den 18 november

Interpellation 1999/2000:93 av Inger Strömbom (kd) till jordbruksminister Margareta Winberg om jämställdheten i Regeringskansliet

Jämställdhet innebär att kvinnor ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Jämställdhet är ett brett spektrum från det svårmätbara och subjektiva bemötandet till det statistiskt jämförbara värdet lika lön för lika arbete.

I regeringens skrivelse Jämställdhetspolitiken inför 2000-talet redovisas hur jämställdhetspolitiken har utvecklats sedan 1996 och politikens fortsatta inriktning. Redovisningen bygger på underlag som lämnats från respektive departement. I departementen pågår ett omfattande arbete som internutbildning i jämställdhetskunskap, utveckling av metoder för jämförande analys och jämställdhetsprojekt. Regeringen verkar väl medveten om de brister som finns i vårt samhälle i dag och framhåller det svenska jämställdhetsarbetet som ett internationellt föredöme. Under perioden som ordförandeland i EU kommer också jämställdheten att lyftas fram.

Att jämställdhet råder där initiativen tas och det pådrivande arbetet bedrivs borde kunna bekräftas av Regeringskansliets lönestatistik. Tyvärr är Regeringskansliet i det avseendet inget föredöme.

Trots flera års medvetet arbete kvarstår en löneskillnad på 2 000 kr per månad eller ungefär en månadslön mer för männen per år om man ser på kategorin "handläggare" i departementen.

Jämställdhetslagen har varit föremål för översyn och en ny lag är annonserad till våren.

Utredningens förslag innebär bl.a. skärpta krav på arbetsgivaren att inte bara kartlägga förekomsten av löneskillnader utan att även analysera löneskillnaderna på företaget.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande frågor:

Vilka faktorer är de främsta hindren för att de lönemässiga skillnaderna hittills inte har kunnat undanröjas?

Vilka åtgärder avser jämställdhetsministern vidta för att eliminera löneskillnaderna i Regeringskansliet?