den 18 november

Interpellation 1999/2000:89 av Per Bill (m) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om utvärdering av skolan

Riksdagens revisorer har i sin rapport "Skolverket och skolans utveckling" (1998/99:RR8) granskat grundskolans utveckling och Skolverkets verksamhet. Deras rapport ger anledning till en rad åtgärder från regering och riksdag.

Riksdagens revisorer påpekar bl.a. att de nationella mål som satts upp för skolans verksamhet inte har påverkat elevernas utbildning såsom riksdagen förutsatte vid sitt beslut om mål- och resultatstyrda skolor.

Vad gäller den övergripande styrningen över skolan så har Skolverket i flera rapporter konstaterat att kommunerna inte uppfyller sina uppgifter enligt nuvarande lagstiftning. I Skolverkets granskning mellan åren 1996 och 1998 fick 20 av de 21 granskade kommunerna kritik för bristande styrning och egenkontroll. Många kommuner utvärderar inte sina egna styrdokument och därmed uppsatta mål. Mer än 80 % av kommunerna har inte lämnat en kvalitetsredovisning, trots att lagstiftningen föreskriver detta. Hur ska skolan kunna styras om inte verksamhetens resultat utvärderas kontinuerligt?

Riksdagens revisorer understryker att regeringens styrning av Skolverket präglats av att uppdrag till verket bara ökat i omfattning genom åren. Utrymmet för myndighetens egna prioriteringar och självständighet har minskat. Skolverkets två övergripande uppgifter att följa upp, utvärdera, granska och utöva tillsyn av skolans verksamhet respektive att samtidigt ta fram förslag till utveckling av skolan har blivit svårare att förena.

Det senaste exemplet på att beslutsfattare inte har en korrekt och fullständig bild att utgå ifrån i sitt beslutsfattande om skolan är uppgifterna att Skolverkets statistik byggd på kommunernas egna underlag på sina håll inte stämmer överens med den faktiska situationen.

Vi moderater anser att Skolverkets uppgifter måste renodlas. I likhet med revisorerna menar vi att Skolverket inte bör ha något ansvar för utvecklingsarbetet i enskilda skolor. Skolverkets roll bör vara att bedriva den myndighetsutövning som är nödvändig. Skolverket ska fortsätta utöva tillsyn och kontroll så att stat och kommun, skolor och rektorer fullföljer sina uppdrag på ett tillfredsställande sätt.

Det viktiga arbetet att granska alla skolors kvalitet och resultat bör föras över till ett nationellt fristående kvalitetsinstitut. Att granska och utvärdera utbildningens kvalitet i olika skolor måste ges högsta prioritet. Det kräver en annan organisation och att utvärderingsarbetet kan bedrivas fristående och inte som en del av den politiska sfären.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande frågor till statsrådet Ingegerd Wärnersson:

1. Vilka konkreta åtgärder ämnar statsrådet vidta för att skärpa kraven på utvärdering av skolan?

2. Vilka sanktioner kan statsrådet tänka sig vidta mot kommuner och skolor som inte fullgör sina åtaganden gällande utvärdering av sin skolverksamhet?