den 18 november

Interpellation 1999/2000:97 av Anders Sjölund (m) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om skolmiljön

Skolverket har i en nyutkommen rapport granskat den svenska grundskolan. En av slutsatserna i rapporten är att många elever trivs inte i skolan. Trots att alla elever har rätt till en trygg miljö, finns det upp till 100 000 barn som mår dåligt på sin arbetsplats på grund av mobbning, otrygghet, brister i skolmiljön eller dåligt stöd från lärare och vuxna. Den otryggheten påverkar i sin tur hur väl eleverna presterar, menar Skolverket i sin rapport.

Allt oftare rapporteras också om det förråande klimatet och språket ute på våra skolor. På en högstadieskola i Malmö har det nu gått så långt att eleverna själva har tagit initiativ till att skapa ordning och reda i klassrummet. De orkade inte längre med bråket och stöket i den miljö som ska vara rummet för livslångt lärande. Den dåliga miljön på skolan blev uppmärksammad efter att författaren Christina Claesson skrivit ett brev som publicerades i Sydsvenska Dagbladet.

Christina Claesson, som drivit en skrivarverkstad på skolan i två veckor, skrev om lektioner i kaos. Hon berättade om elever som ständigt kom för sent, elever som inte hade böcker med sig, elever som pratade i mobiltelefon på lektioner och studsade basketbollar på golvet i klassrummet, elever som skriker "hora" och "bög" åt andra och om lärare som fick gå runt med spottkopp för att få eleverna att spotta ut tuggummin.

Det finns tydliga mål för vilka resultat skolan ska nå men målen tenderar att bli vackra formuleringar som ibland ligger väldigt långt borta från den vardag där skolan befinner sig.

Våra barn är ålagda av regering och riksdag att komma till skolan. Det är därför riksdagens och ytterst det berörda statsrådets skyldighet att se till att skolplikten hänger samman med en god studiemiljö för barnen. Att tvinga barn och ungdomar gå i en skola där de mår dåligt, inte får den stimulans de har rätt till eller blir mobbade är oacceptabelt. Det ett politiskt misslyckande som med rätta kritiseras av såväl föräldrar och lärare som elever.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Ingegerd Wärnersson:

Vilka konkreta åtgärder ämnar statsrådet vidta för att ge skolledare och lärare ökade möjligheter att åstadkomma en studiemiljö präglad av kreativitet, god ordning och trevligt uppförande i skolan?