den 18 november

Interpellation 1999/2000:92 av Göran Norlander (s) till finansminister Bosse Ringholm om Riksskatteverkets verksamhet i Härnösand

Riksskatteverkets (RSV) nya regionindelning innebär att Härnösand har förlorat många arbetstillfällen. Vi har nu nåtts av oroväckande besked om ytterligare omstrukturering/outsourcing inom RSV, som berör Härnösands kommun med påtaglig risk för att vi kan förlora fler arbetstillfällen.

När det nya skattedeklarationsförfarandet inleddes 1998 fick Härnösand och Vänersborg var sin ICR @ central för scanning av samtliga skattedeklarationer från arbetsgivarna @ cirka halva Sverige vardera. Vi uppfattar de förslag som nu föreligger så att nedläggning av ett driftsställe är ett alternativ som övervägs.

Postkontoren på de båda orterna deltar i arbetet genom att ta emot, öppna och sortera deklarationerna. Eftersom det är fråga om ca 2,5 miljoner försändelser per år och postkontor, kommer även postpersonal att beröras av eventuell nedläggning.

Den snabba utvecklingen, som kan innebära att t.ex. skattedeklarationer och underlag för premiepensioner i stor utsträckning levereras in via Internet, talar också emot att nu investera många miljoner i gamla tekniska lösningar i stället för att utnyttja ledig kapacitet.

Jag vill erinra om att Härnösand har tappat ett mycket stort antal arbetstillfällen inom både privat och statlig verksamhet. Ca 1 000 statliga arbetstillfällen har försvunnit sedan 1980. Inräknat både offentlig och privat verksamhet har kommunen förlorat ca 4 000 arbetstillfällen eller 25 % av sin arbetsmarknad enbart under 90-talet.

För att kompensera bortfallet av arbetstillfällen vid nedläggningar av utbildning och stabverksamhet vid kustartilleriet i Härnösand har Härnösand fått löfte om ersättning.

Jag vill också åberopa Näringsdepartementets pressmeddelande den 20 oktober 1999, där man skrivit: För att skapa beredskap för lokalisering av statliga verksamheter bör beslut om lokalisering av nya myndigheter samt omstrukturering av statlig verksamhet anstå i avvaktan på försvarsbeslutet.

De uppgifter, som föreligger, talar för att det inte finns några verksamhetsmässiga eller ekonomiska hinder att behålla och även utveckla verksamheten i Härnösand. Genom ökat kapacitetsutnyttjande kan i stället kostnadsbesparingar göras.

Vad avser finansministern göra för att Härnösands förutsättningar/situation beaktas när denna fråga avgörs?