den 12 november

Interpellation 1999/2000:80 av Ola Karlsson (m) till kulturminister Marita Ulvskog om digital TV

Regeringens satsning på marknätet för digital TV har blivit ett stort fiasko. Höga kostnader, kanaler som inte vill sända, få dekodrar sålda, inga tittare, kraftiga förseningar och orealistiska planer har gjort att den dryga miljard projektet kostat hittills framstår som bortkastade pengar. Provsändningar utlovades till mitten av november 1998 och kompletta sändningar till den 1 januari 1999. Eftersom inga dekodrar fanns framme försenades starten till den 1 april. Efter ytterligare ett halvår är ca 400 dekodrar sålda, varav endast fem i hela Östersund-Sundsvallsområdet.

Frekvensutrymmet i etern är begränsat och det ska räcka till TV, radio, personradiotrafik, mobilteletjänster och i en snar framtid radiobaserad bredband. Det gör det angeläget och nödvändigt att utnyttja frekvenserna effektivt. Ernst & Young har i sin rapport till digital-TV-kommitten beräknat värdet av det frekvensutrymme som upptas av TV-sändningar. Baserat på erfarenhet från amerikanska frekvensauktioner anger de det totala värdet, under tio år, till 28 miljarder kronor, varav hälften för det digitala nätet. Frekvenser för 14 miljarder kronor används alltså i dagsläget för att nå 400 hushåll med marksänd digital TV.

Risken är att ett politiskt framkommenderat digitalt mark-TV-nät tar upp frekvensutrymme och blockerar mobila teletjänster och kommande bredbandsteknik. Frågan om verksamheten i frekvenserna bör därför grundas på överväganden bland aktörerna på marknaden. Det gäller radio- och TV-företag men också företag som utvecklar olika former för digital kommunikation. Efter avslutad försöksperiod med marksänd digital-TV bör frekvenserna bjudas ut till auktion parallellt med andra frekvenser.

Regeringens låsning vid marknätet kan tvinga in tittarna i den distributionsform som har lägst kapacitet och sämst utrymme för interaktivitet. Risken är stor att den som skaffar dekoder sedan inte har ekonomiska resurser att skaffa det betydligt bättre bredband som kommer inom några få år. Regeringens agerande skadar därigenom möjligheterna att nå hela Sverige med bra bredbandslösningar.

I stället för att hindra utvecklingen för att kontrollera medieutbudet ska staten skapa utrymme och gynnsamma villkor för en snabb och omfattande digitalisering, liksom för en utbyggnad av den informationstekniska infrastrukturen på marknadens villkor.

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att inte värdefullt frekvensutrymme blockeras av fiaskot marksänd digital TV?