den 18 november

Interpellation 1999/2000:98 av Anders Sjölund (m) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om kunskapsnivån i skolan

Det är hög tid att sätta grundskolan i fokus. Vi tar rapporterna som Skolverket, Riksrevisionsverket och Riksdagens revisorer lämnat på allvar och menar att regeringen genast måste ta itu med de brister den svenska skolan har.

Skolminister Ingeregerd Wärnersson inledde sitt arbete som statsråd med att förklara att den svenska skolan behöver arbetsro och inga fler reformer. Det är min och Moderaternas fasta övertygelse att skolan både behöver finna arbetsro för eleverna och lärarna, men även genomgå en rad vitala förändringar.

Förra året lämnade 5 000 elever grundskolan utan att kunna läsa, skriva och räkna. Det är ett misslyckande som skolministern medvetet eller omedvetet valt att ignorera.

Att 5 000 elever kan lämna grundskolan utan att läsa, skriva och räkna är oacceptabelt. Vad anser skolministern?

Grundskolans uppgift är att se till att alla elever har de kunskaper som krävs för att kunna klara avancerade studier på gymnasieskolan. Även de mest energiska, engagerade och kreativa eleverna i skolan måste ges bättre förutsättningar och stöd från lärarnas sida att utvecklas i skolan. Studiemotiverade elever ska inte bromsas upp i sin utveckling och behöva invänta skolkamrater som behöver mer tid för inlärning. Andra elever som finner skolarbetet svårt, har också en självklar rätt att få det stöd och den stimulans som fordras för att prestationen kan förbättras.

Skolverket gör bedömningen att skolans arbetsformer i många avseenden ser ut som de gjort under en lång följd av år. Undervisningen består av att lärarna berättar och ställer frågor och eleverna lyssnar (förhoppningsvis) och svarar på lärarnas frågor. Enligt Skolverkets rapport Läget i grundskolan uppvisar skolan betydande brister avseende förmågan att fostra eleverna att bli självständiga och kritiskt tänkande individer.

Detta betyder också att lärarnas roll som utbildare och auktoriteter samtidigt måste stärkas. Om jag får möjlighet att välja en enda stor förändring i den svenska skolan så blir den att skolan måste byta perspektiv. Det är hög tid att sluta behandla eleverna som ett stort kollektiv som kan formas efter en och samma undervisningsmetod och i stället börja betrakta dem som enskilda individer.

Skolan har till huvuduppgift att förmedla beständiga kunskaper och möta eleverna som enskilda människor med olika behov, erfarenheter och intressen. Samtidigt måste skolan kunna kräva att eleverna respekterar både varandra och lärarna.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande frågor till statsrådet Ingegerd Wärnersson:

1. Vilka initiativ avser statsrådet vidta för att ingen elev ska kunna lämna grundskolan utan att ha uppnått betyget Godkänd och därmed en rimlig kunskapsnivå?

2. Är statsrådet beredd att vidta sanktioner mot de skolor som inte lever upp till kraven på att alla elever ska uppnå betyget Godkänd i grundskolan?

3. Vilka initiativ avser statsrådet vidta för att alla elever ska få individuell undervisning utifrån deras behov och förutsättningar?