den 21 oktober

Fråga 1999/2000:102 av Thomas Julin (mp) till socialminister Lars Engqvist om rökning och lungsjukdomar

Ungefär 16 gånger fler dör av rökningen än i trafiken. Trots detta får inte den ohälsa och död som rökningen orsakar lika stor uppmärksamhet som döden på vägarna. Förmodligen är det rökningens tysta och smygande förlopp som är orsak till detta i jämförelse med den våldsamma död som trafiken orsakar. Inte ens återkommande rapporter om att alltfler unga kvinnor drabbas av lungcancer har medfört kraftfulla åtgärder mot tobaksrökningen eller någon större debatt.

I budgetpropositionen beskriver regeringen tobaksrökningen som den största enskilda folkhälsorisken och ett av de allvarligaste hälsoproblem som ökar globalt. Allra mest röker kvinnliga arbetare och ensamstående mödrar med barn. Regeringen uttalar också att arbetet mot tobakens skadeverkningar måste genomföras på bred front och har som inriktning att i början av år 2000 kunna lägga en proposition som bl.a. medför ett genomförande av EU-direktivet om förbud mot direkt och indirekt tobaksreklam.

Nya forskningsrön visar nu att hälften av alla rökare med tiden insjuknar i lungsjukdomen KOL och utvecklar påtagligt nedsatt lungfunktion. Rökningen är alltså betydligt farligare än vad forskarna känt till och skadar betydligt fler än vad forskarna hittills trott.

Jag vill med anledning av de nya alarmerande forskningsrönen fråga:

Avser ministern att vidtaga några extra åtgärder med anledning av de nya forskningsrön som redovisats?