den 17 november

Fråga 1999/2000:227 av Elver Jonsson (fp) till statsrådet Lars-Erik Lövdén om legionärssjukan

Legionella är en typ av lunginflammation som inte kan botas med penicillin. Bakterien är resistent mot penicillin. Sjukdomen finns i två olika former, legionärssjuka och Pontiac-feber, som är snarlika varandra.

Sjukdomen sprids genom att man inandas vattendroppar från t.ex. duschar men man kan också få sjukdomen från stora varuhus som i sina grönsaksdiskar genom ventiler pytsar ut vattendimma. Det finns exempel även i andra länder där många insjuknat och avlidit i legionärssjuka. I dag finns det badanläggningar och hotell som har legionärssmittat vatten och som har drabbats av legionella. Anledningen är att anläggningarna inte håller en godtagbar standard när det gäller vattentemperatur.

Vid Sahlgrenska sjukhuset har smittan blossat upp och man har tvingats att stänga flera avdelningar och ett antal personer har insjuknat. Det är viktigt att såväl fastighetsägare, sjukhusledningar och kommuner resolut ingriper så att smitthärden kan avlägsnas och sjukdomen och dödsfallen hindras. Med en högre och rätt vattentemperatur skulle smittspridning förhindras. En högre driftskostnad som dock balanserar den stora utgift som uppkommer om smitthärden inte stoppas. Då är det oansvarigt att inte inse att många drabbas av allvarlig sjukdom och i en del fall för tidig död.

Med hänvisning till det anförda vill jag ställa följande fråga till statsrådet Lövdén:

Är regeringen beredd att snabbt gå ut med föreskrifter om att tillräckligt hög vattentemperatur ska upprätthållas framför allt på sjukhus, i livsmedelsbutiker, på hotell och badanläggningar i avsikt att stoppa och förhindra legionärssjuka?