den 11 november

Fråga 1999/2000:195 av Margareta Viklund (kd) till socialminister Lars Engqvist om ekonomisk balans mellan olika grupper

Sverige har 1,5 miljoner ålderspensionärer. Inom en snar framtid utgör de en fjärdedel av befolkningen. Sverige har också världens äldsta innevånare. För en del av dem kommer den sociala döden att föregå den fysiska. Både de själva och andra tycks alltmer ifrågasätta deras värde som människor.

Patienter över 80 år har drabbats hårt av besparingarna inom sjukvården. På fyra år @ mellan 1994 och 1997 @ minskade deras sjukvårds- och läkemedelskonsumtion med nära 5 000 kr per år, visar statistik från Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi. De som var mellan 60 och 64 år ökade under samma period sin sjukvårds- och läkemedelskonsumtion allra mest, 800 kr per år.

Attityderna mot den äldre människan måste förbättras. För beräkningen av pensionen gäller exempelvis ett lägre basbelopp än i andra sammanhang. De äldre får ofta stå tillbaka då regeringen gör sociala satsningar. I dagsläget när det ekonomiskt går så bra för Sverige tilldelas pensionärerna av regeringen endast 25 kr per månad i höjd pension, medan regeringen föreslår stora satsningar inom barnomsorgen med exempelvis en maxtaxa.

Vad tänker socialministern göra för att det ska bli balans mellan utgiftsposterna för olika grupper inom framför allt det sociala området?