den 19 november

Fråga 1999/2000:247 av Helena Bargholtz (fp) till statsrådet Maj-Inger Klingvall om förenklade villkor för flyktingar

I massmedier har nyligen rapporterats att man inom UD förbereder ett förslag om att inskränka rättigheterna för människor som ges tillfälliga uppehållstillstånd vid en massflykt.

Regeringen kan i dag ge dessa människor tidsbegränsade uppehållstillstånd i maximalt fyra år. Men efter tolv månader ska även den som har ett tillfälligt uppehållstillstånd ha rätt till full sjukvård och barnomsorg. Den som får uppehållstillstånd i minst tolv månader blir ju folkbokförd i landet och detta innebär en mängd rättigheter. Folkbokföringen är nyckeln till socialförsäkringssystemet och ger alltså rätt till allt från sjukvård till gymnasieundervisning. Detta anser tydligen regeringen vara alltför generöst och vill därför förhindra detta genom att föreslå att gränsen för när människor får rätt till folkbokföring flyttas fram. De som kommer hit i en massflyktssituation ska inte ha samma rätt till folkbokföring som andra.

Planerna väcker kritik hos Rädda Barnen, som menar att en särbehandling av människor med tillfälligt uppehållstillstånd strider mot barnkonventionen. Barn som inte folkbokförs får inte heller rätt till barnomsorg, särskola eller gymnasieutbildning.

Det kan väl ifrågasättas om ett sådant förslag skulle stå i överensstämmelse med barnkonventionen.

Avser regeringen föreslå särbehandling av dem som fått tillfälligt uppehållstillstånd?