den 21 oktober

Fråga 1999/2000:104 av Ester Lindstedt-Staaf (kd) till socialminister Lars Engqvist om färdtjänst

Som ett led i ökad tillgänglighet för funktionshindrade inom kollektivtrafiken beslöt riksdagen att överföra färdtjänsten till kollektivtrafiken. Detta beslut utgick från regeringens proposition 1996/97:115 Mer tillgänglig kollektivtrafik. Grundsyftet var att alltfler allt längre skulle kunna använda sig av den vanliga kollektivtrafiken.

Funktionshindrade människor har noterat en del oönskade effekter, sedan färdtjänsten överfördes till kollektivtrafiken. Utrymmet för godtyckliga beslut inom kommunen har blivit för stort. Handikappombudsmannen har fått ta emot många anmälningar från funktionshindrade som upplever att färdtjänsten försämrats på olika sätt. En genomgående kritik är att den enskildes möjligheter att få en individuellt anpassad färdtjänst försämrats.

När färdtjänsten reglerades av socialtjänstlagen, var Socialstyrelsen tillsynsmyndighet. Nu saknas en sådan funktion. Klagande färdtjänstresenärer känner, att de behöver en instans, som kan hantera deras ärenden. Man har undrat, om Handikappombudsmannen kunde få sådant tillsynsuppdrag.

Vilka åtgärder avser ministern vidta för att lösa problemet med utformningen av färdtjänsten och en eventuell tillsynsmyndighet för detta?