänvisa till Tullverkets självständighet är varken en kortsiktig eller långsiktig lösning.

Vilka åtgärder tänker finansministern vidta för att skapa konkurrensneutralitet genom en effektivare indrivning av moms vid försäljning via Internet?