den 18 november

Interpellation 1999/2000:95 av Tomas Högström (m) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om skolelevers läskunskaper

Det är hög tid att sätta elevernas och lärarnas kunskaper i svenska språket i fokus. Skolverkets senaste rapport Läget i grundskolan 1999 ger en dyster bild av grundskolans förmåga att lära alla elever läsa och skriva. Ungefär 4 % av eleverna uppnår inte en acceptabel nivå avseende läs- och skrivkunnighet. Förra året lämnade 5 000 elever grundskolan utan att kunna läsa och skriva.

Skolverkets undersökningar visar vidare att ungefär 1 av 20 elever i årskurs 8 läser sämre än genomsnittseleven i årskurs 3. En viss försämring av elevernas läsförmåga har skett i såväl årskurs 2 som 5 under 1990-talet.

En undersökning om elevernas skrivkunskaper i årskurs 9 i Stockholm visade att 13 % hade otillräckliga kunskaper i svenska skriftspråket. Undersökningen visade vidare att 48 % av eleverna hade svårt att stava korrekt.

Grundskolans resultat för elever med invandrarbakgrund är i ännu högre grad alarmerande. Vårterminen 1999 fick var tredje invandrarelev betyget Icke godkänd i svenska 2 och blev därmed inte behörig till gymnasieskolans nationella program. I grunden handlar detta om att många av dessa elever känner ett utanförskap. Många av dessa elever upplever att de inte har något val och att skolan inte är till för dem.

Skolverket konstaterar att fördelningen av skolans resurser inte i första hand utgår från elevernas krav och behov. De statliga utbildningsinspektörerna redovisar i sin granskning av skolan att elevernas behov av särskilt stöd många gånger inte fördelas efter elevernas behov, utan för att avlasta lärarna. Ur ett elevperspektiv är detta förhållande oacceptabelt.

Att kunna läsa och skriva är grundläggande baskunskaper som alla människor måste behärska för att fungera väl i samhället. I detta instämmer säkert skolministern. Desto olyckligare är regeringens beslut att sänka kraven på lärarnas kunskaper i svenska språket.

Vi moderater menar tvärtom att kraven på lärarnas kunskaper i svenska språket bör skärpas. Lärarna ska inte bara besitta nödvändiga kunskaper i svenska utan utgöra den spetskunskap som bäst behärskar, tillämpar och till alla elever delger svenska språket. Ingen elev ska kunna lämna grundskolan utan att behärska svenska språket.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande frågor till statsrådet Ingegerd Wärnersson:

1. Vilka initiativ avser statsrådet vidta för att ingen elev ska kunna lämna grundskolan utan att ha uppnått betyget Godkänd i svenska?

2. Vilka konkreta åtgärder ämnar statsrådet vidta för att säkerställa att ingen elev erhåller betyget Godkänd utan att det också motsvaras av uppnådda kunskaper?

3. Är statsrådet beredd att återställa de tidigare kraven på lärarnas kunskaper i svenska språket?